Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Οι κορυφαίοι νεοφερμένοι των πρώτων 100 ημερών



Στην πολιτική οι πρώτες 100 ημέρες της εκάστοτε νεοεκλεγείσας κυβέρνησης θεωρούνται ως δείγμα αντιπροσωπευτικό των προθέσεων και των δυνατοτήτων της. Κατ’ αντιστοιχία, στο ποδόσφαιρο οι πρώτες 100 ημέρες των εκάστοτε νεοφερμένων είναι ενδεικτικές των ικανοτήτων τους. Η ποιότητα άλλωστε επιβάλλεται φυσιολογικά, σπανιότατα χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλο χρόνο προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Σε τελική ανάλυση, η γλώσσα της μπάλας είναι η ίδια ανά την υφήλιο.
Από την 1η Ιουλίου, όταν άνοιξε και επισήμως το παράθυρο της θερινής μετεγγραφικής περιόδου, και ως την περασμένη Δευτέρα, όταν ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της ένατης αγωνιστικής στο εγχώριο πρωτάθλημα, κύλησαν 100 ημέρες, στις οποίες παρέλασαν μπροστά στα μάτια μας 144 μετεγγραφέντες ποδοσφαιριστές. Η «Α.τ.Κ.» σταχυολογεί τις εννέα πιο αξιόλογες περιπτώσεις -ακριβώς όσες και οι αγωνιστικές που έχουμε διανύσει μέχρι στιγμής.

ΦΡΕΝΤΙ ΝΤΟ ΣΑΝΤΟΣ (ΟΜΟΝΟΙΑ)
«Σας πήραμε, σας πήραμε φλουρί κωνσταντινάτο», νομιμοποιούνται να φωνάζουν οι φίλοι του «τριφυλλιού» στους αντίστοιχους της ΑΕΛ. Στους «λέοντες» ο 32χρονος επιθετικός ετοιμαζόταν για μια σεζόν μεταξύ πάγκου και εξέδρας, στην Ομόνοια δεν βγαίνει από την ενδεκάδα ούτε με προεδρικό διάταγμα. Όχι μόνο επειδή μετά την αποχώρηση του Κωνσταντίνου, οι «πράσινοι» δεν διαθέτουν άλλον επιθετικό με ανάλογα χαρακτηριστικά αλλά και γιατί ο Φρέντι έχει βαλθεί ν’ αποδείξει ότι μπορεί να σκοράρει με κάθε πιθανό κι απίθανο τρόπο. Η πιο ισχυρή υποψηφιότητα για την κατηγορία «η… κλεψιά της σεζόν».

ΜΑΤΙΑΣ ΝΤΕΓΚΡΑ (ΑΕΛ)
Σύμφωνα μ’ ένα παλιό ποδοσφαιρικό αξίωμα, κάθε τερματοφύλακας είναι τόσο καλός όσο η άμυνά του. Ο 28χρονος Αργεντινός ασφαλώς επωφελείται από τη συμπαγή αμυντική λειτουργία της ΑΕΛ, ωστόσο η ποιότητά του μπορεί ν’ αξιολογηθεί και ξεχωριστά από αυτήν όσων έχει μπροστά του. Χρειάστηκε ελάχιστο χρόνο προσαρμογής, επιβλήθηκε φυσιολογικά στους αμυντικούς του ως καθοδηγητής τους και έχει καταφέρει ήδη να χαρίσει πόντους στην ομάδα του με τις επεμβάσεις του. Θα περιμένουμε να τον δούμε, όταν το παιχνίδι των «λιονταριών» αποκτήσει πιο επιθετικό προσανατολισμό (οπότε μοιραία θα πυκνώσουν οι ευκαιρίες των αντιπάλων), ενώ πρώτιστο ζητούμενο είναι η σταθερότητα σε υψηλά επίπεδα απόδοσης. Αν περάσει επιτυχώς και αυτές τις δοκιμασίες, η ΑΕΛ θα έχει βρει τερματοφύλακα για πολλά χρόνια.

ΓΙΑΝ ΡΕΖΕΚ (ΑΝΟΡΘΩΣΗ)
Αν η Ανόρθωση έκανε έρανο μεταξύ των οπαδών της για τα 300.000 ευρώ που απαιτούνται για την αγορά του 29χρονου Τσέχου από τη Βικτόρια Πλζεν, τα χρήματα θα συγκεντρώνονταν στο άψε-σβήσε. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ο Ρέζεκ έχει πείσει σχεδόν τους πάντες στην «Κυρία» ότι είναι η πιο επιτυχημένη προσθήκη στο ποδοσφαιρικό τμήμα τα τελευταία χρόνια, εξ ου και το θερμό ενδιαφέρον του συλλόγου για πρόωρη εξασφάλιση των υπηρεσιών του και μετά το καλοκαίρι, όταν εκπνέει ο δανεισμός του. Όχι ιδιαίτερα τεχνίτης, αλλά μαχητής και με όσφρηση του γκολ ο Τσέχος είναι ό,τι αξιολογότερο διαθέτει η Ανόρθωση στη γραμμή κρούσης.

ΓΚΟΝΘΑΛΟ ΓΚΑΡΘΙΑ (ΑΕΚ)
Μέσα σε τρεις μήνες έχει εξελιχθεί στο βαρόμετρο της εφετινής ΑΕΚ. Ο τύπος διαθέτει άψογη τεχνική, «βλέπει» γήπεδο, μοιράζει άψογα την μπάλα, αλλά το κυριότερο προσόν του είναι η κάθετη κίνηση προς το τέρμα, προκειμένου να αρπάξει κάθε ευκαιρία που θα δημιουργηθεί μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Ένας κρυφός κυνηγός αγωνιζόμενος ως οργανωτής, αυτός είναι ο ρόλος του 28χρονου στους «πρασινοκίτρινους», στους οποίους τα τέρματά του έχουν προσφέρει ήδη πολύτιμους βαθμούς. Δίχως υπερβολή ο Γκονθάλο Γκαρθία είναι ο… φαν Ντάικ της ΑΕΚ στο μεσοεπιθετικό κομμάτι.

ΣΤΕΦΑΝ ΝΟΡΟ (ΑΠΟΛΛΩΝ)
Οι επιδόσεις της ομάδας του είναι ευθέως ανάλογες των δικών του. Όσο καιρό ο 32χρονος Γάλλος μάθαινε τους συμπαίκτες του κι έψαχνε τα πατήματα του, ο Απόλλων παραπατούσε αγωνιστικά. Μόλις η περίοδος χάριτος (των αντιπάλων, εννοείται) τελείωσε και ο Νορό άρχισε να ξεδιπλώνει στο χορτάρι τις οργανωτικές του ικανότητες, οι «γαλάζιοι» εκκίνησαν το νικηφόρο σερί τους, το οποίο διακόπηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο ΓΣΠ. Με μυαλό και πάσα που κόβουν ο Γάλλος ανελίσσεται σε ηγέτη του Απόλλωνα και μένει να φανεί αν και πόσο θα επηρεαστεί από την αποχώρηση του συμπατριώτη του Ντιντιέ Ολέ Νικόλ από την τεχνική ηγεσία.

ΜΑΡΚΟ ΑΪΡΟΣΑ (ΑΕΛ)
Ο 27χρονος από τη Λουάντα είναι ό,τι πιο πλησιέστερο διαθέτει το κυπριακό πρωτάθλημα στον όρο φουλ-μπακ. Η δεξιά πτέρυγα είναι ο φυσικός χώρος δράσης του, κινείται σε αυτήν τόσο άνετα όσο στο σαλόνι του σπιτιού του. Είναι κρίμα που δεν υπάρχει στατιστική υπηρεσία, προκειμένου να καταγράψει πόσες φορές ανεβοκατεβαίνει και πόσα χιλιόμετρα και αντιπάλους «καταπίνει» (αμυνόμενος κι επιτιθέμενος) ο άσος της ΑΕΛ. Ο Πάμπος Χριστοδούλου δικαιούται να καυχιέται για ακόμη ένα λαβράκι, αλλά σε περίπτωση που ο Αϊρόσα βγάλει τη σεζόν σε αυτό το τέμπο οι μετεγγραφικές σειρήνες θα ηχήσουν πολύ δυνατά στη Λεμεσό.

ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΟ ΒΑΣΚΟΝΣΕΛΟΣ (ΑΛΚΗ)
Ως δεινό σκόρερ τον ξέραμε ήδη από τη θητεία του στον ΑΠΟΠ/Κινύρα. Ως πασπαρτού με πολύπλευρη συνεισφορά στο παιχνίδι της ομάδας του όμως τον μαθαίνουμε εσχάτως στην Αλκή, όπου ο 32χρονος Πορτογάλος δεν εξαντλεί το ρεπερτόριό του στο σκοράρισμα, αλλά αγωνιζόμενος σχεδόν σε κάθε θέση της επίθεσης συμβάλει ουσιωδώς στην ανάπτυξη και στο δημιουργικό παιχνίδι της «Αθάνατης». Ρούμπος στον Κώστα Καϊάφα, ο οποίος είδε στον Βασκονσέλος αρετές που είχαν διαφύγει της προσοχής των προηγούμενων προπονητών του.

ΚΛΑΟΥΝΤΙΟΥ ΙΟΝΕΣΚΟΥ (ΑΡΗΣ)
Όσοι πρωτοβλέπουν τον Άρη, ρωτούν σχεδόν ενστικτωδώς «ποιος είναι αυτός με το Νο14;», του οποίου το παιχνίδι τον κάνει να ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες το γάλα από τους υπόλοιπους. Ο 27χρονος Κλαούντιου Ιονέσκου είναι ο νέος ενορχηστρωτής του Άρη και μία από τις πλέον αξιοπρόσεκτες νέες αφίξεις στο κυπριακό πρωτάθλημα. Εξαιρετικός στο ανεβοκατέβασμα του ρυθμού, ικανός στο μοίρασμα του παιχνιδιού και στις στημένες μπάλες, ο Ρουμάνος χρειάζεται να βελτιώσει μόνο την παραγωγικότητά του, προκειμένου η επόμενη περίοδος να τον βρει σε σύλλογο μεγαλύτερου βεληνεκούς.

ΝΤΙΕΓΚΟ ΛΕΟΝ (ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ)
Όσο και όπως κι αν ανακατέψει την τράπουλα στην ενδεκάδα της ομάδας του ο Στιβ Κωνσταντινίδης, ο 27χρονος Ισπανός είναι πάντα μέσα σε αυτήν. Όχι άδικα, αφού από τα πόδια του περνά κάθε επιθετική προσπάθεια των νεοφώτιστων. Ο Λεόν αποδεικνύεται ιδανικός για το γρήγορο ξεδίπλωμα της ομάδας, αλλά δυστυχώς η αξία του θα καταδειχτεί, μόνον όταν λείψει ένεκα τιμωρίας ή τραυματισμού. Μέχρι τότε άπαντες θα τον θυμούνται ως το χρυσό σκόρερ κόντρα στον ΑΠΟΕΛ…
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου