Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Τα λεφτά τελείωσαν, μαζί και τα ψέματα



Λίγο πριν το γύρισμα της χρονιάς τα μηνύματα που προσλαμβάνει ο μέσος ποδοσφαιρόφιλος στην Κύπρο ωθούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι προσεχώς είτε ο αθλητικός Τύπος θα εμπλουτιστεί με οικονομικούς ρεπόρτερ είτε οι ειδήσεις των σωματείων θα μεταφερθούν στα οικονομικά έντυπα των πολιτικών εφημερίδων.
Στην πρωταθλήτρια Ομόνοια ο πρόεδρος απηύθυνε ανοικτά έκκληση στον κόσμο του σωματείου για οικονομική στήριξη. Στην Ανόρθωση η μαύρη τρύπα μεγαλώνει γρηγορότερα από την αντίστοιχη του όζοντος. Στον Απόλλωνα η έλλειψη ρευστού επέφερε την κατάργηση ακόμη και του γραφείου Τύπου του συλλόγου.

Στην ΑΕΛ ο Ανδρέας Σοφοκλέους έχει προειδοποιήσει ήδη αρκετές φορές πως δεν είναι διατεθειμένος να τραβά μόνος επ’ αόριστον το (οικονομικό κουπί), χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να ιδρώνει το αυτί ουδενός. Στην ΑΕΚ καταρτίστηκε διοικούσα επιτροπή, προκειμένου τα οικονομικά βάρη να επιμεριστούν σε περισσότερους ώμους και να κλείσει η αγωνιστική περίοδος χωρίς έλλειμμα.
Στον ΑΠΟΠ/Κινύρα οι απεργίες ποδοσφαιριστών -ως ένδειξη διαμαρτυρίας στις κενές υποσχέσεις των διοικούντων για καταβολή των δεδουλευμένων τριμήνων- ανήκουν πια στην παράδοση του συλλόγου. Στα υπόλοιπα σωματεία (προσφυγικά ή μη) είναι τοις πάσι γνωστό ότι η κρατική και τηλεοπτική χρηματοδότηση αποτελούν τους μοναδικούς πόρους, οι οποίοι σύντομα δεν θα επαρκούν για την κάλυψη ούτε των στοιχειωδών αναγκών.
Η φούσκα του κυπριακού ποδοσφαίρου, το οποίο αυτάρεσκα υπερηφανευόταν πως είχε την οικονομική άνεση να δελεάσει αξιόλογους παίκτες λίγο πριν τη δύση της καριέρας τους, ετοιμάζεται να σκάσει. Και ο κρότος θα γίνει ακόμη πιο ηχηρός, όταν αποκαλυφθεί (στις προσεχείς διαδικασίες αδειοδότησης των σωματείων) ότι οι αλόγιστες δαπάνες των περασμένων ετών δεν ξόδεψαν το ενεργητικό αποθεματικό, αλλά υποθήκευσαν το μέλλον των ομάδων.
Προσεχώς τα άδεια ταμεία θα προκαλέσουν το ξεσκέπασμα όλων των πομπωδών εξαγγελιών, με τις οποίες μπουχτίσαμε εδώ και χρόνια. Αν η ΚΟΠ τηρήσει την πρόσφατη δέσμευση του προέδρου της και επιδείξει άτεγκτη αυστηρότητα στην τήρηση των κριτηρίων της UEFA, τότε στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 θα χαράξει μια νέα εποχή στο κυπριακό ποδόσφαιρο που ελάχιστα θα θυμίζει την προηγούμενη.
Τα νέα δεδομένα, που θα προκύψουν τότε, θα αποτελέσουν μια ιστορική ευκαιρία για ριζικές τομές. Αν θα την αδράξουν οι (τότε) άμεσα ενδιαφερόμενοι και εμπλεκόμενοι, αποτελεί το κορυφαίο στοίχημα του 2011.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου