Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Άντερ Μουρίγιο: «Θέαμα, τρεις βαθμοί και… όπου βγει!»



18 Αυγούστου. Τρόντχαϊμ. Λίγο πριν την έναρξη της αναμέτρησης στο «Λέρκενταλ» απέναντι στη Ρόσενμποργκ γίνεται γνωστό πως η ΑΕΚ πλην του Αλμπέρτο Σεράν (σ.σ. αντικαταστάτης του ο Λουκ Ντίμεχ) είναι υποχρεωμένη ν’ αγωνιστεί και χωρίς τον Κέβιν Χόφλαντ. Το ρόλο του αμυντικού στυλοβάτη επωμίζεται στο ντεμπούτο του με τους Λαρνακείς ο Άντερ Μουρίγιο. Μετά από 90 αγωνιστικά λεπτά οι όποιες αμφιβολίες για τις ικανότητες του 28χρονου Βάσκου έχουν πάει περίπατο αφήνοντας πίσω μόνο ένα ρητορικό ερώτημα: «Ποιος θα βγάλει αυτόν τον παίκτη από την ενδεκάδα;»

Ο Μουρίγιο είναι το χρονικά τελευταίο από τα λαβράκια που έχει ψαρέψει για λογαριασμό των «κιτρινοπρασίνων» ο Γιόρδι Κρόιφ. Προερχόμενος από άκρως ποδοσφαιρική οικογένεια (σ.σ. γιος του Λουτσιάνο Μουρίγιο και ανιψιός του Ελισέο Μουρίγιο, αμφότεροι ποδοσφαιριστές στη Σοσιεδάδ τη δεκαετία του 70) και διεθνής με όλες τις μικρές εθνικές ομάδες της Ισπανίας έφτασε στο νησί της Αφροδίτης φορτωμένος παραστάσεις από συλλόγους, όπως οι Μπιλμπάο, Σαλαμάνκα και Θέλτα. Πώς κατέληξε στην ΑΕΚ, πώς αισθάνεται γι’ αυτό το νέο σταθμό της καριέρας του και τι φιλοδοξεί να επιτύχει σε αυτόν ο Ισπανός άσος αποκάλυψε στην «Α.τ.Κ.», στην πρώτη, αποκλειστική συνέντευξή του σε εγχώριο Μέσο μετά την άφιξή του στην Κύπρο.

Άντερ, γιατί επέλεξες την ΑΕΚ για να συνεχίσεις την καριέρα σου;

Κατά κύριο λόγο η παρουσία μου στην Κύπρο και στην ΑΕΚ οφείλεται στον Γιόρδι (σ.σ. Κρόιφ). Ήρθα, γιατί το ενδιαφέρον που έδειξαν για μένα ήταν μεγάλο. Μου φέρθηκαν πολύ καλά και πλέον προσπαθώ κάθε μέρα ν’ ανταποδώσω την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν.
Γνώριζες το σύλλογο ή κάτι για το κυπριακό πρωτάθλημα πριν σε προσεγγίσει ο Κρόιφ;

Ο Γιόρδι με πήρε τηλέφωνο και μου πρότεινε να συνεχίσω εδώ την καριέρα μου. Ομολογώ ότι πριν τη συγκεκριμένη κλήση δεν γνώριζα το παραμικρό. Ωστόσο τόσο ο Γιόρδι όσο και ο προπονητής Τον Κάανεν έπαιξαν θεμελιώδη ρόλο στην απόφασή μου, ήταν πολύ σημαντική η εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου.
Πόσο εύκολη ήταν η απόφαση να έρθεις;
Καθόλου, διότι επρόκειτο για μια πρόταση από σύλλογο εκτός Ισπανίας και από αρκετά μακριά κι εγώ ουδέποτε στην ποδοσφαιρική καριέρα μου είχα φύγει από τη χώρα μου. Η κατάσταση γινόταν ακόμη πιο περίπλοκη ένεκα των δύο μικρών κοριτσιών μου, αλλά ήρθα εδώ και είδα την οργάνωση, αλλά και τον τρόπο ζωής, ο οποίος είναι πολύ καλός και μοιάζει πολύ με τον ισπανικό. Όταν είδα αυτά, δεν το σκέφτηκα δύο φορές. Αν συνυπολογίσουμε και την εμπιστοσύνη του Γιόρδι, δεν υπήρχε λόγος να αρνηθώ.
Και πώς βιώνεις αυτές τις πρώτες εβδομάδες σου στην Κύπρο;

Είμαι πολύ χαρούμενος. Και τώρα, παρ’ ότι έχουμε άδεια λόγω εθνικών ομάδων, δεν σκέφτομαι να πάω λίγες μέρες στην Ισπανία, γιατί είμαι πολύ καλά εδώ, πολύ ευχαριστημένος, πολύ ευτυχισμένος, μου αρέσει πολύ εδώ. Τόσο εγώ όσο και η σύζυγος και οι κόρες μας απολαμβάνουμε τη διαμονή μας. Είναι και οι τρεις τους πολύ ευχαριστημένες και αυτό είναι για μένα το πιο σημαντικό.
Ποια εικόνα έχεις σχηματίσει μέχρι στιγμής για τη νέα σου ομάδα;
Η ΑΕΚ διαθέτει ένα καλό σύνολο, αξιόλογες μονάδες, στοχεύει στη νίκη σε κάθε παιχνίδι και θέλει να παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο που να ικανοποιεί τον κόσμο. Αυτό, βεβαίως, δεν είναι πάντα εφικτό, αλλά γι’ αυτό θα παλεύουμε. Τώρα περιμένουμε να επιστρέψουν και τα παιδιά που ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς, όπως ο Γκόρκα Πιντάδο και ο Κέβιν Χόφλαντ, και μετά βλέπουμε.
Ποιος είναι ο προσωπικός στόχος σου και ποιος ο αντίστοιχος της ΑΕΚ γι’ αυτήν την περίοδο;

Στόχος της ομάδας είναι η νίκη σε κάθε παιχνίδι, από την αρχή, κάθε αγώνα ξεχωριστά, για να ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση και, γιατί όχι, να είμαστε ψηλά στην βαθμολογία και να παλεύουμε για κάτι πολύ καλό. Στόχος μου είναι να ξεκινώ σε κάθε παιχνίδι και να παίρνω τους τρεις πόντους.
Ποιοι είναι οι ανταγωνιστές της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα; Υπάρχει φαβορί για τον τίτλο;
Πάγια θέση μου είναι πως πρέπει να κοιτάμε τους εαυτούς μας, τις επιδόσεις μας, πώς θα δουλέψουμε για να γίνουμε καλύτεροι. Τι κάνουν οι υπόλοιπες ομάδες, δεν μ’ ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Ασφαλώς υπάρχουν δυνατότεροι οικονομικά σύλλογοι από την ΑΕΚ, αλλά αυτό δεν μου λέει κάτι. Εμείς πρέπει να κοιτάμε για το απόλυτο, να δουλεύουμε κάθε μέρα και μέσα από τη δουλειά να κυνηγούμε τους στόχους που θέτουμε. Θα δούμε στο τέλος, αν αυτό είναι αρκετό για την τέταρτη θέση ή για την πρώτη.


Στη θέση σου αγωνίζονται οι Χόφλαντ, Σεράν και Ντίμεχ. Αυτός ο μεγάλος ανταγωνισμός είναι πλεονέκτημα ή  πρόβλημα για την ΑΕΚ;
Είναι μέγα πλεονέκτημα να έχεις πολλούς και ποιοτικούς ποδοσφαιριστές στην ίδια θέση. Ο μεταξύ τους συναγωνισμός είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος για την ομάδα. Πρέπει κάθε μέρα να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου, ειδάλλως μπορείς να χάσεις τη θέση σου από άλλους παίκτες που δείχνουν καλύτερο επίπεδο από εσένα.
Πόσο δύσκολη και σημαντική ήταν για το σύλλογο η είσοδος στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ;
Ήταν ένα πολύ ωραίο δώρο σε αθλητικό επίπεδο, ένα όνειρο που βγήκε αληθινό. Για το σύλλογο ήταν κεφαλαιώδους σημασίας από κάθε άποψη (αγωνιστική, οικονομική, πρεστίζ). Είναι σημαντικό να ακούγεται το όνομα της ΑΕΚ στην Ευρώπη, ότι το κυπριακό ποδόσφαιρο ευρίσκεται σε άνοδο και είναι ελκυστικό για να παίξει ένας ποδοσφαιριστής.
Τι γνωρίζεις για τις Σάλκε, Στεάουα Βουκουρεστίου και Μακάμπι Χάιφα;

Πρόκειται για μεγάλους συλλόγους με δυνατές ομάδες. Τους αγώνες, όμως, πρέπει να τους δώσεις στο γήπεδο. Εκεί θα δούμε ποιοι θ’ ανταποκριθούν στις προσδοκίες και στις απαιτήσεις. Πρέπει, όμως, να είμαστε αισιόδοξοι.
Πιστεύεις ότι η ευρωπαϊκά άπειρη ΑΕΚ είναι ικανή για την είσοδο στους 32 της διοργάνωσης;

Δεν ξέρω, για ν’ απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση θα πρέπει να κυλήσουν πρώτα ορισμένες αγωνιστικές στο Europa League. Ως ομάδα είμαστε σχεδόν πρωτάρηδες στην Ευρώπη, αλλά διαθέτουμε πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές με εμπειρίες, ικανότητες και παραστάσεις από τέτοιες διοργανώσεις. Μπορούμε να ποντάρουμε σε αυτούς.
Η ΑΕΚ δεν θα παίξει στη φυσική της έδρα, αλλά είτε σε αυτήν της Ανόρθωσης είτε του ΑΠΟΕΛ. Μειονέκτημα;
Όχι, όχι, για μας όχι. Για μας τους ποδοσφαιριστές δεν είναι πρόβλημα το πού θα παίξουμε. Το σημαντικό είναι να έχουμε τον κόσμο στο πλευρό μας, να νιώθουμε τη στήριξή του και θα είναι μαζί μας, οπουδήποτε.
Πόσο δύσκολο είναι να δίνεις τρία παιχνίδια ανά εβδομάδα, δεδομένου ότι οι πλείστοι παίκτες της ΑΕΚ δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτό το ρυθμό;

Για έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή στην εποχή μας πρέπει να είναι έτοιμος και δεν νομίζω ότι είναι πρόβλημα να παίζει ανά τρεις ή τέσσερις μέρες. Άλλωστε το δέλεαρ της Ευρώπης είναι τεράστιο και αυτό είναι το ωραίο του ποδοσφαίρου.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου