Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Ομάδα… Τσάμπιονς Λιγκ και η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ


Αν το ψάρι βρωμάει όντως από το κεφάλι, ισχύει και το αντίστροφο. Η κεφαλή άλλωστε δεν γίνεται να είναι υπεύθυνη μόνο για τα αρνητικά συμπτώματα ενός οργανισμού. Το προφανές καταδεικνύεται (και) στην περίπτωση του ποδοσφαιρικού ΑΠΟΕΛ, όπου οι αξιοθαύμαστες επιδόσεις δεν περιορίζονται στις τέσσερις γραμμές του αγωνιστικού χώρου.
Αν ο σύλλογος ευρίσκεται σήμερα στην -από κάθε άποψη- καλύτερη στιγμή της ιστορίας του, αυτό δεν οφείλεται αποκλειστικά στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και στους ποδοσφαιριστές του. Πιστώνεται πρωταρχικά σε αυτούς, αλλά μερίδιο στην εκτόξευση καρπώνεται και η διοίκηση με τους χειρισμούς της σε όλα τα επίπεδα.

Αυτό που εν προκειμένω ενδιαφέρει είναι το οικονομικό. Όχι για τον προφανή λόγο (επειδή τα λεφτά είναι πάρα πολλά), αλλά επειδή σε όλα τα άλλα επίπεδα έχει δώσει ήδη εξετάσεις και τις έχει περάσει με εξαιρετικό βαθμό. Η μεταξύ των στελεχών της συνεργασία, η ηρεμία και η σιγουριά που βγάζει προς τα έξω, η αληθινή στήριξη του προπονητή και των παικτών στα ζόρια αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Από τον περασμένο Αύγουστο, και δη μετά την εξασφάλιση της δεύτερης συμμετοχής στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν γνωστό πως η νέα δοκιμασία αφορούσε τη διαχείριση της επερχόμενης… βροχής εκατομμυρίων. Αυτό που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστό ήταν ότι ήδη μετά την πρόκριση επί της Βίσλα Κρακοβίας η διοίκηση των «γαλαζοκιτρίνων» είχε θέσει σε εφαρμογή το πλάνο της για τη συνέχιση και βελτίωση της συνετής οικονομικής πολιτικής της.
Σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πηγές, το Δ.Σ. του ΑΠΟΕΛ έχει δώσει εντολή σε παγκοσμίου φήμης συμβουλευτικό οικονομικό οίκο να εκπονήσει σχέδιο για τη μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα του συλλόγου.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: ο συγκεκριμένος οίκος δεν θα διαχειριστεί τα έσοδα του Τσάμπιονς Λιγκ. Θα προτείνει τρόπους αξιοποίησής τους στη διοίκηση των «γαλαζοκιτρίνων». Εκπεφρασμένη πρόθεση της τελευταίας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου προπονητικού κέντρου για την ομάδα και τις ακαδημίες, στις οποίες στο άμεσο μέλλον θέλει να ρίξει πολύ περισσότερο βάρος -πάντα στο πλαίσιο και στη λογική των νέων επιταγών της UEFA.
Η συγκεκριμένη κίνηση των ιθυνόντων του ΑΠΟΕΛ σε συνδυασμό με την πρόσφατη αγορά του χώρου, όπου στεγάζεται το Orange Shop(σ.σ. έγινε το πρώτο απόκτημα της νυν διοίκησης), καταδεικνύει γιατί ο σύλλογος έχει αλλάξει επίπεδο σε σύγκριση με τους εγχώριους ανταγωνιστές του και έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να ξεφύγει από τα στενά όρια της ποδοσφαιρικής Κύπρου.
Όταν τα κουκιά είναι μετρημένα, μετρημένες είναι και οι επιλογές στη διαχείριση των πόρων, μικρότερα συνεπώς και τα περιθώρια λάθους. Αυτά αυξάνονται, όταν το χρήμα ρέει άφθονο -το παράδειγμα της Ανόρθωσης το 2008 είναι ακόμη νωπό. Πιθανότατα και διδακτικό για τη διοίκηση του ΑΠΟΕΛ που κινείται όπως πρέπει για να αποφύγει την ίδια παγίδα.
Αυτή η σύνεση μπροστά στην πρόκληση και στο δέλεαρ που συνιστά η εισροή τέτοιων κεφαλαίων στο ταμείο του συλλόγου αποτελεί τη δική της επίπεδου Τσάμπιονς Λιγκ υπέρβαση και συνάμα ένα μαντάτο εξ ίσου χαρμόσυνο με τα αγωνιστικά για τους φίλους των «γαλαζοκιτρίνων». Διότι, ας μη γελιόμαστε, ακριβώς αυτή η σύνεση αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση για τη μακροημέρευση της επιτυχίας στον Αρχάγγελο.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου