Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Το Τσάμπιονς Λιγκ ξεκινά Φεβρουάριο


Ένα Τσάμπιονς Λιγκ απλώς για τέρψη του κοινού, δίχως πίεση για το αποτέλεσμα, χωρίς ουσιαστικές συνέπειες για νικητές και ηττημένους. Αυτή ήταν η εικόνα στο πέσιμο της αυλαίας της φάσης των ομίλων. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση άφησε τη στέρεα εντύπωση πως στο πρώτο στάδιό της δεν είναι κάτι παραπάνω από έναν αγώνα επίδειξης με έπαθλο 800.000 ευρώ για τους εκάστοτε νικητές.
Ας μην εθελοτυφλούμε. Η μεταρρύθμιση του μοντέλου του Τσάμπιονς Λιγκ, όπως την οραματίστηκε και υλοποίησε ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί, έχει μετατραπεί σ’ έναν αγωνιστικό μπελά. «Περισσότερες πρωταθλήτριες, φρέσκια πνοή» -τόσο όμορφα είχε φανταστεί το Τσάμπιονς Λιγκ ο Γάλλος.

Προέκυψε, ωστόσο, το αντίθετο, όπως μαρτυρεί μια ματιά στους ουραγούς των οκτώ ομίλων. Ποιο επιχείρημα ν’ αντλήσει η μεταρρύθμιση του Πλατινί από την πρωταθλήτρια Σλοβακίας Ζίλινα, η οποία έκλεισε τις υποχρεώσεις της με έξι ήττες και απολογισμό τερμάτων 3-19 και μεταξύ άλλων συνετρίβη εντός έδρας από την πρωταθλήτρια Γαλλίας Μαρσέιγ με 7-0;
Ποια υπερασπιστική γραμμή στον Γάλλο πρόεδρο να χαράξει η πρωταθλήτρια Σερβίας Παρτίζαν, η οποία αποχαιρέτισε την Ευρώπη χωρίς πόντο και συντελεστή τερμάτων 2-13; Πώς να μη γίνουν βέλη στη φαρέτρα των επικριτών η πρωταθλήτρια Τουρκίας Μπούρσασπορ (σ.σ. έκλεισε την παρθενική της παρουσία με συγκομιδή ενός πόντου και 2-16 γκολ), ο κάτοχος του νταμπλ στην Ελλάδα, Παναθηναϊκός (έθεσε μια σειρά αρνητικών ρεκόρ συλλέγοντας δύο πόντους), και η κάτοχος του νταμπλ στη Ρουμανία, Κλουζ (τέσσερις πόντοι);
Με τέτοια διαφορά ποιότητας εντός της ίδιας διοργάνωση μόνο απορία δεν προκαλεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των αναμετρήσεων της τελευταίας αγωνιστικής ήταν άνευ σημασίας. Το πραγματικό Τσάμπιονς Λιγκ εκκινεί στη φάση των 16, όταν επιτέλους ισχύει το σύστημα των νοκ άουτ αγώνων που κάνει τα παιχνίδια πιο στενά και συναρπαστικά.
Τουναντίον, οι αναμετρήσεις των ομίλων δεν είναι πλέον τίποτε περισσότερο από μια ευκαιρία εισροής κεφαλαίων στα ταμεία των μεγάλων. Σώφρον θα ήταν ο Πλατινί να σκεφτεί μια μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιορίσει στο ελάχιστο το βαθμό τυχαιότητας στο Τσάμπιονς Λιγκ. Υπερβολικά πολλοί μικροί και πρωτοεμφανιζόμενοι κοστίζουν σε ελκυστικότητα και ενδιαφέρον. Και αυτό η συγκεκριμένη χρυσοφόρα διοργάνωση δεν μπορεί να αντέξει επί μακρόν.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου