Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Αυτός είναι ο Μάσιμο Μπουζάκα



Προερχόμενος από την πιο ουδέτερη και πολύφωνη χώρα της Ευρώπης ο Μάσιμο Μπουζάκα μάλλον ήταν προδιαγεγραμμένο να γίνει πολύγλωσσος διαιτητής παγκοσμίου διαμετρήματος. Ο 42χρονος Ελβετός, ο οποίος θα διευθύνει τον τελικό του κυπέλλου ανάμεσα σε Απόλλωνα και Ομόνοια, συγκαταλέγεται στις πλέον αμφιλεγόμενες πριμαντόνες του κλάδου του. Οι γνώμες γι’ αυτόν διίστανται τόσο εντός όσο και εκτός ελβετικών συνόρων. Η «Α.τ.Κ.» επιχειρεί να σκιαγραφήσει το πορτραίτο του Μπουζάκα παραθέτοντας όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον άρχοντα της αναμέτρησης της προσεχούς Τετάρτης στο «ΓΣΖ».

«Η ντροπή της Βασιλείας»

Από τις 13 Μαΐου 1996 ο 42χρονος αποτελεί persona non grataγια τους οπαδούς της Βασιλείας ένεκα της απόφασής του να σφυρίξει το τέλος της αναμέτρησης της τελευταίας αγωνιστικής με τη Ζυρίχη αμέσως μετά το 1-2 του Φιλιπέσκου (93’) που χάρισε τον τίτλο στα «λιοντάρια». Ένεκα των πολυάριθμων διακοπών στη διάρκεια του αγώνα οι οπαδοί της Βασιλείας περίμεναν παραπάνω καθυστερήσεις και μετά το τελευταίο σφύριγμα προχώρησαν σε πρωτοφανή -για τα ελβετικά δεδομένα- έκτροπα εντός κι εκτός γηπέδου, τα οποία έμειναν στην ιστορία ως «η ντροπή της Βασιλείας».
Ένα μήνα αργότερα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 στη Γερμανία, καταλόγισε πέναλτι και αποβολή του Βάστσουκ της Ουκρανίας για ανατροπή-φάντασμα στον Τόρες, ωστόσο σε παρόμοια σκηνή στην αντίπαλη εστία με θύμα τον Βορονίν διέταξε τη συνέχιση του αγώνα (4-0 υπέρ της Ισπανίας). Απροκάλυπτα εχθρική ήταν η συμπεριφορά του απέναντι στους Μεξικάνους στον αγώνα με την Αργεντινή για τους 16 της ίδιας διοργάνωσης. Στο 40’ έδειξε κίτρινη αντί κόκκινης στο Χάιντσε για ανατροπή του -ευρισκόμενου σε προφανή θέση για γκολ- Φονσέκα. Στις εύλογες διαμαρτυρίες των Μεξικανών ο Μπουζάκα αντέδρασε με πλειάδα υβριστικών εκφράσεων.
Το έγκλημα στο Όσλο

Το σκηνικό επαναλήφθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2007, στο 2-2 της Ελλάδας στο Όσλο με τη Νορβηγία για τα προκριματικά του Euro2008. Ανεχόμενος το αντιαθλητικό παιχνίδι των Σκανδιναβών και παίζοντας καθαρά έδρα ο Μπουζάκα δεν παρέλειψε να… στολίζει τους παίκτες του Ότο Ρέχαγκελ. «Μας έβριζε συνεχώς με κουβέντες πεζοδρομίου. Η συμπεριφορά του ήταν κάκιστη και ήμασταν σε δύσκολη θέση, γιατί φοβόμασταν μην αντικρίσουμε και κόκκινη αν αντιδρούσαμε. Μας εξόργισε όλους», κατήγγειλε ο Γιούρκας Σεϊταρίδης μετά το παιχνίδι, το οποίο ολοκληρώθηκε με πέντε κίτρινες κάρτες εις βάρος της Ελλάδας και μία(!) κατά των Νορβηγών!
Στις 23 Απριλίου 2008, στον πρώτο ημιτελικό Μπαρσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το Τσάμπιονς Λιγκ, ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε διαμαρτυρηθεί για ένα πέναλτι του Μάρκες στον Ρονάλντο, το οποίο «θα έδινε όλος ο κόσμος, ακόμη και η γυναίκα του»! Πταίσμα μπροστά σε ό,τι έμελλε να ακολουθήσει στις 19 Σεπτεμβρίου 2009…
Το διάσημο κωλοδάχτυλο

Στο στάδιο Εσπ το ρολόι σημαδεύει το 10ο λεπτό της αναμέτρησης Μπάντεν-Γιανγκ Μπόις. Η οικοδέσποινα προηγείται 1-0, οι οπαδοί της πηδούν από τις κερκίδες και ρίχνουν κάτω διαφημιστικές πινακίδες. Μέσω του εκφωνητή του σταδίου ο Μπουζάκα προειδοποιεί για διακοπή και εισπράττει χλεύη και ύβρεις από την κερκίδα -ακόμη κι από τους οπαδούς των φιλοξενούμενων: “Busacca, Busacca - va fa un culo!”. Η αντίδραση του ανθρώπου, ο οποίος λίγους μήνες νωρίτερα είχε διευθύνει τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (Μπαρσελόνα-Μάντσεστερ Γ. 2-0); Δείχνει στους «κιτρινόμαυρους» οπαδούς προτεταμένο το μεσαίο δάχτυλό του!
Μετά το παιχνίδι ο Ελβετός αρνείται το συμβάν, αντιμέτωπος όμως με αποκαλυπτικές εικόνες αναδιπλώνεται: «Αν όντως έχει συμβεί αυτό κι έχω δείξει το δάχτυλό μου στους θεατές, ήταν μια ανθρώπινη αντίδραση. Από το πρώτο λεπτό δεχόμουν προσβολές και προκλήσεις». Ακολούθησε η μέσω επίσημης ανακοίνωσης της ελβετικής ομοσπονδίας απολογία του για την απρεπή χειρονομία και η τιμωρία του (αποκλεισμός για τρία παιχνίδια)…
Το κατούρημα-φάντασμα!

Επιχειρώντας να δώσει περαιτέρω διαστάσεις στο θέμα η ισπανική As υποστήριξε ότι στις 12 Σεπτεμβρίου στην αναμέτρηση ανάμεσα σε Αλ-Γκαράφα και Αλ-Κορ ο Ελβετός είχε ουρήσει στον αγωνιστικό χώρο! Προς επίρρωση του ισχυρισμού της χρησιμοποίησε ένα video στο διαδίκτυο, στο οποίο οι τηλεοπτικοί σχολιαστές από το Κατάρ ακούγονταν να λένε: «Από ντροπή κόψαμε τη σκηνή. Αυτό που έκανε ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι ανεπίτρεπτο».
Επίσης ο βοηθός προπονητής της Αλ-Γκαράφα, Λεονάρντο Βιτορίνο, φέρεται να είχε δηλώσει: «Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία στο Κατάρ σκέφτηκε να τον επιπλήξει. Προφανώς όμως απολογήθηκε ισχυριζόμενος πως δεν ένιωθε καλά. Νομίζω όμως ότι δεν θα τον τιμωρήσουν. Εικάζω πως απλώς δεν θα τον καλέσουν ξανά για πολύ καιρό».
Η θέση του Μπουζάκα; «Δεν έχω την παραμικρή ιδέα τι έκανα στη συγκεκριμένη φάση. Ίσως έβαλα τη φανέλα μου μέσα στο παντελονάκι…» Ο Ελβετός έμελλε να δικαιωθεί, αφού η ομοσπονδία του Κατάρ τον απάλλαξε κάθε υπόνοιας μετά από μελέτη του βίντεο κατονομάζοντας συνάμα και την πηγή της σκόπιμης παραπληροφόρησης: έναν παίκτη της Αλ-Κορ, η οποία είχε ηττηθεί στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Στον ποδοσφαιριστή επιβλήθηκε πρόστιμο 1.600 ευρώ.
Οι δύο αποβολές

Στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο ο Μπουζάκα διηύθυνε την αναμέτρηση Νότιος Αφρική-Ουρουγουάη (0-3) προκαλώντας την οργή του Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα για την αποβολή του Ιτουμελένγκ Κούνε των διοργανωτών. «Εγώ και όλοι οι υπόλοιποι λέμε ότι ήταν η χειρότερη διαιτησία μέχρι στιγμής στο τουρνουά. Ελπίζω να μην ξαναδώ το πρόσωπό του, διότι δεν αξίζει να ευρίσκεται σε αυτό τη διοργάνωση», ευχήθηκε ο Βραζιλιάνος εκλέκτορας και όντως ο Ελβετός δεν σφύριξε ξανά στη διοργάνωση.
Στη  θέση του Περέιρα, όμως, βρέθηκε στις 8 Μαρτίου ο Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος στον επαναληπτικό αγώνα για τη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα σε Μπαρσελόνα και Άρσεναλ (3-1) βγήκε έξω από τα ρούχα του με την υπερβολικά εύκολη δεύτερη κίτρινη στον φαν Πέρσι στο 56’.
Τα ρεσιτάλ

Ο Μπουζάκα, ωστόσο, δεν θα είχε αναδειχθεί δις κορυφαία σφυρίχτρα στο παγκόσμιο στερέωμα, αν είχε μόνο… εγκλήματα στην καριέρα του. Ο 42χρονος έχει κάνει υποδειγματικές διαιτησίες σε άκρως κρίσιμες αναμετρήσεις, προεξαρχούσης αυτής ανάμεσα σε Εσπανιόλ και Σεβίλλη, στον τελικό του Κυπέλλου UEFA το 2007.
Σεμινάρια παρέδωσε επίσης και στους ακόλουθους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ: Μπαρσελόνα - Βέρντερ Βρέμης 2-0 (2006/07), Πόρτο - Τσέλσι 1-1 (2006/07), Αντερλεχτ - Λίβερπουλ 0-1 (2005/06), και Μπεσίκτας - Σπάρτα Πράγας 1-0 (2003/04). Ας ευχηθούμε ότι ο τελικός του κυπριακού κυπέλλου θα καταχωρηθεί σ’ αυτήν την κατηγορία αναμετρήσεων, καλού-κακού ωστόσο ας δώσουμε και μια συμβουλή σε όσους θα παρευρεθούν στο «ΓΣΖ»: Μην προκαλείτε τον Μπουζάκα!

ΜΑΣΙΜΟ ΜΠΟΥΖΑΚΑ
Ημερομηνία γέννησης: 06.02.1969
Τόπος γέννησης: Μπελιντζόνα
Εθνικότητα: Ελβετός
Ύψος: 1,80μ.
Βάρος: 73 κιλά
Διεθνής από: 091.01.1999
Γλώσσες: Ιταλικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά
Διακρίσεις: διαιτητής δύο τελικών Τσάμπιονς Λιγκ (Ρεάλ-Λέβερκουζεν 2002, Μπαρσελόνα-Μάντσεστερ Γ. 2009), ενός κυπέλλου UEFA (Εσπανιόλ-Σεβίλλη 2007), κορυφαίος διαιτητής σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2009 και το 2010 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής Ποδοσφαίρου.
Συμμετοχές: 4 παιχνίδια Μουντιάλ, 8 προκριματικοί και δύο μπαράζ Παγκοσμίου Κυπέλλου, 1 προκριματικός Ασιατικού Κυπέλλου, 2 αγώνες Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, 8 διεθνείς φιλικές αναμετρήσεις, 3 παιχνίδια Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, 8 προκριματικούς Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, 36 αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ, 6 προκριματικούς Τσάμπιονς Λιγκ, 16 αγώνες Κυπέλλου UEFA, 1 ευρωπαϊκό σούπερ Καπ, 2 αγώνες γερμανικού πρωταθλήματος, 123 αναμετρήσεις ελβετικού πρωταθλήματος, 8 παιχνίδια β’ κατηγορίας ελβετικού πρωταθλήματος
Χόμπι: Σκι, τένις, ταξίδια
Ιδιαιτερότητες: πιστός καθολικός κάνε το σταυρό του προτού πατήσει και προτού αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο. Έχει κάνει τα 800 μέτρα σε 2:02. Εξελέγη κορυφαίος Ελβετός μη καπνιστής το 2006.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου