Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Η λίγκα δεν είναι προοπτική, αλλά μονόδρομος

Μυστική συνάντηση, μεσοβδόμαδα σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, της SL GLOBAL LEAGUE CONSULTING & SERVICES LTD και παραγόντων από επτά κυπριακά σωματεία (Ομόνοια, Ανόρθωση, ΑΕΛ, Απόλλων, ΑΕΚ, Νέα Σαλαμίνα, Ολυμπιακός) με σκοπό τη δημιουργία λίγκας αποκάλυψε χθες ο συνάδελφος Χαράλαμπος Παρπεττάς.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η εισήγηση της ελληνικής ιδιωτικής εταιρείας αφορά πρωτάθλημα 12 ομάδων από την περίοδο 2013/14, το οποίο θα διοργανώνει η λίγκα που θα έχει εκπρόσωπο στο Δ.Σ. της Κ.Ο.Π., όπως άλλωστε και η τελευταία στο αντίστοιχο της λίγκας (χωρίς δικαίωμα ψήφου).

Η προοπτική της λίγκας εξετάζεται, καθώς εκτιμάται ότι μέσω κεντρικής διαχείρισης θα αυξηθούν τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τις χορηγίες και τις διαφημίσεις. Θεωρητικά μια σωστή εκτίμηση, έστω κι αν χωρεί πολλή συζήτηση για το αν η ελληνική Superleague οφείλει ν’ αποτελέσει το πρότυπο ή για το αν η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων μπορεί να επιτευχθεί με τόσο μικρή μείωση ομάδων.
Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη κατηγορία διερευνά -έστω και με χαρακτηριστική καθυστέρηση (μεταξύ των πρώτων 15 χωρών στη βαθμολογία πενταετίας της UEFA η Κύπρος πρέπει να είναι η μοναδική που δεν διαθέτει λίγκα) την προοπτική του πλήρους επαγγελματισμού, ήτοι της απαγκίστρωσης της από τον -εν μέσω κρίσης εξαιρετικά περιορισμένο πλέον- κρατικό κορβανά.
Είμαι βέβαιος ότι οι παράγοντες των πλείστων ομάδων ακόμη δεν αντιλαμβάνονται τι συνεπάγεται η έκθεση στους αδυσώπητους όρους της παγκόσμιας οικονομίας και αγοράς. Αν ήξεραν, θα είχαν φροντίσει από καιρό να συμμαζέψουν τα μπάτζετ, να ενισχύσουν τις ακαδημίες, να φτιάξουν ιδιόκτητα γήπεδα, να ανοίξουν μπουτίκ, γενικότερα να δημιουργήσουν ένα ελκυστικό προφίλ για επενδυτές και υποψήφιους φιλάθλους-καταναλωτές.
Επειδή όμως α) το κυπριακό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να επιβιώσει, αν δεν γίνει επαγγελματικό, και β) από κάπου πρέπει να γίνει μια αρχή, ας είναι αυτή η λίγκα των 12 (σ.σ. αν αποφασιστεί, άλλωστε, πολύ σύντομα άπαντες θα διαπιστώσουν ότι η Κύπρος δεν αντέχει πρωτάθλημα άνω των δέκα συμμετεχόντων).
Δεδομένου ότι α) τα ευρωπαϊκά εισιτήρια θα είναι (κατά πάσα… βεβαιότητα) αυξημένα κατά ένα από την ερχόμενη περίοδο και β) ο κόσμος έχει απηυδήσει ήδη από τα πάσης φύσεως πλέι οφ και μπαράζ, μέσω των οποίων επιχειρείται (ματαίως) να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο, η χρονική συγκυρία προσφέρεται γι’ αυτή τη ριζική αλλαγή. Οψόμεθα, αν οι ομάδες μας θα ερμηνεύσουν σωστά τα σημεία των καιρών και θα την αξιοποιήσουν.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου