Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Νέα Σαλαμίνα: Δεν έτυχε. Πέτυχε!

Οικονομικά εύρωστη διοίκηση, αξιοπρεπές μπάτζετ, πολυπληθές κοινό, ισχυρή έδρα. Το εν λόγω τετράπτυχο αποτελεί -για τον μέσο Κύπριο ποδοσφαιρόφιλο (κι ενδεχομένως όχι μόνον αυτόν)- την εκ των ων ουκ άνευ συνθήκη για μια ομάδα που επιδιώκει πρωταγωνιστικό ρόλο, υπερβάσεις και τίτλους.
Η Νέα Σαλαμίνα δεν στοχεύει (επισήμως τουλάχιστον) στην κατάκτηση του πρωταθλήματος ή του κυπέλλου, όμως συμπεριλαμβάνεται στις ευχάριστες εκπλήξεις του πρώτου γύρου, μολονότι δεν πληροί τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις: οι πόροι της διοίκησης είναι περιορισμένοι, ο προϋπολογισμός κοντά στα 600.000€, η μάζα φιλάθλων της (αφοσιωμένη μεν, αλλά) όχι ογκώδης, η προσωρινή έδρα της («Αμμόχωστος-Επιστροφή») κάθε άλλο παρά απόρθητο κάστρο (σ.σ. μόλις οκτώ κερδισμένοι βαθμοί σε έξι παιχνίδια).

Αν συνυπολογιστεί ότι -για ακόμη μια χρονιά- το προσφυγικό σωματείο προχώρησε στις περισσότερες προσθαφαιρέσεις (42 πέρυσι, 34 εφέτος) μεταξύ των ομάδων της κατηγορίας, γίνεται αντιληπτό ότι η πέμπτη θέση (καλύτερο πλασάρισμα 15ετίας μετά την τέταρτη θέση στον α’ γύρο της περιόδου 2004/05), οι 23 βαθμοί (κορυφαία συγκομιδή μετά τη χαραυγή της χιλιετίας) και η απόσταση των επτά βαθμών (η μικρότερη μετά το 2000) συνιστούν πρώτης τάξεως υπερβάσεις.
Το καίριο ερώτημα είναι πώς επετεύχθησαν, αφ’ ης στιγμής την περασμένη περίοδο υπό τις ίδιες συνθήκες η πορεία δεν ήταν εξ ίσου εντυπωσιακή. Αν η απάντηση έπρεπε οπωσδήποτε να προσωποποιηθεί, θα άκουγε στο όνομα Μάκης Παπαϊωάννου.

Μεταγραφές ουσίας
Στη δεύτερη χρονιά του στο σύλλογο ο μακροβιότερος τεχνικός διευθυντής ομάδας α’ κατηγορίας (σ.σ. είχε απασχοληθεί σε Εθνικό Άχνας και Ερμή, προτού αναλάβει τον Απρίλιο του 2014 τη Νέα Σαλαμίνα) δείχνει να έχει διδαχθεί απ’ όλα τα περυσινά παθήματα. Από τη δική του ωρίμανση επωφελείται ολόκληρος ο σύλλογος.
Σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι οι προσθήκες ήταν ποσοτικά λιγότερες (19 αντί 22), όμως ανέβασαν αισθητά την ποιότητα της ομάδας. Ένα παράδειγμα: τα περυσινά θερινά αποκτήματα έκλεισαν τη σεζόν με συνολικά 23 τέρματα, τα εφετινά μετρούν ήδη 20 έπειτα από 13 αγωνιστικές (σ.σ. από κοινού με τον ΑΠΟΕΛ η κορυφαία επίδοση στην α’ κατηγορία)!
Χάρη σε αυτήν την ενίσχυση η ηγετική ευθύνη επιμερίζεται πλέον σε περισσότερες πλάτες. Η σχεδόν απόλυτη εξάρτηση από τη φόρμα του ενός (Ντιέγκο Λεόν) έπαψε, πλέον πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν περισσότεροι (Σκοπελίτης, Τσούργιουριτς, Πεδρίτο, Παύλου, Μακρίεφ), με αποτέλεσμα ένα πιο σταθερό, λειτουργικό, απρόβλεπτο κι, εν τέλει, ισχυρό σύνολο. Η εξαιρετική αντίδραση της ομάδας στις συναπτές ήττες στο ξεκίνημα και στα μέσα του α’ γύρου δεν είναι το μοναδικό τεκμήριο αυτής της θέσης.
Το εκτός έδρας σύμπλεγμα αποτελεί επίσης παρελθόν. Σε ολόκληρη την α’ φάση της περασμένης περιόδου οι «ερυθρόλευκοι» πανηγύρισαν σε μόλις δύο εξορμήσεις τους, ενώ αυτή τη χρονιά μέσα σ’ ένα γύρο έχουν πάρει ήδη πέντε διπλά (όσα, δηλαδή, η πρωταθλήτρια χειμώνα ΑΕΚ και ο κάτοχος του νταμπλ ΑΠΟΕΛ)!

Προπονητής-λαχείο
Βελτιωμένη είναι η κατάσταση και στην άκρη του πάγκου. Μετά την περυσινή διπλή αλλαγή στην τεχνική ηγεσία (τον Νεόφυτο Λάρκου αντικατέστησε ο Νίκος Παναγιώτου, τον οποίο διαδέχτηκε ο Φλώρος Νικολάου) ο Μάκης Παπαϊωάννου ρίσκαρε με την πρόσληψη του Γιαν ντε Γιόνγκε, ο οποίος ξενιτευόταν για πρώτη φορά στην προπονητική του καριέρα και δεν είχε γνώση της κυπριακής πραγματικότητας. Οι «μπαρουτοκαπνισμένοι» σε αυτήν, Κούλλης Παύλου και Γιάννης Σκοπελίτης, επιδαψίλευσαν -σε συνεντεύξεις τους στον «Ρεπόρτερ»- στον Ολλανδό τεχνικό την εξαιρετική ανάλυση των αντιπάλων, την εμπέδωση της αγωνιστικής πειθαρχίας, τη διδαχή του επιθετικού παιχνιδιού και το κράτημα των ισορροπιών. Όχι λιγοστά προσόντα, προκειμένου να γίνει ο πρώτος μετά τον Στιβ Κωνσταντινίδη (2011/12) που θα βγάλει μια ολόκληρη σεζόν στον πάγκο των «ερυθρολεύκων».
Για το σύλλογο της Αμμοχώστου η σταθεροποίηση της απόδοσης στα επίπεδα αυτής στον α’ γύρο ισοδυναμεί με πλασάρισμα στην πρώτη εξάδα, για πρώτη φορά μετά τη θέσπιση των πλέι οφ (2007/08). Αν επιτευχθεί, θα έχει αποδειχθεί ότι στο ποδόσφαιρο τη διαφορά δεν κάνουν τα πολλά, αλλά τα σωστά επενδυμένα λεφτά. Όπως αυτά της Νέας Σαλαμίνας το περασμένο καλοκαίρι, δηλαδή…

ΣΑΝ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΡΟΛΟΪ!
Μια εντυπωσιακή συνέπεια στην ακολουθία αποτελεσμάτων της στον α’ γύρο παρουσιάζει η Νέα Σαλαμίνα. Μετά τα δύο ζεύγη ηττών τους (1η & 2η, 9η & 10η αγωνιστική) οι «ερυθρόλευκοι» μέτρησαν κατά σειρά τρεις νίκες (όλες με το ίδιο σκορ!) και μία ισοπαλία!
Αγ.    Αντίπαλος     Σκορ
1η     Ομόνοια         3-5
2η     Ανόρθωση      1-3
3η     Αγία Νάπα    3-1
4η     Απόλλων        2-0
5η     Ερμής             2-1
6η     Πάφος            1-1
7η     ΑΕΚ                2-1
-----------------------------------
8η     ΑΠΟΕΛ         0-9
9η     Άρης               0-2
10η   ΕΝΠ               3-1
11η   ΑΕΛ               2-0
12η   Δόξα               2-1
13η   Εθνικός           2-2
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΡΕΠΟΡΤΕΡ στις 13 Δεκεμβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου