Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Η χρυσοπράσινη επανάσταση


Αποχωρώντας από το «Ολντ Τράφορντ», όπου λίγο νωρίτερα η νέα εργοδότριά του (Μίλαν) είχε συντριβεί από την πρώτη του αγάπη (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), ο Ντέιβιντ Μπέκαμ ευχαρίστησε το κοινό των «κόκκινων διαβόλων» για τα standing ovations που του επεφύλαξε κατά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο. Ένας εκ των οπαδών του πέταξε ένα χρυσοπράσινο κασκόλ και ο Μπεκς το σήκωσε και το πέρασε γύρω από το λαιμό του.
Η επανάσταση μόλις είχε αποκτήσει ένα επιφανές πρόσωπο. Η εικόνα μετατράπηκε σε σύμβολο της διαμαρτυρίας των οπαδών κατά των ιδιοκτητών του συλλόγου, ήτοι της οικογένειας Γκλέιζερ, για την οποία το «Θέατρο των Ονείρων» έχει μετατραπεί σε εφιάλτη, αφού πλέον σε κάθε τους επίσκεψη χρειάζονται συνοδεία σωματοφυλάκων! Οι Αμερικανοί επιχειρηματίες, άλλωστε, ουδέποτε ήταν ευπρόσδεκτοι στο Μάντσεστερ. Αμέσως μετά την ανάληψη της προεδρίας του συλλόγου αρκετοί οπαδοί των «κόκκινων διαβόλων» αποστασιοποιήθηκαν από την αγαπημένη τους ομάδα και ίδρυσαν τη Γιουνάιτεντ οβ Μάντσεστερ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι είτε είχαν είτε απέκτησαν έκτοτε τη βάσιμη υποψία πως οι Γκλέιζερ επεδίωκαν να πλουτίσουν απομυζώντας τον κορυφαίο βρετανικό σύλλογο και φορτώνοντάς του τα δυσβάσταχτα χρέη τους!

Το δάνειο της οργής
Τη συγκεκριμένη υποψία έθρεψαν την περασμένη πενταετία και οι 20 εκατομμύρια λίρες που καταβάλλει ετησίως η Γιουνάιτεντ για την αποπληρωμή του δανείου, με το οποίο οι Γκλέιζερ την αγόρασαν(!), και τα υπέρογκα ποσά που εισπράττει όλη η οικογένεια για υπηρεσίες μάνατζμεντ στο σύλλογο(!!),και τα αυξημένα ακόμη και κατά 60% εισιτήρια από την ημέρα της αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος!!!
Η υποψία επιβεβαιώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο χρεωμένος με οφειλές 570 εκατομμυρίων ευρώ προς τις τράπεζες σύλλογος συνήψε με περισσότερους από πενήντα επενδυτές δάνειο ύψους 555 εκατομμυρίων ευρώ με ετήσιο επιτόκιο 9%! Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν έγγραφα που αποδείκνυαν πως οι Γκλέιζερ μόνο με σαφήνεια δεν είχαν ξεχωρίσει το ταμείο του συλλόγου από το προσωπικό τους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα αγγλικών εφημερίδων, το νέο δάνειο τους δίνει τη δυνατότητα να εξοφλήσουν προσωπικά χρέη τους μέσω χρημάτων προοριζομένων για τη Μάντσεστερ!
Το δάνειο αποτέλεσε την αφορμή της οργανωμένης αντίστασης, της αποκαλούμενης χρυσοπράσινης επανάστασης (σ.σ. αυτά ήταν τα χρώματα της Νιούτον Χιθ Λάνκαστερ και Γιόρκσαϊρ Ρέιλγουεϊ, όπως ονομαζόταν μέχρι το 1902 η Γιουνάιτεντ), στην κορυφή της οποίας έχει τοποθετηθεί μια ασυνήθιστη συμμαχία: οι «Κόκκινοι Ιππότες»! Πρόκειται για παθιασμένους και ευκατάστατους (από την τραπεζιτική συνοικία του Λονδίνου γαρ) οπαδούς της ομάδας, οι οποίοι σχεδιάζουν να καταθέσουν μια προσφορά αγοράς του συλλόγου ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (σ.σ. σ’ αυτήν την τιμή πώλησης οι Γκλέιζερ θα έχουν κέρδος 550 εκατομμυρίων ευρώ). Οι «Κόκκινοι Ιππότες» δεν επιθυμούν ν’ αναλάβουν το σύλλογο ή να πειράξουν την τεχνική ηγεσία, αλλά να δημιουργήσουν μια υγιή οικονομική βάση και να φέρουν στο επίκεντρο τους οπαδούς.
Πρωτεργάτης θεωρείται ο Τζιμ Ο’ Νιλ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της αμερικανής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs. Μαζί του είναι ο μάνατζερ hedge fund Πολ Μάρσαλ, ο έμπειρος στον ποδοσφαιρικό τομέα επενδυτικός τραπεζίτης Κιθ Χάρις (σ.σ. είχε εμπλοκή τόσο την ανάληψη της Μάντσεστερ Σίτι από τον πρώην πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης Τακσίν Σιναβάτρα όσο και στην πώληση της Τσέλσι στον Ρομάν Αμπραμόβιτς) και ο δικηγόρος Μαρκ Ρόλινσον.
Δύο κατ’ όνομα άγνωστοι χρηματοδότες φέρονται να έχουν προσφέρει ήδη από 500 εκατομμύρια λίρες για την εξαγορά της Μάντσεστερ Γ., ενώ στο μεσοδιάστημα οι επαναστάτες με τα παχυλά πορτοφόλια έχουν πολυάριθμους -λιγότερο ευκατάστατους- οπαδούς στο πλευρό τους. Αλληλέγγυος των «Κόκκινων Ιπποτών» έχει ταχθεί και ο σύνδεσμος φιλάθλων M.U.S.T. (Manchester United Supporters Trust), ο οποίος μέσα σε λίγες εβδομάδες έχει ξεπεράσει τα 150.000 μέλη!
«Η Disney του αθλητισμού»
Τα νέα χρώματα στα κασκόλ δεν έχουν μόνο συμβολικό χαρακτήρα. Η οπτική εικόνα της αντίστασης πλήττει την ιδιοκτήτρια οικογένεια περισσότερο από οτιδήποτε, αφού αποτελεί στοχευμένη γροθιά στο εμπορικό και διαφημιστικό κομμάτι του συλλόγου. «Για τους Γκλέιζερ η Γιουνάιτεντ είναι ένα προϊόν, ένα σήμα κατατεθέν. Ο μέγιστος φόβος τους είναι ο αρνητικός αντίκτυπος αυτής της διαμαρτυρίας στις εμπορικές επιχειρήσεις τους. Όποιος φορά πράσινο και χρυσό, δεν πηγαίνει στις μπουτίκ και δεν αγοράζει προϊόντα της Γιουνάιτεντ», εξηγεί ο Σον Μπόουνς, αντιπρόεδρος του M.U.S.T., ενώ ο Κιθ Χάρις έχει καλέσει τους οπαδούς της Μάντσεστερ να σκίσουν τα εισιτήρια διαρκείας και να μην αγοράσουν άλλα εν όψει της νέας περιόδου.
Οι Γκλέιζερ εμφανίζονται προς τα έξω ανεπηρέαστοι και αφήνουν μόνον να διαρρεύσει πως ο σύλλογος δεν τελεί υπό πώληση. Οι αναλυτές εκτιμούν πως πρόκειται για διαπραγματευτική τακτική. «Αν οι Γκλέιζερ έλεγαν ότι πωλούν, η τιμή θα έπεφτε», εξηγεί ο Ντάνκαν Ντράσντο, πρόεδρος του M.U.S.T. Θεωρητικά οι Αμερικανοί επιχειρηματίες δεν έχουν λόγο να πωλήσουν. Ο επιχειρηματίας Μάικλ Νάιτον, ο οποίος το 1989 απέτυχε στην προσπάθεια ανάληψης του συλλόγου, μέμφεται τους «Κόκκινους Ιππότες» για μνημειώδη αφέλεια: «Ακόμη κι αν συγκεντρωθούν δύο δισεκατομμύρια λίρες, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αξίζει πολύ περισσότερα. Οι Γκλέιζερ δεν είναι ανόητοι, το γνωρίζουν. Η Γιουνάιτεντ είναι η Ντίσνεϊ του αθλητικού κόσμου. Η Γιουνάιτεντ είναι η Coca-Cola, η Microsoft, η ΙΒΜ. Όποιος κατέχει ένα τόσο πολύτιμο αγαθό, δεν το πωλεί».
Καίτοι έχουν απομυζήσει οικονομικά τη Γιουνάιτεντ, οι χρυσοθήρες Αμερικανοί ευελπιστούν πως μπορούν να κάνουν την μπάζα της ζωής τους, αν οι αγγλικοί σύλλογοι καταφέρουν να επιβάλλουν την αυτόνομη διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους, η οποία ιδίως στην ασιατική αγορά μεταφράζεται σε δισεκατομμύρια.
Νευρικότητα
Η συγκεκριμένη επιδίωξη, ωστόσο, δεν έχει υλοποιηθεί εδώ και χρόνια και το μάνατζμεντ της Μάντσεστερ Γ. έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα σημάδια νευρικότητας. Συνεργάτες, παίκτες και επίσημα στελέχη του συλλόγου έχουν λάβει οδηγίες να μη μιλούν δημοσίως για το επαναστατικό κίνημα. Πρόσφατα καταγγέλθηκε ένας πλανόδιος πωλητής στο «Ολντ Τράφορντ», διότι στη διάρκεια ενός εντός έδρας αγώνα φορούσε χρυσοπράσινο κασκόλ, ενώ το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι της ομάδας «αφαιρεί» από τις μεταδόσεις αγώνων πλάνα και συνθήματα από τη χρυσοπράσινη κερκίδα, με αποτέλεσμα οι οπαδοί να το αποκαλούν πλέον… “Prawda” (σ.σ. η περίφημη σοβιετική εφημερίδα που κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου προπαγάνδιζε τις θέσεις του κομμουνιστικού κόμματος)!
Τίποτε όμως δεν πιστοποιεί τη νευρικότητα στις τάξεις των Αμερικανών όσο το γεγονός ότι ο γιος του Μάλκολμ Γκλέιζερ, Τζοέλ, διαμαρτυρήθηκε τηλεφωνικά στον Λόιντ Μπλάνκφαϊν (διευθυντής της Goldman-Sachs) για τον υφιστάμενό του (Ο’ Νιλ) και απείλησε να τερματίσει την εμπορική σχέση του με την τράπεζα, η οποία συνέδραμε για να εκδοθεί το δάνειο της οργής. Ο Μπλάνκφαϊν φέρεται να είναι ενοχλημένος από τις εκτός εργασίας δραστηριότητες του επικεφαλής οικονομολόγου του, ο οποίος όμως υπερασπίζεται εαυτόν δηλώνοντας πως στην αντιπαράθεσή του με τους Γκλέιζερ λειτουργεί ως ιδιώτης. «Τα χρέη του συλλόγου είναι υπερβολικά μεγάλα. Εγώ δεν θα έπαιρνα το συγκεκριμένο δάνειο», κατέστησε σαφές ο εδώ και τρεις δεκαετίες οπαδός της Μάντσεστερ Γ.
Αμφισβήτηση
Στο μεσοδιάστημα την αρχική ευφορία για την κίνηση έχει διαδεχθεί η αμφιβολία για τη δυνατότητα να κερδηθεί η μάχη για το μέλλον ενός από τους πλέον επιτυχημένους και ακριβούς συλλόγους στον κόσμο. Ο Τσάρλι Κλαρκ, ένας εκ των πρώτων οπαδών που μετακινήθηκαν στη Γιουνάιτεντ οβ Μάντσεστερ, αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το κίνημα διαμαρτυρίας: «Οι πλείστοι φίλαθλοι δεν ασχολούνται με τέτοια θέματα, ενδιαφέρονται μόνον για τα αποτελέσματα εντός γηπέδων. Κατά κανόνα η διαμαρτυρία διαρκεί μέχρις ότου ο σύλλογος επιστρέψει στις επιτυχίες. Τότε λησμονούν τα πάντα». Ο Πίτερ Σπένσερ της “Manchester Evening Standard“ κινείται στο ίδιο μήκος κύματος: «Όσο η ομάδα κερδίζει τα περισσότερα παιχνίδια της, υπάρχει μικρή προοπτική μιας αληθινά μεγάλης επανάστασης».
Κάθε νόμισμα, ωστόσο, έχει δύο όψεις. Τρία πρωταθλήματα, ένα Τσάμπιονς Λιγκ και η εξαιρετική μέχρι στιγμής πορεία της ομάδας στην τρέχουσα περίοδο δεν έχουν σταθεί ικανά να αμβλύνουν τις φωνές διαμαρτυρίας των οπαδών για την πενταετία των Γκλέιζερ. Οι τίτλοι και οι επιτυχίες δεν αποτελούν πλέον κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τους πάντες και τα πάντα.
Άλλωστε, αυτή η επανάσταση, η οποία θυμίζει αρκετά επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων, εναντιώνεται (όχι μόνον στους Γκλέιζερ, αλλά και) στον κινούμενο με ταχύτητες φωτός καπιταλισμό του ποδοσφαίρου. Ενός ποδοσφαίρου, το οποίο -όπως έγραψε πρόσφατα ένας αρθρογράφος του “Independent”- «δεν είναι πλέον το όπιο, αλλά η αμφεταμίνη των μαζών»…

M.U.S.T.: «Εχθρός εντός των τειχών»
Ο σύνδεσμος M.U.S.T. προϋπήρχε των «Κόκκινων Ιπποτών». Το 1998 είχε εναντιωθεί επιτυχώς στην ανάληψη της Μάντσεστερ Γ. από τον βαρόνο των Μ.Μ.Ε., Ρούπερτ Μέρντοχ, τώρα επιδιώκει να πάρει εκδίκηση από τους Γκλέιζερ για την ήττα του 2005. Στην προσπάθεια για παγκόσμια κινητοποίηση των φίλων του συλλόγου (σ.σ. υπολογίζονται στα 330 εκατομμύρια) συνεπικουρείται από το πρακτορείο Blue State Digital, του οποίου οι διαδικτυακοί γκουρού είχαν συμβάλλει ουσιωδώς στην εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα.
Ο σύνδεσμός στεγάζεται σ’ ένα μικρό γραφείο, το οποίο έχει νοικιάσει κι ευρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το «Θέατρο των Ονείρων». «Εκεί κρύβεται ο εχθρός, εντός των τειχών», δηλώνει ο αντιπρόεδρος Σον Μπόουνς, ο οποίος σηκώνεται κάθε πρωί στις έξι, όταν ξεκινά η βάρδια του στο εργοστάσιο κατασκευής μετρητών αερίου. Μόλις σχολάσει αφιερώνεται στην πραγματική αποστολή της ζωής του, τις πλείστες φορές ως αργά τη νύχτα, κάτι που προϊόντος του χρόνου του κοστίζει πολλές δυνάμεις, αλλά δεν τον καταβάλλει.
«Οι Γκλέιζερ απομυζούν τη Γιουνάιτεντ και στο τέλος οι οπαδοί μένουν και στέκουν ως οι χαζοί της υπόθεσης. Δεν συμμετέχουμε σε αυτό», ξεσπαθώνει ο Μπόουνς, κατά τον οποίο οι Αμερικανοί καρπώνονται το 75% των κερδών του συλλόγου, πωλούν τους καλύτερους παίκτες της (βλέπε Κριστιάνο Ρονάλντο το περασμένο καλοκαίρι και ενδεχομένως Γουέιν Ρούνεϊ το προσεχές) και πιέζουν τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον να μειώνει διαρκώς το μπάτζετ της ομάδας.
Τι λέει επ’ αυτού ο 68χρονος Σκοτσέζος, ο οποίος παλαιότερα είχε χρηματίσει σύμβουλος επιχείρησης ενός ναυπηγείου της Γλασκόβης; «Η διαμαρτυρία είναι νόμιμη. Όσο υποστηρίζουν τη Γιουνάιτεντ, οι οπαδοί μπορούν να φορούν ό,τι θέλουν. Όλοι οι αμαρτωλοί είναι καλοδεχούμενοι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ».
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου