Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Επικίνδυνη ανοχή

Η περίοδος 2014/15 στιγματίστηκε, μεταξύ άλλων, από τη μισή ντουζίνα (τρομοκρατικών) επιθέσεων σε διαιτητές (στο οίκημα του συνδέσμου τους, στις οικίες και στα αυτοκίνητα των ιδίων ή των συγγενών τους). Κάθε αντίμετρο αποδείχθηκε αναποτελεσματικό.
Στο τρέχον πρωτάθλημα η βία κατά των διαιτητών μεταφέρθηκε εντός αγωνιστικού χώρου. Εντός Νοεμβρίου καταγράφηκαν δύο κρούσματα: στις 8 του μήνα εις βάρος του Χρίστου Νικολαΐδη (διαιτητή της αναμέτρησης Δόξα-ΑΕΛ) και στις 29 του μήνα εις βάρος του Θωμά Μούσκου (διαιτητή του αγώνα Ανόρθωση-Άρης).

Τόσο στο «Μακάρειο» όσο και στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» αφορμή αποτέλεσε ένα πέναλτι που καταλογίστηκε υπέρ της οικοδέσποινας, ενώ το σκορ ήταν στο 1-1. Στην πρώτη περίπτωση οι εξαγριωμένοι παίκτες της ΑΕΛ απώθησαν τον Νικολαΐδη από τη μεγάλη περιοχή ως τη γραμμή του πλαγίου, δίχως να αναιρεθεί η εσχάτη των ποινών. Στη δεύτερη περίπτωση οι μαινόμενοι ποδοσφαιριστές του Άρη πήγαν τον Μούσκο «καροτσάκι» από τη μεγάλη περιοχή ως τη γραμμή του κέντρου. Ο διαιτητής αναίρεσε (ορθώς) την απόφασή του.
Κοινή συνισταμένη; Ούτε ο Νικολαΐδης ούτε ο Μούσκος σκέφτηκαν ή έκριναν σκόπιμο να βγάλουν κάρτες στους παίκτες της ΑΕΛ και του Άρη για αντιαθλητική συμπεριφορά (επιθετική, προσβλητική ή υβριστική γλώσσα και/ή χειρονομίες), η οποία δεν δικαιολογείται στη βάση του χονδροειδούς λάθους -εκτός αν έχετε δει ποδοσφαιριστή να συμπεριφέρεται ανάλογα σε συμπαίκτη ή προπονητή του για κραυγαλέα λανθασμένες ενέργειες, επιλογές κι αποφάσεις.
Ό,τι για τους περισσότερους εντάσσεται ενδεχομένως στην αδυναμία ή απροθυμία των διαιτητών να εφαρμόσουν τους κανονισμούς, στα δικά μου μάτια συνιστά ξεκάθαρο έλλειμμα προσωπικότητας και μια άκρως επικίνδυνη ανοχή σε ανάρμοστες συμπεριφορές, οι οποίες -όπως αποδείχθηκε- κλιμακώνονται γοργά και αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε χειροδικίες ή χειρότερες βιαιοπραγίες.
Συνάμα είναι μια στάση που εγείρει κι ένα ουσιώδες ερώτημα για τους διαιτητές: αν δεν εφαρμόζουν τους κανονισμούς για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, πώς θα πείσουν ότι μπορούν να το πράξουν για οποιονδήποτε ή οτιδήποτε άλλο;
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΡΕΠΟΡΤΕΡ στις 07.12.2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου