Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Ομόνοια: Το ατέλειωτο εργοτάξιο της άμυνας

Προ τριετίας, μία στροφή πριν το τέλος του α’ γύρου, η Ομόνοια ήταν στην έκτη θέση (όπως τώρα), με 19 βαθμούς (20 τώρα), 18-10 γκολ (21-12 τώρα) και απόσταση 13 βαθμών από την κορυφή (9 τώρα). Για το «τριφύλλι», συνεπώς, υπήρξαν και χειρότερες εποχές.
Ωστόσο αυτή η πραγματικότητα ισοδυναμεί με παρηγοριά στον άρρωστο για έναν παραδοσιακό σύλλογο κορυφής, ο οποίος -πέραν του οικονομικού πρωταθλητισμού- στοχεύει στη διαρκή βελτίωσή του.
Βελτίωση όμως δεν στοιχειοθετείται, όταν (με μέτρο σύγκρισης τα τέρματα στο αντίστοιχο χρονικό σημείο των περασμένων περιόδων) η παραγωγικότητα της ομάδας είναι μόλις η ένατη καλύτερη από το 2000 και η αμυντική επίδοση η τέταρτη χειρότερη.
37 αμυντικοί σε μια εξαετία

Οι αστοχίες στο θερινό παζάρι επικρίνονται πλέον πανταχόθεν και η μεγαλύτερη έλλειψη ισορροπίας παρατηρείται στην άμυνα, η οποία αποτελεί το θεμέλιο κάθε μεγάλου συλλόγου με βλέψεις για τίτλους. Από το πιο πρόσφατο πρωτάθλημα (2010) οι «πράσινοι» έχουν προχωρήσει σε συνολικά 37(!) μεταγραφές για την οπισθοφυλακή τους (μ.ό. έξι ανά χρονιά), όμως ακόμη ευρίσκονται στην αναζήτηση ενός ηγέτη που θα εγγυάται την ασφάλεια των μετόπισθεν.
Την περασμένη εξαετία ουδέποτε το ρόστερ του «τριφυλλιού» είχε λιγότερους καθαρόαιμους αμυντικούς απ’ ό,τι σήμερα (8). Εξ αυτών ο Καμπράλ δεν έχει παίξει ακόμη, οι Πέρες, Καντούτσης έχουν από μια συμμετοχή, ο Μεντί δύο κι ο Μαργκάσα τέσσερις. Πρακτικά, δηλαδή, η Ομόνοια πορεύεται με μόλις τρεις καθαρόαιμους αμυντικούς (Λομπζανίτζε, Ρούνιε, Χαφέζ).

Απότοκα αλχημειών
Αυτό αποτελεί το (προσωρινό;) ζενίθ μιας κλιμακούμενης κατάστασης: της χρησιμοποίησης παικτών σε θέσεις διαφορετικές από τις φυσικές (ή αγαπημένες) τους. Στο τρέχον πρωτάθλημα οι Ράμος (εξτρέμ), Ρομαρίκ, Γκουλόν (αμφότεροι κόφτες) αγωνίζονται κατ’ ανάγκη στην άμυνα, ενώ από την περασμένη περίοδο ο Λομπζανίτζε έχει αναχθεί σε πασπαρτού αγωνιζόμενος και ως στόπερ ή αριστερός αμυντικός, όποτε οι συνθήκες το επιτάσσουν.
Η οικονομική κρίση αποτέλεσε το τέλειο άλλοθι, προκειμένου τέτοιες αλχημείες να γίνουν μόδα στην Ομόνοια (και όχι μόνον), ωστόσο οι συνέπειες των πειραματισμών αποτυπώθηκαν στην κλιμακωτή αύξηση των αντιπάλων τερμάτων: τα 19 (2010/11) έγιναν διαδοχικά 23 (2011/12), 27 (2012/13) και 37 (2013/14), προτού μειωθούν σε 34 την περασμένη περίοδο, στην οποία όμως είχαμε 12 ομάδες (άρα τέσσερις αγωνιστικές λιγότερες).

Ζήτημα ποιότητας
Η αύξηση των αλχημειών, ωστόσο, δεν αποτελεί μόνον συνέπεια της απουσίας εναλλακτικών, αλλά και απότοκο της έλλειψης ποιότητας στις διαθέσιμες επιλογές. Στην Μπάγερν, επί παραδείγματι, ο Πεπ Γκουαρδιόλα δεν έχει παρατάξει την ίδια ενδεκάδα εδώ και 100 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, αλλά η ποιότητα των παικτών επιτρέπει κάτι τέτοιο να περνά χωρίς συνέπειες στην καμπύλη απόδοσης.
Στην Ομόνοια, αντιθέτως, το διαρκές (κι εκ του αποτελέσματος ανεπιτυχές) «κόβε, ράβε, ξήλωνε» σε κάθε μεταγραφική περίοδο έχει μετατρέψει την άμυνα σ’ ένα ατελείωτο εργοτάξιο, σ’ ένα σύγχρονο (ποδοσφαιρικό) γιοφύρι της Άρτας, για το οποίο θα μπορούσε να ισχύει η ακόλουθη παράφραση του ομώνυμου δημώδους άσματος.

Σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα μπαλαδόροι
ομάδα εθεμέλιωναν εις το «Ηλίας Πούλλος».
Ολημερίς τη χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν.
Μοιριολογούν οι μάστοροι και κλαιν οι μπαλαδόροι:
«Αλοίμονο στους κόπους μας, κρίμα στις δούλεψές μας,
ολημερίς να χτίζουμε το βράδυ να γκρεμιέται»…

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2010/11
Στο ρόστερ (9): Κοτσόλης, Γιωργαλλίδης, Λοΐζου, Καρυπίδης, Αλαμπί, Βέντσελ, Χαραλάμπους, Λεάντρο, Ντάβιντσον
Αποκτήθηκαν (4): Γέβριτς (Τ), Σπούνγκιν (ΔΜ), Μποουθόν (Σ), Εσπασαντίν (ΑΜ)
Απολογισμός: 2η θέση, 63β., 18-9-5, 45-19 γκολ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2011/12
Στο ρόστερ (12): Γιωργαλλίδης, Λοΐζου, Γέβριτς, Μποουθόν, Καρυπίδης, Παβίσεβιτς, Αλαμπί, Λεάντρο, Χαραλάμπους, Σπούνγκιν, Ντάβιντσον, Κυριάκου
Αποκτήθηκαν (5): Γιαννίκογλου (Τ), Φρασκαρέλι (Τ), Σερφά (Σ), Μαργκάσα (ΑΜ) / Μπεν Νταγιάν (ΑΜ)
Απολογισμός: 3η θέση, 66β. 20-6-6, 56-23 γκολ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2012/13
Στο ρόστερ (7): Γιαννίκογλου, Αλαμπί, Λεάντρο, Μαργκάσα, Χαραλάμπους, Σπούνγκιν, Κυριάκου
Αποκτήθηκαν (7): Λεόνι (Τ), Λέβιτα (Τ), Παβίσεβιτς (Σ), Αντράντε (Σ), Ντάνιελσον (Σ), Σκαραμοτσίνο (ΑΜ) / Μορέιρα (Τ)
Απολογισμός: 3η θέση, 66β., 20-6-6, 66-27 γκολ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2013/14
Στο ρόστερ (8): Μορέιρα, Αντράντε, Αλαμπί, Λεάντρο, Σκαραμοτσίνο, Μαργκάσα, Χαραλάμπους, Κυριάκου
Αποκτήθηκαν (6): Μπρουκς-Μιντ (Τ), Χατζηφραγκίσκου (Τ), Θερβέρα (ΔΜ), Μπεμπά (Σ), Σερφά (Σ), Ατάντα (Σ)
Απολογισμός: 5η θέση, 59β., 16-11-9, 59-37 γκολ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014/15
Στο ρόστερ (6): Μορέιρα, Λεάντρο, Μαργκάσα, Σκαραμοτσίνο, Χαραλάμπους, Κυριάκου
Αποκτήθηκαν (8): Γιωργαλλίδης (Τ), Παναγή (Τ), Μουλαζίμης (ΔΜ), Λομπζανίτζε (ΔΜ), Στεπάνοφ (Σ), Ακουισταπάτσε (Σ), Κονομής (Σ) / Ρούνιε (Σ)
Απολογισμός: 4η θέση, 56β., 17-5-10, 52-34 γκολ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2015/16
Στο ρόστερ (5): Γιωργαλλίδης, Παναγή, Ρούνιε, Μαργκάσα, Λομπζανίτζε
Αποκτήθηκαν (7): Μπρανέσκου (Τ), Μεντί (Σ), Καντούτσης (Σ), Ρομαρίκ (Σ), Πέρες (ΑΜ), Καμπράλ (ΑΜ), Χαφέζ (ΑΜ)
Απολογισμός: ;
Επεξήγηση: Τ=τερματοφύλακας, ΔΜ=δεξιός μπακ, Σ=στόπερ, ΑΜ=αριστερός μπακ
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΡΕΠΟΡΤΕΡ στις 8 Δεκεμβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου