Ο Ραφαέλε Καντόνε ζει αρκετά εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα αφεντικά της μαφία, οι οποίοι απειλούν να του αφαιρέσουν τη ζωή. Ωστόσο οι τρεις σωματοφύλακες δεν αφήνουν στιγμή από τα μάτια τους τον πρώην Εισαγγελέα -ακόμη και στο άριστα προστατευμένο Μέγαρο Δικαιοσύνης στη Ρώμη. Η μαφία δεν ξεχνά.
Μετά το πέρας της κανονικής θητείας του ως Εισαγγελέας κατά της μαφία στη Νάπολη εργάζεται ήδη από το 2007 στη Ρώμη σ’ ένα ειδικό τμήμα του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ο 47χρονος δικηγόρος έγινε γνωστός μέσω των ερευνών του κατά του Καζαλέζι (πανίσχυρο παρακλάδι της Καμόρα). Ορισμένες αναμνήσεις ο Καντόνε έχει δημοσιεύσει στο βιβλίο του «Οι γατόπαρδοι», στο οποίο η σχέση της μαφία με το ποδόσφαιρο παίζει κεντρικό ρόλο.
«Η μαφία ενδιαφέρεται για το ποδόσφαιρο προ πάντων επειδή εκεί κυκλοφορεί πολύ χρήμα», δήλωσε πρόσφατα στη “Frankfurter Allgemeine Zeitung” ο Καντόνε και συμπλήρωσε: «Η μαφία δεν ελέγχει μόνο ένα μέρος του στοιχήματος στη Νότια Ιταλία. Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι λειτουργούν για πολλούς μαφιόζους ως αντικλείδια σ’ έναν κόσμο, στον οποίο σε διαφορετική περίπτωση πολύ δύσκολα θα αποκτούσαν πρόσβαση».
Μεγάλοι σύλλογοι στο στόχαστρο
Η πιο γνωστή περίπτωση, την οποία ανακάλυψε το 2004 ο Καντόνε, είναι η προσπάθεια της Καμόρα να αγοράσει τη Λάτσιο. Στις έρευνές του κατά των παράνομων επιχειρήσεων της Καζαλέζι ο Καντόνε ανακάλυψε -μάλλον συμπτωματικά- την απόπειρα ενός επιχειρηματία της Καμόρα να πάρει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Λάτσιο με τη βοήθεια ενός αχυρανθρώπου, του πρώην ποδοσφαιριστή Τζόρτζιο Κινάλια. Τα απαραίτητα χρήματα έφταναν σε αυτόν μέσω ενός λογαριασμού στην Ουγγαρία. Ο Καντόνε εικάζει ότι με αυτόν τον τρόπο ο επιχειρηματίας Τζουζέπε Ντιάνα ήθελε να ξεπλύνει παράνομα αποκτημένο χρήμα.
Η αγορά του συλλόγου σταμάτησε ένεκα των ερευνών, ο Ντιάνα ευρίσκεται σήμερα στη φυλακή. «Αυτή η ιστορία τόνισε ιδιαίτερα μια πτυχή», τονίζει ο Καντόνε, «ότι η Καμόρα επιχείρησε μέσω ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου να εισχωρήσει σ’ έναν άλλο κόσμο». Άλλωστε, στην εξέδρα των επισήμων στο «Ολίμπικο» της Ρώμης κάθονται επιχειρηματίες με επιρροή, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, υπουργοί, άνθρωποι, για τους οποίους ενδιαφέρεται η μαφία. Αν καταφέρεις να αναλάβεις τη Λάτσιο ή τη Νάπολη, έχεις ελεύθερη επιλογή μεταξύ των συνομιλητών σου.
«Έχω ενδείξεις ότι άλλοι μεγάλοι σύλλογοι είναι στο στόχαστρο της μαφία, αλλά δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις», αποκαλύπτει ο Καντόνε, κατά τον οποίο η μαφία (ήτοι η ναπολιτάνικη Καμόρα, η σικελική Κόζα Νόστρα και η Ντρανγκέτα της Καλαβρίας) έχει δικτυωθεί προ πάντων στις κατώτερες κατηγορίες του ποδοσφαίρου. Σε πολλές περιπτώσεις το λαοφιλέστερο άθλημα μετατρέπεται σε μέσο επίδειξης δύναμης, σε χρηματιστήριο επαφών, ακόμη και σε εργαλείο στρατολόγησης εγκληματικής νεολαίας. Ο Καντόνε κατονομάζει έναν παίκτη της Σέριε Α με προέλευση από το εγκληματικό περιβάλλον: «Από τον Τζουζέπε Σκούλι, ο οποίος σήμερα αγωνίζεται στη Λάτσιο, γνωρίζουμε ότι κατάγεται από μια οικογένεια της Ντρανγκέτα και ότι υποθετικά έχει παίξει σημαίνοντα ρόλο σε μια στοιχηματική απάτη».
Οι μαφιόζοι κρίνουν καριέρες
«Όποιος ελέγχει έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο, αποκτά ένα πλαίσιο για τις δραστηριότητές του. Η μαφία ζει και από τη συγκατάθεση του λαού», υποστηρίζει ο πρώην ερευνητής και παραπέμπει σε περιπτώσεις, στις οποίες ερασιτεχνικές ομάδες της Σικελίας ή της Καλαβρίας φόρεσαν πένθος ή τήρησαν ενός λεπτού σιγή προς τιμή ενός αποθανόντος πάτρωνα. Ο Καντόνε αναφέρει και το παράδειγμα του τοπικού συλλόγου της Καμπανίας Μοντραγκονέζε, η οποία κατάφερε να ανέβει μέχρι και την τέταρτη κατηγορία. Στη δεκαετία του 90 το αφεντικό της ο Ρενάτο Παλιούκα είχε κατορθώσει μέσου του συλλόγου να έρθει σε επαφή με τον Μάριο Λαντόλφι, τον πιο γνωστό πολιτικό της περιοχής, ο οποίος το 2005 έγινε υπουργός από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και αργότερα διώχθηκε από τη Δικαιοσύνη.
Και στη Σικελία και στην Καλαβρία η μαφία κρύβεται πίσω από το ποδόσφαιρο. Ενώ η Κόζα Νόστρα ήλεγχε τα τμήματα υποδομής των συλλόγων στο Παλέρμο, προκειμένου να προωθεί σε αυτά νεαρούς της σπείρας και να εισπράττει προμήθεια σε περίπτωση μεταπώλησης, τα αφεντικά αποκτούσαν ελεύθερη είσοδο στα παιχνίδια της Παλέρμο. Ιδιαίτερα ανορθόδοξες μεθόδους είχε χρησιμοποιήσει κατά τα φαινόμενα και η Ντρανγκέτα στην ορεσίβια περιοχή Ασπρομόντε, όπου εδρεύουν οι ανταγωνιστικές σπείρες της δολοφονικής επίθεσης στο Ντούισμπουργκ (15 Αυγούστου 2007), τα τμήματα υποδομής ελέγχονταν συστηματικά, προκειμένου μεταξύ των νεαρών ποδοσφαιριστών να επιλεγούν καινούργιοι μαφιόζοι. «Πολλοί πρόεδροι ποδοσφαιρικών ομάδων είναι μαφιόζοι. Αργά ή γρήγορα οι εκκολαπτόμενοι ποδοσφαιριστές καταλήγουν στην υπηρεσία των πατρώνων», αναφέρει στο βιβλίο του Καντόνε ο ιερέας Ντον Πίνο ντε Μάζι.
Ο ίδιος ο Εισαγγελέας γράφει τον επίλογο: «Είναι παράδοξο. Κατά βάση ο αθλητισμός είναι ένα αντίδοτο για τη μαφία, αλλά συχνά είναι οι μαφιόζοι που κρίνουν το μέλλον μιας καριέρας».
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου