Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Δείκτης ποιότητας σε ελεύθερη πτώση

Με το πέρας του α’ γύρου του πρωταθλήματος ο πρώτος και ο τέταρτος του πίνακα έχουν απόσταση τεσσάρων βαθμών. Τέσσερις βαθμοί χωρίζουν επίσης τον όγδοο από τον 13ο. Η προσδοκία για ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα μέχρι τέλους είναι (τουλάχιστον) δικαιολογημένη.
Το καίριο ερώτημα όμως αφορά το επίπεδο του ανταγωνισμού, το συνολικό δείκτη ποιότητας της κατηγορίας. Και δυστυχώς ο συγκεκριμένος δείκτης βαίνει μειούμενος -όχι μόνο στην τρέχουσα περίοδο της επιστροφής στις 14 ομάδες, για την οποία υπάρχει επίσημη παραδοχή της ΚΟΠ πως είναι εις βάρος του ανταγωνισμού.

Ο συνολικός δείκτης ποιότητας του πρωταθλήματος μειώνεται εδώ και αρκετά χρόνια, όπως πιστοποιείται και από την ανταγωνιστικότητα των εκάστοτε εκπροσώπων μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οι οποίες αποτελούν και το πιο αξιόπιστο μέτρο σύγκρισης.
Στον διεθνή ανταγωνισμό η πορεία της Κύπρου είναι φθίνουσα. Από τη 14η θέση, στην οποία είχαμε ολοκληρώσει την ευρωπαϊκή περίοδο 2013/14, έχουμε οπισθοχωρήσει πλέον στη 19η, στα προ πενταετίας επίπεδα δηλαδή.
Κι επειδή το καλοκαίρι του 2016 από τη συγκομιδή της χώρας θα αφαιρεθεί η εκπληκτική συγκομιδή της περιόδου 2011/12 (9.125 βαθμοί χάρη πρωτίστως στην πορεία του ΑΠΟΕΛ ως τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ), η αφετηρία μας εν όψει της επόμενης ευρωπαϊκής σεζόν θα γίνει ακόμη πιο δυσχερής.
Πλην συγκλονιστικού απροόπτου θα εκκινήσουμε το ερχόμενο καλοκαίρι από την 25η θέση και, όπως είναι τώρα διαμορφωμένα τα δεδομένα στη βαθμολογία πενταετίας της UEFA, είναι πιο πιθανό να υποχωρήσουμε περαιτέρω (φτάνοντας στα επίπεδα που βρισκόταν η Κύπρος το 2008) παρά ν’ αρχίσουμε τα διαδοχικά προσπεράσματα των προπορευόμενων χωρών.
Πρόκειται ασφαλώς για μια εξέλιξη πολύ δυσάρεστη, συνάμα όμως και νομοτελειακή, αφ’ ης στιγμής το διαρκώς μειούμενο επίπεδο της εγχώριας ανταγωνιστικότητας έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά από πρόωρους (έως και ντροπιαστικούς) αποκλεισμούς από τους πρώτους προκριματικούς γύρους. Το πλήρωμα του χρόνο για την καταβολή του τιμήματος έχει φτάσει.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΡΕΠΟΡΤΕΡ στις 13.12.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου