Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Άριεν Ρόμπεν: Ο χρυσοπόδαρος!



Αν την περασμένη Τετάρτη το «Ολντ Τράφορντ» αποδείχθηκε «Θέατρο των Ονείρων» για την ίδια και όχι για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μπάγερν το οφείλει στον επί του παρόντος πιο εντυπωσιακό αρτίστα της. Ο Άριεν Ρόμπεν αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από τη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι 24 εκατομμυρίων ευρώ και με πλήρη επαγγελματική ευσυνειδησία πραγματοποιεί απόσβεση (σ.σ. οι Βαυαροί έχουν εισπράξει ήδη σχεδόν 50 εκατομμύρια από την πορεία τους στο Τσάμπιονς Λιγκ) αναδεικνυόμενος στον παίκτη των πλέον εντυπωσιακών και καθοριστικών τερμάτων στα αποκαλούμενα «παιχνίδια-φωτιά». Και μέσω αυτών στον σημαιοφόρο της προσπάθειας της Μπάγερν να συνδυάσει τα 110α γενέθλιά της με το πρώτιστο τρεμπλ της ιστορίας της!

Γκολ από χρυσάφι
Η καλή μέρα φάνηκε εξ αρχής στη συνεργασία του διεθνούς Ολλανδού με τους Βαυαρούς. Στην πρεμιέρα του στην Μπούντεσλιγκα σκόραρε δις στο 3-0 επί της πρωταθλήτριας Βόλφσμπουργκ (πρώτη νίκη της Μπάγερν στο τρέχον πρωτάθλημα). Επανερχόμενος από τραυματισμό και απουσία τριών εβδομάδων πέτυχε ένα τέρμα και έφτιαξε άλλο ένα στο 2-1 επί της Φρανκφούρτης, στη Βρέμη γιόρτασε τα 26α γενέθλιά του με το νικητήριο τέρμα (3-2) επί της Βέρντερ, ενώ πριν ένα μήνα με δικά του τέρματα χάρισε στην Μπάγερν το 2-1 επί της Φράιμπουργκ.
Στο κύπελλο πέρασε αλλαγή στον αγώνα με την Γκρόιτερ Φιρτ και η διαφαινόμενη έκπληξη (1-2) μετατράπηκε σε θρίαμβο (6-2). Στο Γκέλζενκιρχεν με κούρσα 80 μέτρων στην παράταση πέτυχε το 1-0 επί της Σάλκε στέλνοντας την ομάδα του στον τελικό. Στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ σκόραρε και στα δύο παιχνίδια απέναντι στη Φιορεντίνα. Στη Φλωρεντία, μάλιστα, το 3-2 διαμόρφωσε μια δική του φωτοβολίδα -ακριβώς όπως και στον επαναληπτικό στο Μάντσεστερ.
Στην πρώτη του σεζόν στην Μπάγερν ο Ολλανδός μετρά ήδη 15 επίσημα γκολ, ένδεκα εκ των οποίων είχαν καθοριστικό χαρακτήρα -πάντα φυσικά με το αριστερό! «Με το δεξί δεν θα μπορούσα καν να πιάσω το σουτ που έκανα στο Μάντσεστερ. Δεν θα βρίσκαμε ξανά την μπάλα», παραδέχτηκε μειδιώντας ο Ολλανδός. «Πριν την εκτέλεση του κόρνερ προσπάθησα να τραβήξω την προσοχή του Φρανκ πάνω μου. Μετά ήρθε η μπάλα και ήξερα ότι έπρεπε να σουτάρω με τεχνική, όχι με δύναμη. Την βρήκα γεμάτα και την έστειλα στα δίχτυα».
«Άσε με μέσα!»

«Αρχικά απόρησα τι στο καλό κάνει ο Φρανκ. Μετά παρατήρησα ότι είχε συνεννοηθεί με τον Άριεν και το απίστευτο τέρμα που ακολούθησε είναι απλά παγκόσμιας κλάσης, ακριβώς όπως και οι δυο τους», επαίνεσε ο πρόεδρος της Μπάγερν, Ούλι Χένες. «Στην προπόνηση της Δευτέρας ο Άριεν εξασκήθηκε στα σουτ με τον βοηθό προπονητή Άντριες Γιόνκερ. Τα δύο πρώτα σουτ σ’ εκείνη την προπόνηση ήταν ακριβώς όπως το σουτ στο παιχνίδι», αποκάλυψε ο πατέρας του, Χανς Ρόμπεν. «Καλύτερα δεν μπορείς να χτυπήσεις την μπάλα. Η κλίση του σώματός του φροντίζει, ώστε το σουτ να μην πάρει ύψος. Αυτό είναι τελειότητα», υποκλίθηκε ο αθλητικός διευθυντής της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Ματίας Ζάμερ, ενώ εκστασιασμένος δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Μπάγερν, Φραντς Μπέκενμπαουερ: «Αυτό είναι σίγουρα το γκολ της χρονιάς, τουλάχιστον το τέρμα του μήνα»!
Βάσει σχεδίου αυτό το γκολ δεν θα είχε σημειωθεί. Πριν τον αγώνα ο Ρόμπεν είχε συμφωνήσει με τον προπονητή του πως θα αγωνιζόταν το πολύ ως το 70’. Πριν καν συμπληρωθεί μια ώρα, ο Αλτιντόπ ήταν έτοιμος να περάσει στον αγώνα, αλλά ο Ολλανδός έγνεφε στον Λούι φαν Χάαλ ότι θέλει να συνεχίσει. «Ένιωθα πολύ καλά τη γάμπα μου. Σε τόσο σημαντικά παιχνίδια πρέπει να παίρνεις και ρίσκο μερικές φορές», δήλωσε εκ των υστέρων ο 26χρονος εξτρέμ και ο φαν Χάαλ υποχρεώθηκε να συνυπογράψει: «Δεν ήθελα να ρισκάρω, ήθελα να τον κάνω αλλαγή. Αλλά εκείνος είπε όχι και τον άφησα άλλα πέντε λεπτά. Κι έβαλε αυτό το τέρμα. Πραγματικά απίστευτο!»
«Εξωγήινος»

Το απίστευτο έχει εξήγηση. Την έδωσε ο Ράφαελ φαν ντερ Φάαρτ. «Ο Άριεν είναι εξωγήινος. Όταν είναι υγιής και σε φόρμα, δεν τον σταματά ουδείς αμυντικός στον κόσμο. Τα σουτ του είναι υπόδειγμα ακρίβειας. Είναι ο άνθρωπος με το χρυσό αριστερό πόδι», τόνισε ο Ολλανδός της Ρεάλ. Μετά την επέμβαση στο γόνατο τον περασμένο Οκτώβριο και με εξαίρεση κάποιους μικροτραυματισμούς ο Ρόμπεν παίζει όντως αδιάλειπτα στην Μπάγερν -σε αντίθεση με προηγούμενους σταθμούς στην καριέρα του (Τσέλσι, Ρεάλ), όπου πάντα απουσίαζε για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Επιπροσθέτως στο Μόναχο αισθάνεται πολύ άνετα: το δεύτερο παιδί του γεννήθηκε εκεί πριν λίγες ημέρες, οι οπαδοί τον λατρεύουν, οι συμπαίκτες του δείχνουν κατανόηση για το ότι δεν είναι πολύ επιμελής στα αμυντικά καθήκοντά του. Μελλοντικά μάλιστα ίσως ακούν πιο προσεκτικά τις συμβουλές του πριν το ξεκίνημα ενός αγώνα. «Είχα προειδοποιήσει ότι η Μάντσεστερ θα επιχειρήσει εκρηκτικό ξεκίνημα, αλλά κοιμηθήκαμε στα πρώτα λεπτά. Η δύναμή μας όμως αυτή τη σεζόν είναι ότι πάντα διατηρούμε την ψυχραιμία μας», αποκάλυψε ο Ολλανδός κι έσπευσε αμέσως να ρίξει τους τόνους: «Ακόμη δεν έχουμε πετύχει τίποτε. Με την Τσέλσι έφτασα δύο φορές ως τα ημιτελικά και δεν κέρδισα. Ελπίζω τώρα να το κάνω καλύτερα. Μέχρι τώρα κάνουμε μια σούπερ σεζόν, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε έτσι».
Ο Ρόμπεν γνωρίζει άριστα τι λέει. Μόνο τυχαίο δεν ήταν άλλωστε το φιλικό sms που έλαβε μετά το τέλος του επαναληπτικού προημιτελικού στο Μάντσεστερ: «Ξέρεις ήδη καλά το δρόμο για το στάδιο της Ρεάλ». Και, ως γνωστόν, στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» φιλοξενείται στις 22 Μαΐου ο τελικός του εφετινού Τσάμπιονς Λιγκ…
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου