Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Επίκειται μέγα «κάζο Μπόρδα» για την ΚΟΠ



Ότι η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αδυνατεί να ερμηνεύσει όσα η ίδια νομοθετεί, το συνειδητοποιήσαμε πρόσφατα στην περίπτωση Ρούι Μιγκέλ. Ότι παρερμηνεύει και όσα η FIFA και η UEFA νομοθετούν, το πληροφορηθήκαμε με τη δημοσιοποίηση του σκεπτικού για την παραμονή των νομικών συνεπειών της (παντελώς άδικης) κάρτας στον Αρίτς Μπόρδα.
Μολονότι στους Πειθαρχικούς Κανονισμούς αναφέρεται πως «οι νομικές συνέπειες των πειθαρχικών αποφάσεων του διαιτητή μπορούν να αναθεωρηθούν, αν σε τέτοιες αποφάσεις εμφιλοχώρησε προφανές λάθος, όπως είναι το λάθος ως προς την ταυτότητα του προσώπου που τιμωρήθηκε» και μολονότι ο Κώστας Ψευδιώτης παραδέχτηκε τέτοιο λάθος στην αποβολή του Ισπανού στόπερ, η Κ.Ο.Π. αρνήθηκε να εφαρμόσει τον κανονισμό ισχυριζόμενη πως, αν το πράξει, θα δημιουργήσει δεδικασμένο που θα οδηγήσει στην απόλυτη καταστροφή του αθλήματος!

Παραδόξως η UEFA δεν σκέφτηκε το ίδιο προ τετραετίας, όταν ακύρωσε τις νομικές συνέπειες της κόκκινης κάρτας που αδίκως είχε δείξει ο Ιταλός διαιτητής Ματέο Τρεφολόνι στον Μάικλ Μπότσαμπ της Σέλτικ στο παιχνίδι Τσάμπιονς Λιγκ με την Άαλμποργκ.
Παραδόξως ούτε η γερμανική ομοσπονδία, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, σκέφτηκε το ίδιο το προηγούμενο Σάββατο, όταν στην αναμέτρηση Ντόρτμουντ-Βόλφσμπουργκ ο Βόλφγκανγκ Σταρκ δεν είδε ότι ο Σμέλτσερ (Ντόρτμουντ) απέκρουσε με το γόνατο (και όχι με το χέρι) πάνω στη γραμμή ένα αντίπαλο σουτ, με αποτέλεσμα να του δείξει απευθείας κόκκινη κάρτα και να καταλογίσει πέναλτι υπέρ των φιλοξενούμενων.
Όταν μετά το παιχνίδι ο Σταρκ είδε στην τηλεόραση το λάθος του, το παραδέχτηκε αμέσως δημόσια και ήδη την ίδια μέρα(!) η Πειθαρχική Επιτροπή και το Αθλητικό Δικαστήριο ενημέρωσαν πως ο Σμέλτσερ δεν επρόκειτο να τιμωρηθεί. Διαβάστε πώς αιτιολόγησε την απόφαση και την ταχύτητα έκδοσής της ο δρ. Ράινερ Κοχ, αντιπρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας.
«Στο αθλητικό δίκαιο ισχύει το θεμελιώδες αξίωμα: τόσο γρήγορα όσο είναι δυνατόν, τόσο αργά και επιστημονικά όσο είναι απαραίτητο. Το καταστατικό προβλέπει ελάχιστο αποκλεισμό ενός παιχνιδιού για κόκκινη κάρτα. Μοναδική εξαίρεση: ένα οφθαλμοφανές και αδιαμφισβήτητο λάθος του διαιτητή. Αν υπάρχουν σαφή τηλεοπτικά πειστήρια και ένας διαιτητής δηλώσει μετά το παιχνίδι ότι έσφαλε στην αντίληψη των γεγονότων, δεν μένουν αμφιβολίες, το λάθος του διαιτητή είναι σαφές. Ο τελεσίδικος χαρακτήρας αφορά τις αποφάσεις του διαιτητή μόνο κατά τη διάρκεια του αγώνα. Εξ ου και παρά την άδικη κόκκινη κάρτα, ο Σμέλτσερ αποβλήθηκε, το πέναλτι εκτελέστηκε και η Βόλφσμπουργκ επικράτησε 3-2».
Αντιπαραβάλλετε την ερμηνεία των κανονισμών, όπως αυτή προκύπτει από τις παραπάνω δηλώσεις, με την ερμηνεία των κανονισμών από την Κ.Ο.Π. και θα αντιληφθείτε εύκολα πως η εγχώρια ομοσπονδία, ιδίως μετά την (ορθότατη) απόφαση του ΑΠΟΕΛ να εφεσιβάλλει την απόφαση του Εφετείου) ευρίσκεται ενώπιον ενός τεράστιου κάζο στην υπόθεση Μπόρδα.
Και όσο κι αν ποιούνται την νήσσα στην Κ.Ο.Π., ας το συνειδητοποιήσουν ότι η καχυποψία-δυσπιστία των φιλάθλων και η καταστροφή του αθλήματος οφείλεται (όχι στην παραδοχή των σφαλμάτων από τους διαιτητές, αλλά) στη μη παραδοχή εκ μέρους της των κραυγαλέων λαθών των πειθαρχικών οργάνων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου