Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Τσάμπιονς Λιγκ: Τα ρεκόρ της φάσης των ομίλων

Και στην 23η σεζόν του Τσάμπιονς Λιγκ (2015/16) οι πρεμιέρες και τα ρεκόρ φυλλορροούν -τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Ο "Ρεπόρτερ" ξεδιάλεξε και παρουσιάζει τις σημαντικότερες κορυφαίες επιδόσεις, οι οποίες σημιώθηκαν στη φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης:
@ Δέκα χώρες εκπροσωπούνται στη φάση των 16 του Champions League, περισσότερες από κάθε άλλη φορά μετά την επέκτασή της την περίοδο 2003/04.

@ Ένδεκα τέρματα σημείωσε στη φάση των ομίλων ο Κριστιάνο Ρονάλντο –ρεκόρ. Με συνολικά 88 γκολ ο Πορτογάλος είναι ο διαχρονικά κορυφαίος σκόρερ της διοργάνωσης (σ.σ. 80 έχει ο Λιονέλ Μέσι της Μπαρσελόνα).

@ Με 15 βαθμούς και διαφορά τερμάτων +16 (19-3) η Μπάγερν πιστώθηκε την καλύτερη φάση ομίλων στην ιστορία της.

@ Με 45 τέρματα ο Λιονέλ Μέσι είναι ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του Champions League, σε επίπεδο ομίλων (σ.σ. 44 έχει ο Κριστιάνο Ρονάλντο).

@ Το εντός έδρας 8-0 της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Μάλμε αποτελεί ισοφάριση της ευρύτερης νίκης στην ιστορία του Champions League (Λίβερπουλ-Μπεσίκτας 8-0 στις 6 Νοεμβρίου 2007). Επιπροσθέτως η «βασίλισσα της Ευρώπης» μετρά πλέον 19 συναπτές προκρίσεις από τη φάση των ομίλων.

@ Ο Φίλιπ Λαμ παρέμεινε «άσφαιρος» και στο 99ο παιχνίδι του στο Champions League πιάνοντας στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας τον Αλεσάντρο Νέστα.

@ Οι έξι βαθμοί και τα 16 τέρματα παθητικό καθιστούν τη Ρόμα την ομάδα με το χειρότερο απολογισμό που προκρίθηκε διαχρονικά στη νοκ άουτ φάση του Champions League.

@ Το εκτός έδρας 2-0 της Μπάγερν επί της Ντινάμο Ζάγκρεμπ ήταν η 50ή νίκη του Πεπ Γκουαρδιόλα σε 80 παιχνίδια στο Champions League -δύο περισσότερα είχε χρειαστεί ο μέχρι πρότινος ρέκορντμαν, Λούι φαν Χάαλ.

@ Για πρώτη φορά στην ιστορία του Champions League η έναρξη αναμετρήσεων ορίστηκε στις τέσσερις το απόγευμα -ελέω της πρωτοεμφανισθείσας στη διοργάνωση Αστάνα.

@ Οδηγώντας την Άρσεναλ στη 16 συναπτή πρόκρισή της στη νοκ άουτ φάση της διοργάνωσης ο Αρσέν Βενγκέρ προσπέρασε τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον (15 προκρίσεις).

@ Ως παίκτης της Πόρτο ο Ίκερ Κασίγιας έγινε αφ’ ενός ρέκορντμαν συμμετοχών στο Champions League (156 έναντι 151 του Τσάβι), αφ’ ετέρου ο τερματοφύλακας με τις περισσότερες ανέπαφες εστίες (51 έναντι 50 του φαν ντερ Σάαρ), συνάμα όμως αποκλείστηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του στη φάση των ομίλων.

@ Σε ηλικία 40 ετών και 341 ημερών στο εντός έδρας 1-0 της Ντινάμο Κιέβου επί της Μακάμπι τελ Αβίβ ο Αλεκσάντρ Σοβκόβσκι έγινε ο γηραιότερος παίκτης που συμμετείχε στην τρέχουσα διοργάνωση (σ.σ. το ρεκόρ κατέχει ο Μάρκο Μπαλότα που έπαιξε σε ηλικία 43 ετών και 252 ημερών). Ο Ουκρανός, ωστόσο, πιστώθηκε το ρεκόρ του μεγαλύτερου διαστήματος ανάμεσα στην πρώτη (14.09.1994) και στην πιο πρόσφατη συμμετοχή του (09.12.2015): πάνω από 21 χρόνια!

@ Η Βόλφσμπουργκ έγινε η έβδομη γερμανική ομάδα που προκρίνεται στη νοκ άουτ φάση της διοργάνωσης, μόνον η Ισπανία έχει στείλει περισσότερες (10)!

@ Σε ηλικία 18 ετών και 221 ημερών ο Ρούμπεν Νέβες της Πόρτο έγινε ο νεαρότερος παίκτης που έχει φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού (σ.σ. προκάτοχός του ο Ολλανδός Ράφαελ φαν ντερ Φάαρτ που διετέλεσε αρχηγός του Άγιαξ σε ηλικία 20 ετών και 217 ημερών στην αναμέτρηση με τη Μίλαν στις 16.09.2003).

@ Για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης δύο παίκτες πέτυχαν χατ τρικ για την ίδια ομάδα (Μπενζεμά και Ρονάλντο για τη Ρεάλ).
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΡΕΠΟΡΤΕΡ στις 20 Δεκεμβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου