Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Μέσι: Πιονιέρος μιας νέας εποχής

Κατά κανόνα, χρησιμοποιεί εξειδικευμένες αναλύσεις, ωστόσο την περασμένη Τρίτη ακόμη και ο Πεπ Γκουαρδιόλα έμεινε άφωνος. «Δεν μπορείς να τον κλείσεις σε λέξεις, κάθε απόπειρα πέφτει στο κενό», παραδέχτηκε μετά τη γιγαντιαία εμφάνιση του κοντοπίθαρου σούπερ σταρ της ομάδας του. Μετά το ανεπανάληπτο γκαλά των τεσσάρων τερμάτων απέναντι στην Άρσεναλ για ένα πράγμα δεν υφίσταται πλέον η παραμικρή αμφιβολία: χάρη στον Λιονέλ Μέσι το ποδόσφαιρο έχει εισαχθεί σε μια νέα διάσταση.
Οι παραστάσεις του στο Καμπ Νου εδώ και καιρό προκαλούν παραθρησκευτικά φαινόμενα. Όσοι τον έχουν παρακολουθήσει ζωντανά έστω και μια φορά, ακόμη παραμιλούν και αισθάνονται ευγνώμονες για το δικαίωμα συμμετοχής στην καθιέρωση μιας νέας εποχής στο άθλημα.

Του συγκεκριμένου κανόνα δεν εξαιρούνται συμπαίκτες (βλέπε Τιερί Ανρί: «Όσα κάνει, δεν είναι φυσιολογικά. Ορισμένες φορές αναρωτιέμαι, αν ο Λίο είναι αληθινά ένας από μας, ένας άνθρωπος. Δεν έχω δει ξανά κάτι τέτοιο») και αντίπαλοι (βλέπε Αρσέν Βενγκέρ: «Μοιάζει βγαλμένος από το Playstation. Έχει μπροστά του έξι, επτά χρόνια μεγαλείου και μπορεί να γίνει απίστευτος. Οφείλουμε να χτυπούμε ξύλο να μην πάθει το παραμικρό»).
Για την τέχνη του 22χρονου βιρτουόζου δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης στη σύγχρονη εποχή. Μόνον η ιστορία του αθλήματος διαθέτει κατηγορίες, οι οποίες αρμόζουν στον Μέσι: Αλφρέντο ντι Στέφανο, Πελέ, Γιόχαν Κρόιφ, Ντιέγκο Μαραντόνα. «Το να είσαι ο δεύτερος καλύτερος είναι ασφαλώς μεγάλο επίτευγμα», αποκρίθηκε πρόσφατα ο ζωντανός θρύλος της Ρεάλ, ντι Στέφανο, ερωτηθείς αν ο Κριστιάνο Ρονάλντο, για τον οποίο η «βασίλισσα της Ευρώπης» ξόδεψε 96 εκατομμύρια ευρώ, επιτρέπεται να τοποθετείται στο ίδιο επίπεδο με τον Μέσι…
Αν υπάρχει κάτι που εξυψώνει τους ντι Στέφανο, Πελέ, Κρόιφ και Μαραντόνα πάνω από τους ελάχιστους παγκόσμιους αστέρες του αθλήματος, είναι ότι αποτελούν την προσωποποίηση της αλλαγής εποχής στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο Μέσι φαίνεται να ευρίσκεται καθ’ οδόν να τους μοιάσει. Βάσει στατιστικής μόνον ο Πελέ έχει προβάδισμα, καθώς στα 22 του είχε κατακτήσει δύο Παγκόσμια Κύπελλα (το 1958 στη Σουηδία και το 1962 στη Χιλή, όπου πάντως ένεκα τραυματισμού έπαιξε μόλις ορισμένα λεπτά).
Από την άλλη, ωστόσο, ποιος μπορεί να εκτιμήσει πώς θα είχαν τα πράγματα, αν ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Αργεντινής Χοσέ Πέκερμαν το 2006 είχε το θάρρος να περάσει τον Μέσι ως αλλαγή στον προημιτελικό με τη Γερμανία στο Βερολίνο; Και ποιος μπορεί να προβλέψει τι ετοιμάζει ο Αργεντινός σούπερ σταρ για το επικείμενο Μουντιάλ στη Νότιο Αφρική; Εδώ και ένα χρόνο ο «ψύλλος» από τρίμηνο σε τρίμηνο, από μήνα σε μήνα, από παιχνίδι σε παιχνίδι γίνεται όλο και πιο ώριμος, όλο και πιο αμίμητος στις κινήσεις και στις εμπνεύσεις του. Ίπταται από το ένα γαλαξιακό στρώμα απόδοσης στο άλλο, σε ένα φανταστικό ταξίδι στο άγνωστο: ούτε κατά προσέγγιση δεν μπορεί να προβλεφθεί πού μπορεί να έγκεινται τα όριά του.
Ήδη έχει ξεπεράσει το περυσινό ρεκόρ παραγωγικότητας (38 γκολ), όμως ουδέποτε λησμονεί να σηκώνει -μετά από κάθε τέρμα- βλέμμα και χέρια στον ουρανό αποτίνοντας φόρο τιμής στη γιαγιά του. Ένας οικογενειακός τύπος, από την κορυφή ως τα νύχια. «Ποδόσφαιρο, Μπάρτσα, οικογένεια: αυτή είναι η ζωή μου. Πέραν αυτών, ελάχιστα», ομολογεί με παρρησία. Βιβλία; Μπα… Τηλεόραση; Ναι, αλλά τις πλείστες φορές ως οθόνη του Playstation. «Σ’ αυτό ήταν ανίκητος», θυμάται ο Σεσκ Φάμπρεγας της Άρσεναλ, ο οποίος έμαθε μπάλα στην περίφημη ακαδημία των Καταλανών (“La Masia”), όπου ο Μέσι σε ηλικία 13 ετών είχε αφιχθεί με διαταραχές ανάπτυξης, διότι στην Αργεντινή ουδείς ήταν διατεθειμένος να πληρώσει την απαραίτητη ορμονοθεραπεία.
Σήμερα το τελευταίο που έχει ανάγκη ο 22χρονος είναι τα χρήματα. Πρόσφατα το France Football δημοσιοποίησε μια λίστα, σύμφωνα με την οποία το 2009 ο Αργεντινός ήταν ο πλέον καλοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στον κόσμο (με έσοδα 33 εκατομμυρίων ευρώ από μισθούς και πριμ). Στο μεσοδιάστημα, άλλωστε, γυρίζει διαφημιστικά για την adidas, την Pepsi, απορρυπαντικά, κινητά, αθλητικά ρούχα και εσώρουχα, μολονότι -σε σύγκριση με τον Κριστιάνο Ρονάλντο- δεν είναι Άδωνις. Είναι όμως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον κόσμο.

Η παγκόσμια υπόκλιση του Τύπου
El Mundo Deportivo: «Υπάρχει μόνον ένας Θεός. Στο ποδόσφαιρο αυτός είναι ο Μέσι»
Sport:«Δεν λέγεται ποδόσφαιρο, λέγεται... Μέσι»
As:«Ο Μέσι φοβάται πως δεν είναι από αυτόν τον κόσμο»
Daily Mail: «Το τέλειο 10: εν αρχή ήταν ο Πελέ, μετά ο Μαραντόνα… Ας υποδεχτούμε τον νέο βασιλιά»
The Sun: «Η Άρσεναλ ας μην το φέρει βαρέως. Στο πρόσωπο του Λιονέλ Μέσι υποτάχθηκε σ’ έναν άνθρωπο που παίζει ποδόσφαιρο από άλλο πλανήτη»
Daily Telegraph: «Με τόσο μεγαλειώδη εμφάνιση οι συγκρίσεις με τον Ντιέγκο Μαραντόνα κερδίζουν σε περιεχόμενο από παιχνίδι σε παιχνίδι. Θρασύς, γεμάτος εμπνεύσεις και ακατάβλητος ο Μέσι κοίταζε τον ουρανό, ωστόσο στην πραγματικότητα ήταν μια βραδιά, στην οποία οι Θεοί χάζευαν εκείνον»
The Times: «Ο μικρός μαέστρος αρχίζει να προκαλεί απορίες για το αν οι Πελέ και Μαραντόνα στέκονται μόνοι στο ύψιστο σκαλί στο πάνθεον των αληθινά μεγάλων ποδοσφαιριστών»
L’ equipe: «Μέσι, από άλλον κόσμο. Στην Μπαρσελόνα είναι ο Μεσσίας. Με τα τέσσερα τέρματα κόντρα στην Άρσεναλ έχει φτάσει μια σχεδόν μυθική διάσταση»
La Nacion: «Η απόδοση του Μέσι είναι μια νέα πρόκληση να εξερευνηθούν περαιτέρω τα λεξικά για την εύρεση όρων, με τους οποίους η απαράμιλλη τέχνη του να μπορεί ν’ αποδοθεί μεταφορικά. Παίζει πάντα καλύτερα από την προηγούμενη φορά. Στα 22 του ο Μέσι δεν έχει άλλα όρια πλην του άπειρου»
Olé: «Όλος ο κόσμος θαυμάζει τον Μέσι. Εμείς, στην Αργεντινή, θα μπορέσουμε να τον απολαύσουμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο;»

Τα καρέ του Τσάμπιονς Λιγκ
Την περασμένη Τρίτη ο Λιονέλ Μέσι έγινε ο έβδομος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών / Τσάμπιονς Λιγκ, ο οποίος επιτυγχάνει τέσσερα τέρματα σε ένα παιχνίδι, και ο πρώτος που το καταφέρνει σε αγώνα της προημιτελικής φάσης. Ο 22χρονος άσος σημείωσε αυθεντικό χατ-τρικ (τρία διαδοχικά τέρματα στη διάρκεια ενός ημιχρόνου) και ολοκλήρωσε στην επανάληψη το πρώτιστο καρέ Αργεντινού ποδοσφαιριστή στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
Αναλυτικά οι σκόρερ τεσσάρων τερμάτων σ’ έναν αγώνα:
Φέρεντς Πούσκας     13.05.1960
(Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών: Ρεάλ-Φρανκφούρτη 7-3)
Μάρκο φαν Μπάστεν           25.11.1992
(Φάση ομίλων: Μίλαν-Γκέτεμποργκ)
Σιμόνε Ινζάγκι           14.03.2000
(Φάση ομίλων: Λάτσιο-Μαρσέιγ 5-1)
Ντάντο Πρσο 05.11.2003
(Φάση ομίλων: Μονακό-Λα Κορούνια 8-3)
Ρούουντ Φαν Νιστελρόι      03.11.2004
(Φάση ομίλων: Μάντσεστερ Γ.-Σπάρτα Πράγας 4-1)
Aντρέι Σεβτσένκο     23.11.2005
(Φάση ομίλων: Μίλαν-Φενέρμπαχτσε 4-0)
Λιονέλ Μέσι  06.04.2010
(Προημιτελικά: Μπαρσελόνα-Άρσεναλ 4-1)
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου