Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Οι αδυναμίες των μνηστήρων της τετράδας



Μετά από πέντε αγωνιστικές ο καιρός δεν είναι ώριμος για βεβαιότητες, προσφέρεται όμως για εκτιμήσεις. Και η βασικότερη αναφορικά με την κούρσα για την τετράδα είναι πως δύσκολα θα υπάρξει ομάδα που θα ξεκόψει νωρίς από τις υπόλοιπες και θα βάλει πρόωρα σοβαρή υποθήκη για την πρωτιά στην κανονική περίοδο.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν ως ένα σημείο αναμενόμενο, αφ’ ης στιγμής η πρωταθλήτρια (ΑΕΛ) έχει την ευρωπαϊκή επιβάρυνση και οι ανταγωνιστές της επιχειρούν να ξεπεράσουν οδυνηρούς αποκλεισμούς στο Γιουρόπα Λιγκ ή/και να χτίσουν νέες ομάδες με πληθώρα νέων προσώπων και καινούργιους προπονητές.

Το πρώτο κομμάτι του μαραθωνίου δεν μας έκανε σοφότερους ως προς το ταβάνι των δυνατοτήτων, υπογράμμισε ωστόσο αρκετές από τις αδυναμίες των μεγάλων. Η ΑΕΛ, επί παραδείγματι, παλεύει να προσαρμοστεί στην κυκλική χρησιμοποίηση ποδοσφαιριστών και στο νέο τρόπο αντιμετώπισής της (ως πρωταθλήτρια). Με το ίδιο ρόστερ, αλλά χωρίς την Ευρώπη η ομάδα του Πάμπου Χριστοδούλου θα είχε βρει τρόπο να πετύχει το ένα γκολ που της έλειψε στις τρεις συναπτές ισοπαλίες της. Όσο διαρκεί η περιπέτεια του Γιουρόπα Λιγκ, το στοίχημα για τους «λέοντες» θα είναι η μη περαιτέρω διεύρυνση της απόστασης από τους προπορευόμενους.
Η πρωτοπόρος Ανόρθωση δείχνει υγιή αντίδραση στα σοκ (Ντίλα Γκόρι, Ουίλιαμ Μποαβεντούρα), της λείπουν όμως οι ποιοτικές εναλλακτικές σε θέσεις-κλειδιά (στόπερ, αριστερός μπακ, αριστερός χαφ, οργανωτής) και εκεί θα πρέπει να εστιαστεί ήδη ο σχεδιασμός εν όψει Ιανουαρίου.
Ο ΑΠΟΕΛ πασχίζει να ισορροπήσει εν μέσω κοσμογονικών αλλαγών. Εντός ελαχίστων μηνών η ομάδα βρέθηκε από τους οκτώ του Τσάμπιονς Λιγκ στο… πουθενά του Γιουρόπα Λιγκ, ξεχαρβάλωσε την κορυφαία γραμμή της (άμυνα), πώλησε τους ποιοτικότερους επιθετικούς της (Αλμέιδα, Τριτσκόβσκι) κι επιχειρεί να τροποποιήσει το αγωνιστικό της προφίλ! Συνάμα από τους εννέα νεοφερμένους μόνον οι τρεις (Αλωνεύτης, Καρυπίδης, Τζιόλης) έχουν δικαιολογήσει μέχρι στιγμής την απόκτησή τους και είναι ευθύνη του Ιβάν Γιοβάνοβιτς να ανεβάσει και τους υπόλοιπους σε αντίστοιχα επίπεδα απόδοσης. Ειδάλλως…
Η ΑΕΚ αξιοποίησε στο έπακρο το πρόγραμμά της, αλλά απέναντι στη Σαλαμίνα η παραγωγική ισχνότητα κόστισε το πρώτο στραβοπάτημα. Ο 35χρονος Πιντάδο δεν μπορεί να τραβήξει μόνος το κουπί σε αυτόν τον τομέα, συνεπώς ο Μυτίδης και οι μεσοεπιθετικοί των Λαρνακέων πρέπει να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, προκειμένου οι «πρασινοκίτρινοι» να διατηρηθούν σε τροχιά τετράδας.
Χωρίς να έχει υστερήσει έναντι του εκάστοτε αντιπάλου της μέχρι στιγμής, η Ομόνοια έχει θερίσει πολύ λιγότερα απ’ όσα έχει σπείρει. Τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα ασφαλώς επηρέασαν, αλλά πολύ περισσότερο η ομάδα του Τόνι Σαβέβσκι δείχνει να χρειάζεται ένα μεγάλο αποτέλεσμα, προκειμένου ν’ ανακτήσει αυτοπεποίθηση και να ξεκινήσει την αντεπίθεσή της. Πρώτιστο μέλημα του Σκοπιανού είναι ν’ απελευθερώσει τους παίκτες του από το άγχος και να κατασταλάξει γρήγορα σ’ έναν κορμό.
Σε μεγάλη αναντιστοιχία με την ποιότητα του ρόστερ του ευρίσκεται το βαθμολογικό πλασάρισμα και του Απόλλωνα. Οι «γαλάζιοι» της Λεμεσού υστερούν σε φυσική κατάσταση και αποτελεσματικότητα, ωστόσο αμφότερα επιδέχονται βελτίωσης μέσω των προπονήσεων και, αν χρειαστεί, της χειμερινής μετεγγραφικής περιόδου. Το ζόρι για τον Νικόδημο Παπαβασιλείου είναι πως εν μέσω υποχρεώσεων πρέπει να εφευρίσκει τρόπο να καλύπτει το χαμένο έδαφος από τη θερινή προετοιμασία.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου