Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Πάους: Τώρα παίζει μπάλα!

Είναι ο προπονητής, στο βωμό της παραμονής του οποίου «θυσιάστηκε» ο τεχνικός διευθυντής (Τεντ φαν Λέουβεν), ο οποίος τον είχε εισηγηθεί! Σπάνιο; Ασφαλώς. Ιδιαίτερο; Σίγουρα. Αλλά, αν κάτι έχει αποδειχθεί -πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας- στις 562 ημέρες απασχόλησής του στην Ανόρθωση (σ.σ. ανακοινώθηκε στις 16 Μαΐου 2014), είναι πως ο Αντρέ Πάους δεν αποτελεί συνηθισμένη περίπτωση.
Τεκμήρια; Όρεξη να ‘χετε να μετράτε. Είναι ο πρώτος προπονητής μετά τον Τιμούρ Κετσπάγια που έβγαλε μια ολόκληρη αγωνιστική περίοδο στον πάγκο της «Κυρίας», μολονότι ήταν (σχεδόν ολοκληρωτικά) αποκλεισμένος από τη διαδικασία επιλογής και απόκτησης ποδοσφαιριστών.

Είναι ο τεχνικός, η παραμονή του οποίου αποτέλεσε λαϊκή απαίτηση στην εντός έδρας αναμέτρηση με τον Απόλλωνα (στα πλέι οφ της περασμένης περιόδου), αλλά, όταν ανακοινώθηκε δύο εβδομάδες αργότερα, έτυχε «μουδιασμένης» υποδοχής, επειδή στο μεσοδιάστημα είχε προκύψει ενδεχόμενο επιστροφής του Κετσπάγια.
Του ίδιου Κετσπάγια, τον οποίο το περασμένο Σάββατο οι οπαδοί της Ανόρθωσης ειρωνεύτηκαν και χλεύασαν μετά τη νίκη της ομάδας τους στο ΓΣΠ, για την οποία ο Πάους έγινε αντικείμενο αποθέωσης και λατρείας! Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι ομιλούμε για μια συνηθισμένη περίπτωση;

Το ρίσκο
Ο 51χρονος Ολλανδός είναι άνθρωπος των έργων. Τα λόγια του είναι λίγα, σοβαρά και μετρημένα. Στην πρώτη χρονιά του στο σύλλογο της Αμμοχώστου η -μακράν της δεύτερης- πιο σημαντική τοποθέτησή του ήρθε στη διακοπή του πρωταθλήματος για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. «Με ρωτάτε, αν η συνεργασία μου με τον τεχνικό διευθυντή είναι καλή. Δεν είναι. Δεν θα πω ψέματα για να φτιάξω μια όμορφη ιστορία. Κάτι παραπάνω από αυτό δεν θέλω να πω», αποκρίθηκε σε συμπατριώτες του δημοσιογράφους τον περασμένο Δεκέμβριο αποκαλύπτοντας -για πρώτη και τελευταία (μέχρι σήμερα) φορά- πτυχές της δυσλειτουργικής και αντιπαραγωγικής συνύπαρξής του με τον φαν Λέουβεν.
Παρά τη σχεδόν απόλυτη περιθωριοποίησή του στη στελέχωση της ομάδας, ο Πάους κατάφερε να παρουσιάσει ένα νεανικό σύνολο, άριστα δουλεμένο στις προπονήσεις, θελκτικό στο μάτι και έμπλεο προοπτικής. Για χάρη αυτής της προοπτικής, άλλωστε, ο 51χρονος προπονητής αισθάνθηκε πως άξιζε να ρισκάρει το κεφάλι του διεκδικώντας ουσιώδη λόγο στη μεταγραφική ενίσχυση. Κέρδισε το στοίχημα, επειδή το απαιτητικό κοινό της «Κυρίας» του είχε πιστώσει τη συνολική εξέλιξη-βελτίωση του ρόστερ.

Η δικαίωση
Με νέο τεχνικό διευθυντή τον -κατά δήλωσή του, team player- Σταν Φαλξ ο Πάους είχε το περασμένο καλοκαίρι την ευκαιρία να διαμορφώσει ουσιαστικά το αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας του. Η διαφορά είναι οφθαλμοφανής: παρά την ήττα στα χαρτιά από τον Απόλλωνα, η Ανόρθωση -σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό σημείο πέρυσι- έχει οκτώ βαθμούς περισσότερους (24 αντί 16), ευρίσκεται στο -2 (αντί του -11) από την κορυφή κι έχει εντυπωσιακά βελτιωμένο συντελεστή τερμάτων (19-9 έναντι 17-5).
Με πιο μεγάλο, ισορροπημένο, ανταγωνιστικό και ποιοτικό ρόστερ ο Πάους ξόρκισε και τις δύο «κατάρες» της περασμένης περιόδου, αφού πανηγύρισε την πρώτη νίκη του επί του ΑΠΟΕΛ (μετά από έξι αποτυχημένες απόπειρες) και συνάμα την πρώτη επιτυχία του στο ΓΣΠ (επίσης έπειτα από έξι άκαρπες επισκέψεις).
Ακόμη και στο θέμα των αλλαγών, για τον αριθμό και το χρονικό σημείο των οποίων είχε επικριθεί κατά καιρούς από τους οπαδούς της Ανόρθωσης, ο Ολλανδός δίνει απαντήσεις, αφού εσχάτως οι κινήσεις του από τον πάγκο κρίνουν παιχνίδια και διαμορφώνουν αποτελέσματα.

Το επόμενο στοίχημα
Στην αποψινή αναμέτρηση με τον Άρη στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» ο Πάους συμπληρώνει 50 επίσημα παιχνίδια στον πάγκο της Ανόρθωσης (βλέπε σχετικό γράφημα). Το παιχνίδι είναι επίσης ορόσημο, διότι σηματοδοτεί την είσοδο της ομάδας στο επόμενο εξελικτικό της στάδιο. «Τώρα αρχίζει το πρωτάθλημα για μας», είχε δηλώσει μετά τη νίκη επί του ΑΠΟΕΛ ο Κωνσταντίνος Λαΐφης παραδεχόμενος ότι η «Κυρία» τρέφει βλέψεις για τον τίτλο.
Η διαχείριση της πίεσης (οι προσδοκίες γίνονται πλέον σε απαιτήσεις), η σταθερότητα και η συνέπεια που απαιτούνται σε αυτήν την κούρσα είναι το επόμενο στοίχημα και η καινούργια πρόκληση για τον Ολλανδό τεχνικό που καλείται να μετατρέψει ένα σύνολο από απλώς ανταγωνιστικό σε πλήρως πρωταγωνιστικό. Η αφετηρία του είναι πιο ευνοϊκή, αφ’ ης στιγμής έχει (συν)διαμορφώσει τις συνθήκες, υπό τις οποίες θα επιχειρηθεί η επίτευξη του στόχου. Ενδεχόμενη υλοποίησή του θα πιστοποιήσει και τη δική του επαγγελματική εξέλιξη και ωρίμανση.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟΥΣ
Το ποσοστό νικών του Ολλανδού τεχνικού ανέρχεται στο 55% (σ.σ. το αντίστοιχο ηττών στο 28,5%), ενώ ο μέσος όρος τερμάτων της ομάδας του ανά παιχνίδι είναι 1,8 υπέρ και 1 κατά.
Πρωτάθλημα (43): 23-7-13*, 71-46* γκολ
Κύπελλο (6): 4-1-1, 17-5 γκολ
Σύνολο (49): 27-8-14*, 88-51* γκολ

*συμπεριλαμβάνεται η ήττα στα χαρτιά από τον Απόλλωνα (0-3) για την έβδομη αγωνιστική
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΡΕΠΟΡΤΕΡ στις 29.11.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου