Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Κριστιάν Κονσταντέν: ο δεύτερος Μποσμάν;



Στην Ελβετία είναι γνωστός για τη συνήθειά του ν’ αλλάζει προπονητές πιο συχνά απ’ ό,τι εσώρουχα. Προ διετίας μάλιστα είχε καθίσει για ένα φεγγάρι και ο ίδιος στον πάγκο της ομάδας. Ο Κριστιάν Κονσταντέν είναι ο ορισμός του ισχυρού άνδρα στη Σιόν, ένας τύπος πολωτικός, προκλητικός, μα πάνω απ’ όλα ατρόμητος απέναντι σε οποιεσδήποτε αρχές και εξουσίες.
Ένεκα του τελευταίου γνωρίσματός του δεν προκαλεί έκπληξη η επίμονη άρνησή του ν’ αποδεχτεί τον αποκλεισμό στα χαρτιά της Σιόν από το Europa League και ο ανένδοτος που έχει κηρύξει εδώ και λίγες εβδομάδες στην UEFA, την οποία μέμφεται για συμπεριφορές αρμόζουσες σε απολυταρχικό καθεστώς.


Για τους αξιωματούχους της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, ωστόσο, αυτές οι κατηγορίες μοιάζουν με παρανυχίδα μπροστά στα πορίσματα που αποσπά σε πολιτικά δικαστήρια εσχάτως η Σιόν. Σύμφωνα με το πρώτο εξ αυτών η UEFA είναι υποχρεωμένη είτε να δημιουργήσει όμιλο με πέντε ομάδες στο Europa League είτε να αντικαταστήσει τη Σέλτικ με τη Σιόν.
Το δεύτερο πόρισμα εκδόθηκε μόλις προχθές, μία μέρα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αγωνιστικής στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση, και απαγορεύει στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα στον ένατο όμιλο! Πολύ κακό για το τίποτε ή μήπως ευρισκόμαστε ενώπιον μιας δεύτερης υπόθεσης Μποσμάν, 16 χρόνια μετά την αρχική;
Η αιγυπτιακή πέτρα του σκανδάλου

Το ξετύλιγμα του κουβαριού αυτής της ιστορίας οφείλει ν’ αρχίσει από το Φεβρουάριο του 2008, όταν η Σιόν ανακοίνωνε την απόκτηση του Εσάμ Ελ-Χανταρί. Ο Αιγύπτιος τερματοφύλακας είχε τότε ισχύον ακόμη συμβόλαιο με την Αλ Αχλί, η Σιόν όμως βασίστηκε στην προφορική συμφωνία των Αιγυπτίων πως θ’ αφήσουν ελεύθερο τον παίκτη. Ατυχώς για εκείνη παραμένει μέχρι και σήμερα ένα άλυτο μυστήριο αν ο διερμηνέας μετέφραζε κατ’ ακρίβεια τα λεγόμενα των εκπροσώπων της Αλ Αχλί. Όταν η τελευταία κατήγγειλε τη Σιόν για παράνομη προσέγγιση κι απόκτηση του Ελ Χανταρί, η FIFA επέβαλε στον ελβετικό σύλλογο απαγορευτικό για δύο μετεγγραφικές περιόδους.
Ο Κονσταντέν, ο οποίος ουδέποτε αποδέχτηκε ότι είχε παρανομήσει στη συγκεκριμένη υπόθεση και κυνήγησε δικαστικώς τη δικαίωσή του, έφερε στη Σιόν το περασμένο καλοκαίρι εννέα νέους ποδοσφαιριστές, για τους οποίους η FIFA εξέδωσε κανονικά δελτία. Ωστόσο, όταν μετά το πέρας των πλέι οφ του Europa League, η αποκλεισμένη Σέλτικ κατέθεσε ένσταση για αντικανονική συμμετοχή έξι ποδοσφαιριστών του ελβετικού συλλόγου η UEFA τη δικαίωσε δίνοντάς της τη θέση της Σιόν στον ένατο όμιλο (Ατλέτικο Μαδρίτης, Ουντινέζε και Ρεν οι άλλες τρεις ομάδες).
Προσφυγές, μηνύσεις, αγωγές

Ο σύλλογος του Βαλαί απάντησε με έφεση στην αρμόδια επιτροπή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια. Για τη δεύτερη η UEFA απείλησε τόσο το σύλλογο όσο και την ελβετική ομοσπονδία ωθώντας τον Κονσταντέν στην κατάθεση αγωγής κατά των γενικών γραμματέων της FIFA (Ζερόμ Βάλκε) και UEFA (Τζιάνι Ινφαντίνο), τους οποίους κατηγόρησε για προσπάθεια άσκησης πίεσης.
Η ελβετική ομοσπονδία δεν υπέκυψε, η υπόθεση εκδικάστηκε κανονικά από το τακτικό δικαστήριο και -ανήμερα της εξέτασης της υπόθεσης από την Επιτροπή Εφέσεων της UEFA- βγήκε απόφαση που δικαίωνε τη Σιόν. Η UEFA αγνόησε το πόρισμα, αφ’ ης στιγμής δεν αναγνωρίζει τις προσφυγές σε πολιτικά δικαστήρια, και πλέον το ερώτημα είναι αν ένας οργανισμός με έδρα στη Νιόν δύναται να μη συμμορφώνεται σε αποφάσεις ελβετικού δικαστηρίου.
«Η UEFA όφειλε να πειθαρχήσει. Δεν το έπραξε και θα υποστεί τις συνέπειες. Με τη συμπεριφορά της δείχνει να πιστεύει ότι είναι πάνω από τον νόμο. Από τη στιγμή που αποφάσισε να μη λάβει υπόψη το δικόγραφο χάνει τη θέση ισχύος της», τόνισε ο Ζαν Ριφινέν, νομικός εκπρόσωπος της Σιόν, ενώ ακόμη πιο καυστικός εμφανίστηκε ο Κονσταντέν.
Στο εδώλιο η UEFA!

«Ο Δικαστής διέταξε την UEFA είτε να συνεχίσει τη διοργάνωση δημιουργώντας όμιλο με πέντε ομάδες είτε να μας δώσει δικαίωμα να αγωνιστούμε στη θέση της Σέλτικ. Αν δεν κάνει κάτι από αυτά, παραβιάζει τον ποινικό κώδικα και μπορούμε να κινηθούμε εναντίον της. Αυτό σημαίνει ότι, αν καταθέσουμε μήνυση και ο Πλατινί πατήσει το πόδι του στην Ελβετία, η αστυνομία θα τον περιμένει. Για αυτούς τους κυρίους οι μπελάδες ξεκινούν από τώρα. Είχαμε ζητήσει πέντε εκατομμύρια ελβετικά φράγκα για διαφυγόντα κέρδη από τη συμμετοχή στους ομίλους, τώρα θα ζητήσουμε και άλλα δεκάδες για τη ζημία στην εικόνα της ομάδας», προανήγγειλε ο πρόεδρος των Ελβετών.
Η Σιόν θα παραστεί στη δικαστική αίθουσα μαζί με την UEFA, η οποία κλήθηκε κανονικά από το πολιτικό δικαστήριο, στις 27 Σεπτεμβρίου, ήτοι δύο μέρες πριν τη διεξαγωγή της δεύτερης αγωνιστικής του Europa League.
Επί του ζητήματος τοποθετήθηκε στην εφημερίδα “Le Matin” και ο Ζαν Μαρκ Μποσμάν, ο οποίος το 1995 κέρδισε το μοναχικό αγώνα απέναντι σε UEFA και FIFA φέρνοντας επανάσταση στο ποδόσφαιρο. «Δεν έχω κάποια συμβουλή για τον Κονσταντέν, όμως αν ένα μικρό πρόσωπο όπως εγώ μπορεί να επιβληθεί των FIFA και UEFAσ’ ένα πολιτικό δικαστήριο, σίγουρα μπορεί ένας σύλλογος, αρκεί ο πρόεδρός του να μην φοβάται», δήλωσε ο 46χρονος Βέλγος που αξιολόγησε ως ελάχιστες τις πιθανότητες δικαίωσης της Σιόν στο CAS: «Πρόκειται για αστείο δικαστήριο. Απαρτίζεται από μέλη των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών και τα δύο τρίτα των δικαστών είναι μεροληπτικοί».
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου