Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Στον εισαγγελέα ο φάκελος με τα ύποπτα ματς στην Ελλάδα


Στα χέρια της Εισαγγελίας και των αρχών δίωξης οικονομικού εγκλήματος θα φτάσει ο ολοκληρωμένος φάκελος με τα 14 ύποπτα προς αλλοίωση αποτελέσματα παιχνίδια που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα. Ο φάκελος παραδόθηκε πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες από τον Πέτερ Λίμαχερ (διευθυντής της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΟΥΕΦΑ), στον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο. Ο τελευταίος ενημέρωσε ήδη σχετικά τον νέο Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Παναγιώτη Μπιτσαξή, ο οποίος ανέθεσε στους νομικούς της Γραμματείας να μελετήσουν τον φάκελο και μεθαύριο θα προβεί σε ανακοινώσεις.

«Καρφί» στην ΟΥΕΦΑ
Στο μεσοδιάστημα νέα στοιχεία αποκαλύπτονται καθημερινά από τα διεθνή Μ.Μ.Ε. διευρύνοντας διαρκώς τις διαστάσεις του νέου στοιχηματικού σκανδάλου. Σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel, στη λίστα των ύποπτων αγώνων ευρίσκεται και ο προκριματικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου Βοσνία/Ερζεγοβίνη-Τουρκία 1-1 (9 Σεπτεμβρίου). Στο πλαίσιο των ερευνών υπεκλάπησαν τηλεφωνικές συνομιλίες, στις οποίες γίνονταν συνεννοήσεις για το πώς το συγκεκριμένο παιχνίδι θα μπορούσε να οδηγηθεί στην επιθυμητή κατάληξη, κάτι που ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί αν επετεύχθη. Η ΦΙΦΑ δεν προχώρησε σε επίσημη τοποθέτηση και παρέπεμψε στην έκτακτη σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής της στις 2 Δεκεμβρίου στο Κέιπ Τάουν. Στο μικροσκόπιο όμως ευρίσκονται και τα κεντρικά της ΟΥΕΦΑ, όπου υφίσταται η υποψία πως υπάρχει ένα «καρφί» που έδινε στους νονούς της στοιχηματικής μαφίας απόρρητες πληροφορίες για τους ορισμούς διαιτητών.
Δηλητηριάσεις κι απαγωγές
Ακόμη κι αυτά ωστόσο ωχριούν μπροστά στις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στον 30χρονο Τούρκο Ντενίζ Κ., ενός εκ των συλληφθέντων πρωτεργατών του σκανδάλου. Σύμφωνα με όσα διάβασε στο φάκελο ο δικηγόρος Μπούρκχαρντ Μπένεκεν, ο πελάτης του κατηγορείται για αθρόα δραστηριότητα σε μια παγκόσμια σπείρα απατεώνων, η οποία δεν δίσταζε αφ’ ενός να δωροδοκεί γιατρούς και μάγειρες, προκειμένου να χορηγούν στους παίκτες ουσίες για μειωμένη απόδοση, αφ’ ετέρου να χρησιμοποιεί απαγωγές συγγενικών προσώπων ή σωματική βία, προκειμένου να καταστήσει συγκεκριμένους παίκτες ανίκανους για υψηλές επιδόσεις!
Πρώτη αποκάλυψη
Στην Ελβετία, ο 25χρονος Μάριο Μπιγκόνι αποκάλυψε στον πρόεδρο της Γκόσαου (ομάδα δεύτερης κατηγορίας), Ρόλαντ Γκνέγκι, πως ένας συμπαίκτης του τον πλησίασε και του διαμήνυσε πως μπορεί να κερδίσει χρήματα (6.500 ευρώ), αν συνέβαλε στην εντός έδρας ήττα της ομάδας του από το Λοκάρνο με 4-0 (24 Μαΐου). Ο Μπιγκόνι δεν αποκάλυψε αν αποδέχθηκε την προσφορά για το παιχνίδι, για την αλλοίωση του οποίου οι απατεώνες πλήρωσαν σε παίκτες της Γκόσαου 20.500 ευρώ. Το κέρδος τους ανήλθε στα 93.000 ευρώ. Ο Μπιγκόνι διαγράφηκε από το ρόστερ της Γκόσαου. Νωρίτερα το ίδιο είχε πράξει και η Τουν με τον Σενεγαλέζο επιθετικό Πάπε Ομάρ Φαγέ, ο οποίος ανακρίθηκε από την αστυνομία για την εκτός έδρας ήττα της ομάδας του από την Υβερντόν (5-1) στις 26 Απριλίου.
Σύμφωνα με την Εισαγγελία του Μπόχουμ, στην Ελβετία ύποπτοι για αλλοίωση ή απόπειρα αλλοίωσης αποτελέσματος είναι 22 αγώνες β’ κατηγορίας και έξι αγώνες προετοιμασίας. Μεταξύ των τελευταίων ευρίσκονται και τα φιλικά των Γιανγκ Μπόις και Ααράου απέναντι στη βουλγαρική Μέζντρα στις 13 και 17 Νοεμβρίου. Στην πρώτη περίπτωση τα δύο τελευταία τέρματα των Γιανγκ Μπόις επετεύχθησαν με αυτογκόλ και πέναλτι, ενώ στο παιχνίδι με την Ααράου το τελευταίο τέρμα σημειώθηκε επίσης από την άσπρη βούλα.
Την περασμένη Δευτέρα, στην Ιταλία, συνελήφθησαν ο Τζουζέπε Ποστιλιόνε, πρόεδρος της Ποτέντσα (ομάδας τρίτης κατηγορίας), και άλλοι οκτώ αξιωματούχοι του συλλόγου, οι οποίοι μέσω αλλοιώσεων αποτελεσμάτων κατηγορούνται ότι έβγαλαν κέρδος 400.000 ευρώ! Στο μικροσκόπιο των ερευνητών έχουν μπει και ομάδες από άλλες πόλεις. «Βρήκαμε αποδείξεις για απειλές και επιρροές, προκειμένου να αλλοιωθούν αποτελέσματα αγώνων. Ευρισκόμαστε προ ενός ποδοσφαιρικού σεισμού», προειδοποίησε ο Εισαγγελέας της Ποντέντσα, Τζοβάνι Κολάντζελο.
Στη Γερμανία, η Φερλ (ομάδα τρίτης κατηγορίας) διέγραψε τους Τιμ Χάγκεντορν (24 ετών) και Πάτρικ Νόιμαν (28 ετών) ως υπόπτους για αλλοίωση αποτελέσματος στα παιχνίδια με τη δεύτερη ομάδα της Γκλάντμπαχ (4-3) και της Κολωνίας (2-4). Επίσης για ανάκριση κλήθηκαν δύο παίκτες της Φορτούνα Ντίσελντορφ (ομάδα δεύτερης κατηγορίας): ο 27χρονος Μπεν Αμπέλσκι και ο 21χρονος Μαξιμίλιαν Σούλτσε-Νίχουες. Οι δύο παίκτες, των οποίων οι οικίες ερευνήθηκαν από τις αρχές, υπέγραψαν υπεύθυνη δήλωση αρνούμενοι κάθε συμμετοχή σε υποτιθέμενη αλλοίωση των αγώνων με τη δεύτερη ομάδα της Σάλκε (0-3), με τα δεύτερα της Καϊζερσλάουτερν (1-3) και με τη Βόννη (1-4). Προχθές η Ουλμ, γερμανική ομάδα τρίτης κατηγορίας, κατήγγειλε τη συνεργασία της με τρεις ποδοσφαιριστές, για τους οποίους κατέληξε πως είναι πιθανό να έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο.

Η λίστα της ντροπής

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Στάμπαεκ-Τίρανα (21.07.09), β’ προκριματικός γύρος
ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ
Μπνέι Γέχουντα-Ντίναμπουργκ (16.07.09), β’ προκριματικός γύρος
Ντίναμπουργκ-Μπνέι Γέχουντα (23.07.09), β’ προκριματικός γύρος
Ράπιντ Βιέννης-Βλάζνια (16.07.09), β’ προκριματικός γύρος
Βλάζνια-Ράπιντ Βιέννης (23.07.09), β’ προκριματικός γύρος
Φενέρμπαχτσε-Χόνβεντ (30.07.09), γ’ προκριματικός γύρος
Χόνβεντ-Φενέρμπαχτσε (06.08.09), γ’ προκριματικός γύρος
ΕΛΒΕΤΙΑ
Υβερντόν-Τουν (26.04.09), β’ κατηγορία
Γκόσαου-Λοκάρνο (24.05.09), β’ κατηγορία
ΒΕΛΓΙΟ
Σαρλερουά-Ναμούρ (14.05.09), β’ κατηγορία
Ναμούρ-Λέουβεν (21.03.09), β’ κατηγορία
ΚΡΟΑΤΙΑ
Ζαντάρ-Χάιντουκ Σπλιτ (26.04.09), α’ κατηγορία
ΤΟΥΡΚΙΑ
Άνκαρασπορ-Μπούρσασπορ (04.04.09), α’ κατηγορία
Τραμπζονσπόρ-Αντάλιασπορ (12.01.09), κύπελλο
ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Πλιου-Λεντάβα (11.04.09), α’ κατηγορία
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου