Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Ντόρτμουντ: Σαν ηφαίστειο που ξυπνά!



Από το 0 στο 100! Ο Γίργκεν Κλοπ έγινε χθες μόλις ο τέταρτος προπονητής που συμπληρώνει τριψήφιο αριθμό αγώνων στον πάγκο της Ντόρτμουντ και το γιόρτασε με το τέταρτο πρωτάθλημα του συλλόγου στην Μπούντεσλιγκα. Δύο τεσσάρια σχηματίζουν την ηλικία του ξανθομάλλη τεχνικού, ο οποίος από χθες έχει πιστωθεί κάτι περισσότερο από τον πρώτο τίτλο του: την αναγέννηση της Μπορούσια, ενός κοιμώμενου γίγαντα του γερμανικού κι ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου!

Ρεκόρ, ρεκόρ, ρεκόρ!

Από το 0 στο 100! Οκτώ χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία συμμετοχή των «κιτρινόμαυρων» στο Τσάμπιονς Λιγκ, εννέα από το προηγούμενο πρωτάθλημά τους. Αλλά η επιστροφή ήταν όσο δυναμική κι εντυπωσιακή άρμοζε στην περίπτωση. Καθ’ οδόν για το έβδομο πρωτάθλημα της ιστορία της η Ντόρτμουντ πιστώθηκε μια πλειάδα ρεκόρ: οι 22 νίκες αποτελούν την κορυφαία επίδοση του συλλόγου, οι οκτώ εκτός έδρας νίκες στο ξεκίνημα της σεζόν και οι μέχρι στιγμής ένδεκα συνολικά συνιστούν ισοφάριση των ρεκόρ της Μπούντεσλιγκα.
Οι «κιτρινόμαυροι» έγιναν η πρώτη ομάδα στα 48 χρόνια του γερμανικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου που στέφεται πρωταθλήτρια χειμώνα με διψήφιο προβάδισμα (10 πόντοι). Δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε, διαθέτουν τη -μακράν της δεύτερης- καλύτερη άμυνα (19 γκολ, ουδεμία άλλη ομάδα λιγότερα από 35!) «φλερτάροντας» με το ρεκόρ της Μπάγερν την περίοδο 2007/08 (21) και τη δεύτερη καλύτερη επίθεση στην κατηγορία! Οι 35 βαθμοί αποτελούν την κορυφαία εκτός έδρας επίδοση της τρέχουσας περιόδου, το εντός έδρας αήττητο σερί 14 αγώνων (10-4-0) το μεγαλύτερο τρέχον στη λίγκα!
Η αξία των προαναφερθέντων επιτευγμάτων πολλαπλασιάζεται, αν στην εξίσωση προστεθεί ο παράγων ηλικία. Η Μπορούσια επανήλθε στην κορυφή μ’ ένα ρόστερ με μέσο όρο ηλικίας τα 23,5 χρόνια (μόλις τέσσερις παίκτες άνω των 30, εξ αυτών βασικός μόνον ο τερματοφύλακας Βάιντενφελερ). Ο αντίστοιχος μέσος όρος της ενδεκάδας προκαλεί δέος: 21,1 χρόνια!
Η τρόικα της επιτυχίας

Οι συγκεκριμένοι αριθμοί αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο τη δουλειά του Κλοπ, ο οποίος απέδειξε πως -εκτός από πρωτοποριακός, εκρηκτικός και εξαιρετικά συμπαθής- είναι κι ένας πρωταθλητής προπονητής. Η εξέλιξή του από το ξεκίνημα της καριέρας του στη Μάιντς μέχρι το χθεσινό πρωτάθλημα με την Ντόρτμουντ δεν είναι λιγότερο εντυπωσιακή από την πορεία της Μπορούσια προς τη «σαλατιέρα».
«Είχαμε απίστευτα μεγάλη τύχη το καλοκαίρι του 2008, όταν η Μπάγερν και το Αμβούργο απέρριψαν τον Κλοπ! Ο Γίργκεν είναι ο πλέον θεμελιώδης λίθος στην ομάδα μας», παραδέχθηκε ο ισχυρός άνδρας των «κιτρινόμαυρων», Χανς-Γιόαχιμ Βάτσκε, αποδίδοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι στον 44χρονο που ζει το ποδόσφαιρο με το πάθος των οπαδών, το μεταφέρει στην ομάδα, αλλά ουδέποτε αφήνει την ευφορία να εξελιχθεί σε μεγαλομανία και κρατά πάντα προσγειωμένους τους παίκτες του.
Αρκετούς εξ αυτών έφερε στη Βεστφαλία ο αθλητικός διευθυντής Μίχαελ Τσορκ, οι μετεγγραφές του οποίου έχουν σήμερα πολλαπλάσια αγοραστική αξία: Σίντζι Καγκάβα (0,35/8 εκατ.), Λούκας Μπάριος (4,2/14), Κέβιν Γκρόσκροϊτς (0/6,5), Ματς Χούμελς (4,2/15), Νέβεν Σούμποτιτς (4,5/15)! Χρειάζονται περισσότερα για να δικαιολογήσουν το μισθό του 48χρονου;
Όσος θαυμασμός αξίζει στους Κλοπ και Τσορκ για τη δημιουργία με πενιχρά οικονομικά μέσα μιας πρωταθλήτριας ομάδας με εξαιρετικές προοπτικές, άλλος τόσος (ίσως και περισσότερος) προσήκει στον Βάτσκε, ο οποίος γλίτωσε το σύλλογο από τον αφανισμό!
Οικονομική εξυγίανση

Αναδρομή: Το 2005 τα χρέη της Ντόρτμουντ ανέρχονταν σε 184 εκατομμύρια ευρώ (απόρροια της μεγαλομανίας των τότε αφεντικών Γκερντ Νίμπαουμ και Μίχαελ Μάιερ), το “Signal-Iduna-Park” δεν ήταν πλέον στην ιδιοκτησία της. Για την ανάκτηση της έδρας της η Μπορούσια υποχρεώθηκε το 2006 να πάρει πρόσθετο δάνειο 80 εκατομμυρίων ευρώ από την επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.
«Περάσαμε πολλές άυπνες νύχτες και είχαμε μεγάλη τύχη που βρήκαμε έστω και μία τράπεζα πρόθυμη να μας δανείσει. Η μοίρα της Μπορούσια στεκόταν στην άκρη του ξυραφιού», παραδέχεται ο Βάτσκε συμπληρώνοντας ότι πλέον τα ζόρια έχουν περάσει, «διότι στα περασμένα χρόνια εργαστήκαμε με απόλυτη σύνεση και δεν ξοδεύαμε περισσότερα απ’ όσα μπορούσαμε».
Τα νυν χρέη της Ντόρτμουντ έχουν συρρικνωθεί στα 56 εκατομμύρια ευρώ -συμπεριλαμβανομένων των εξόδων για το στάδιο, το οποίο πρέπει να έχει αποπληρωθεί ως το 2024. «Αν δεν είχαμε κι αυτό, σήμερα θα είμαστε σχεδόν απαλλαγμένοι από χρέη. Εξαιρουμένης της Μπάγερν και των εργοστασιακών συλλόγων (σ.σ. Βόλφσμπουργκ/Φόλκσβαγκεν και Λέβερκουζεν/Μπάγερ) ουδείς σύλλογος είναι σε καλύτερη οικονομική μοίρα από την Μπορούσια», τονίζει ο Βάτσκε.
Η επόμενη μέρα

Ο 51χρονος παράγοντας υποσχέθηκε πριν λίγες μέρες ότι θα αποχωρήσει πρώτος από το πάρτι του τίτλου, προκειμένου ήδη από το επόμενο πρωί να ξεκινήσει το σχεδιασμό της νέας σεζόν. Από την ευνοϊκότερη αφετηρία της εξαετούς θητείας του σε αυτόν: τα έσοδα από χορηγούς στην τρέχουσα περίοδο ανέρχονται στα 50 εκατομμύρια ευρώ, άλλα τέσσερα θα προστεθούν υπό μορφή μπόνους. Το στάδιο και οι VIP σουίτες είναι sold out(ο περυσινός μέσος όρος των 76.441 θεατών, κορυφαίος στη λίγκα, βελτιώθηκε περαιτέρω αυτή τη σεζόν φτάνοντας τους 78.424!), οι πωλήσεις φανελών έχουν εκτοξευτεί (άνω των 130.000 κομματιών, τζίρος 150.000 ευρώ). Συνολικά υπολογίζεται ότι ο τζίρος της Ντόρτμουντ θα αυξηθεί κατά 30% και θα φτάσει τα 135 εκατομμύρια ευρώ.
Μόνο από την παρουσία στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ η Μπορούσια έχει εγγυημένα πρόσθετα 20 εκατομμύρια, των οποίων η κατανομή έχει αποφασιστεί ήδη: «Δέκα εξ αυτών θα επενδυθούν στα χρέη, πέντε στο στάδιο και τα άλλα πέντε θα πάνε στην τράπεζα», αποκάλυψε πρόσφατα ο Βάτσκε. Στο πλαίσιο της οικονομικής σύνεσης, μάλιστα, το μισθολογικό μπάτζετ θα αυξηθεί ήπια (από 35 σε 40 εκατομμύρια ευρώ) και για μετεγγραφές θα επενδυθούν περισσότερα από δέκα εκατομμύρια, μόνον αν εισπραχθούν αποζημιώσεις από πωλήσεις παικτών. Η μεγαλομανία δεν κατοικεί πια στη Βεστφαλία. Τη θέση της έχει πάρει πια η επιτυχία.

Ο MVP ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ
ΝΟΥΡΙ ΣΑΧΙΝ
Ο Βάιντενφελερ αναγεννήθηκε, ο Σμέλτσερ εξοβέλισε τον Ντεντέ, οι Χούμελς-Σούμποτιτς συνέθεσαν το κορυφαίο αμυντικό δίδυμο της λίγκας, οι Γκρόσκροϊτς και Γκέτσε συμπεριλαμβάνονται στους πιο ταλαντούχους Γερμανούς πιτσιρικάδες, ο Καγκάβα ήταν η έκπληξη του α’ γύρου, ο Μπάριος η αιχμή του δόρατος, ο Λεβαντόφσκι ο χρυσός τζόκερ, αλλά η καρδιά, το μυαλό και ο πνεύμονας της Ντόρτμουντ ήταν αναμφισβήτητα ο Νούρι Σαχίν.
Με έξι τέρματα, οκτώ ασίστ, εγκεφαλικό παιχνίδι και ατελείωτο τρέξιμο ο 23χρονος αριστεροπόδαρος μέσος αναδείχθηκε σε ηγέτη των «κιτρινόμαυρων» και εκτόξευσε την αγοραστική αξία του στα 17,5 εκατομμύρια ευρώ. Η μετεγγραφή του σε μεγαλύτερο σύλλογο (πιθανότατα στη Ρεάλ) θεωρείται δεδομένη, εξ ου και η Ντόρτμουντ έχει συμφωνήσει ήδη με τη Νυρεμβέργη για την απόκτηση του Ιλκάι Γκιντογκάν.

ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΗΣ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ
Πρωταθλήματα (7): 1956, 1957, 1963, 1995, 1996, 2002, 2011
Κύπελλα (2): 1965, 1989
Σούπερ Καπ (3): 1989, 1995, 1996
Τσάμπιονς Λιγκ (1): 1997
Κύπελλο Κυπελλούχων (1): 1966
Διηπειρωτικό (1): 1997
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου