Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Μάχαιραν έδωκας…

Η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι μου προκάλεσε θλίψη (για τα αθώα θύματα) και συμπόνια (για όσους άφησαν πίσω). Ούτε συγκλονισμό, ούτε αποτροπιασμό, ούτε προβληματισμό. Ούτε έκπληξη, ούτε οργή, ούτε διάθεση εκδίκησης.
Η ευρωπαϊκή «11η Σεπτεμβρίου 2001» ήταν απλώς θέμα χρόνου. Στα 14 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους η ΕΕ συνδράμει τις ΗΠΑ -με ενεργή συμμετοχή ή παθητική παρακολούθηση- στον ασύμμετρο πόλεμο απέναντι στο «κακό» που έχουν δημιουργήσει (Μουτζαχεντίν, Ταλιμπάν, Αδελφοί Μουσουλμάνοι, Αλ Κάιντα, ISIS).
Το αποτέλεσμα; Διάλυση δύο κρατών (Ιράκ, Λιβύη), μόνιμη κατοχή του Αφγανιστάν, διάχυση του πολέμου στον περίγυρο αυτών των κρατών (Συρία, Υεμένη, ανατολικά της Αφρικής). Όπως έγραψε και ο διευθυντής της BILD.de, Γιούλιαν Ράιχερτ, «Η κατάρρευση πολυάριθμων αραβικών κρατών (των οποίων τους δικτάτορες υποστηρίξαμε για υπερβολικά μεγάλο διάστημα) οδήγησε στη δυνατότητα εξοπλισμού τρομοκρατών οργανώσεων, όπως ο ISIS, με υπερσύγχρονα όπλα (με τα οποία προμηθεύαμε τις αραβικές δικτατορίες για υπερβολικά μεγάλο διάστημα) και στην ετοιμότητά τους να μεταφέρουν τον πόλεμό τους στις δικές μας πόλεις».
Το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο αφορά τη Γερμανία, αλλά θα μπορούσε να αναφέρεται στη Γαλλία (σ.σ. από το 1960 έχει προχωρήσει σε σχεδόν 50 επεμβάσεις σε Αφρική και Ασία και επί του παρόντος εμπλέκεται σε πολεμικές επιχειρήσεις σε πάνω από 14 χώρες) ή στην ΕΕ.
Η ελπίδα (ή, χειρότερα, η πίστη) ότι οι επιθέσεις στο «κακό» θα έμεναν εσαεί αναπάντητες ενέχει τόση (επικίνδυνη) αφέλεια όση αλαζονεία υποκρύπτει η δογματική θέση πως ο νεκρός Αμερικανός ή Ευρωπαίος έχει μεγαλύτερη αξία και βαρύτητα από τον νεκρό Αφρικανό ή Ασιάτη.
Το -άκρως φιλόξενο για αλλοεθνείς και πρόσφυγες- ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο διδάσκει, μεταξύ πολλών άλλων αρετών, την αλληλεγγύη και την ισότητα. Δυστυχώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που αρέσκονται να παρίστανται σε μεγάλες ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις και διοργανώσεις, κωφεύουν. Τα ώτα τους έμαθαν πλέον ν’ αναγνωρίζουν μόνον τον ήχο των (ανά τον πλανήτη) εκρήξεων…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΡΕΠΟΡΤΕΡ στις 22.11.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου