Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Η απόσταση «ΓΣΠ» με «Μπερναμπέου»

Ενίοτε οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Όταν η απόσταση των συγκρινόμενων είναι τόσο χαώδης και το αποτέλεσμα τόσο συντριπτικό, καθίσταται πρακτικά αδύνατο (και ουσιαστικά ανώφελο) να κάνεις τα στραβά μάτια ή/και να εθελοτυφλήσεις.
Το περασμένο Σάββατο η σύγκριση ανάμεσα σε «ΓΣΠ» και «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» ήταν αναπόφευκτη για ακόμη ένα λόγο: τη σχεδόν ταυτόχρονη εκδήλωση των εκ διαμέτρου αντίθετων οπαδικών συμπεριφορών.
Την ώρα που στη Λευκωσία ορισμένοι οπαδοί της Ανόρθωσης έβλεπαν τη σπουδαία νίκη της ομάδας τους επί του ΑΠΟΕΛ ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρίας για ειρωνεία του (σημαντικότερου προπονητή στην ιστορία του συλλόγου της Αμμοχώστου) Τιμούρ Κετσπάγια, στη Μαδρίτη όλοι οι οπαδοί της Ρεάλ δεν έβλεπαν τη συντριβή της ομάδας τους (0-4) ως αποτρεπτικό παράγοντα στο χειροκρότημα στον Ανδρές Ινιέστα τη στιγμή της αντικατάστασής του.
Να το εμβαθύνουμε, έστω κι αν είναι εξαιρετικά επώδυνο και δυσάρεστο; Κάποιοι οπαδοί της «Κυρίας» συμπεριφέρθηκαν απρεπώς σε μια κορυφαία φυσιογνωμία της ομάδας τους, επειδή ο Γεωργιανός (σ.σ. που στο μεσοδιάστημα δεν είχε προσεγγιστεί από την επίσημη Ανόρθωση για την επιστροφή του) έκανε μια επαγγελματική επιλογή, την οποία οι ίδιοι δεν ενέκριναν.
Οι οπαδοί της Ρεάλ, από την άλλη, παρέδωσαν μαθήματα σεβασμού και αναγνώρισης στο πρόσωπο ενός ποδοσφαιριστή, ο οποίος στο συγκεκριμένο παιχνίδι (αλλά και σε προηγούμενα clasicos) είχε συμβάλει ουσιαστικά στην ήττα της ομάδας τους. Εν μέσω της βαθύτατης απογοήτευσης, πίκρας και οργής τους για τη συντριβή διατήρησαν την ορθή κρίση, την οποία μερικοί οπαδοί της Ανόρθωσης απώλεσαν εν μέσω της ευδαιμονίας και της μέθης για τη νίκη της ομάδας τους.
Αυτή δεν είναι διαφορά ποδοσφαιρικού πολιτισμού. Είναι κραυγαλέα διαφορά πολιτισμού, νοοτροπίας και παιδείας. Μια διαφορά, για την κάλυψη της οποίας απαιτείται και περισσότερος χρόνος και (πολύ) μεγαλύτερος κόπος απ’ ό,τι για τη διάνυση των σχεδόν 3.300χλμ. της απόστασης ανάμεσα σε «ΓΣΠ» και «Σαντιάγκο Μπερναμπέου».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΡΕΠΟΡΤΕΡ στις 29.11.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου