Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Μέσι: Η ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα με το παιδικό βλέμμα


Με την απαραίτητη δόση υπερβολής θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως η απόσταση του Λιονέλ Μέσι από τη μέγιστη δυνατή βαθμολογική συγκομιδή στην πρόσφατη ψηφοφορία για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή στην Ευρώπη το 2009 είναι ευθέως ανάλογη της απόστασής του από την ποδοσφαιρική τελειότητα. Επί συνόλου 480 εφικτών πόντων ο άσος της Μπαρσελόνα απέσπασε τους 473 (σ.σ. ο περυσινός νικητής και νυν δεύτερος Κριστιάνο Ρονάλντο έλαβε 240 λιγότερους)!
Ο καλλιτέχνης της ντρίμπλας έγινε ο πρώτιστος Αργεντινός νικητής της Χρυσής Μπάλας, η οποία από το 1995 δεν απονέμεται μόνον σε Ευρωπαίους ποδοσφαιριστές αλλά σε παίκτες που αγωνίζονται σε ευρωπαϊκούς συλλόγους. Η ψηφοφορία διενεργείται μεταξύ 96 παγκοσμίως κορυφαίων δημοσιογράφων από το γαλλικό περιοδικό “France Football”.

Η σφραγίδα του μύθου
Κάθε μεγάλος ποδοσφαιριστής χρειάζεται ένα σπουδαίο γκολ, ένα τέρμα για την αιωνιότητα. Κάτι σαν θεμέλιο του μύθου του. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα πέτυχε το δικό του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 απέναντι στην Αγγλία. Ο Μέσι πέρασε στην αιωνιότητα στις 18 Απριλίου 2007, στον πρώτο ημιτελικό του ισπανικού κυπέλλου απέναντι στη Χετάφε. Το απαράμιλλο σλάλομ του έκανε πολλούς αυτόπτες μάρτυρες ν’ αναρωτηθούν αργότερα αν στη διάρκεια του πατούσε καν στον αγωνιστικό χώρο!
Υποδεχόμενος την μπάλα «αδειάζει» τον πρώτο αντίπαλο, ένα δέκατο του δευτερολέπτου αργότερα είχε περάσει το τόπι κάτω από τα πόδια του δεύτερου. Δύο αμυντικοί βγαίνουν πάνω του: προσποίηση με το πόδι στον πρώτο, κοφτό προσπέρασμα αμφοτέρων στην επόμενη κίνηση! Ο τερματοφύλακας επιχειρεί απεγνωσμένη έξοδο, προκειμένου να τον ανακόψει δέκα μέτρα μακριά από την εστία του. Ο Μέσι καθυστερεί ελαφρώς, προσπερνά από τα δεξιά τον τερματοφύλακα. Ένας αντίπαλος προσπαθεί με προβολή να αποτρέψει το αναπόφευκτο. Από κλειστή γωνία ο Μέσι «τσιμπά» την μπάλα -πτήση για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου και ανάπαυση στα δίχτυα. Δώδεκα δευτερόλεπτα πέρασαν από την υποδοχή της μπάλας ως το τελείωμα του Μέσι. Στη διάρκειά τους το όνομά του καταχωρήθηκε με χρυσά γράμματα το όνομά του στο βιβλίο ιστορίας του ποδοσφαίρου.
Συμβόλαιο σε… σερβιέτα
Επτά χρόνια νωρίτερα, οι γονείς του είχαν φτάσει στα όρια της απόγνωσης. Ο γιος τους είχε σταματήσει να αναπτύσσεται. Είχε ύψος μόλις 1,40, ήταν ντροπαλός και λιγομίλητος. «Αναπτυξιακές διαταραχές», ανέφερε η ιατρική διάγνωση. Μόνη λύση η ορμονοθεραπεία, η οποία ωστόσο κόστιζε 900 δολάρια το μήνα. Πολλά χρήματα για μια οικογένεια από την επαρχία του Ροζάριο.
Εκτός από βραχύσωμος, ωστόσο, ο Λιονέλ ήταν και ιδιοφυής -στο χορτάρι τουλάχιστον. Εκεί μάγευε τόσο, ώστε κάποια στιγμή προσέλκυσε το ενδιαφέρον ενός ανιχνευτή ταλέντων. Εκείνος επικοινώνησε με την Μπαρσελόνα, η οποία τον κάλεσε για δοκιμαστικό. Μετά την πρώτη προπόνηση ο αθλητικός διευθυντής Κάρλες Ρέσακ έτρεχε και δεν έφτανε: σε μια χάρτινη σερβιέτα (!) συνέταξε ένα συμβόλαιο και εγγυήθηκε στον θαυματουργό πιτσιρικά να αναλάβει τα επόμενα χρόνια όλα τα έξοδα της ορμονοθεραπείας. Αυτό σήμαινε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια δύο ενέσεις καθημερινά: μία στο δεξί και μία στο αριστερό πόδι. Επίσης σήμαινε παρενέργειες: ναυτία, ιλίγγους. Οι γονείς του Μέσι υπέγραψαν το συμβόλαιο και μετακόμισαν μαζί με το γιο τους και τους τρεις αδελφούς του στην Ισπανία. Αίφνης όλες οι ελπίδες της οικογένειας είχαν φορτωθεί στους μικροκαμωμένους ώμους του Λιονέλ.
Η εξέλιξή του κόβει την ανάσα. Στο πρώτο παιχνίδι με την ομάδα των νέων σκόραρε πεντάκις, στο τέλος εκείνης της περιόδου είχε μετρήσει 35 γκολ σε 30 αγώνες. Στις 16 Οκτωβρίου 2004, σε ηλικία 17 ετών, πρωτοεμφανίστηκε με την αντρική ομάδα, την Πρωτομαγιά του 2005 έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στη μακρά ιστορία του συλλόγου. Στο μεσοδιάστημα το ύψος του έχει φτάσει τα 170 εκατοστά. Η αυξητική τάση των απολαβών του είναι ακόμη πιο εκρηκτική: σήμερα οι ετήσιες απολαβές του αγγίζουν τα 12,5 εκατομμύρια ευρώ!
Συμπεριφορές ντίβας πάντως παραμένουν άγνωστες στον Μέσι. Πρόσφατα ο πρόεδρος της adidas, Χέρμπερτ Χάινερ, τον προσκάλεσε στα κεντρικά της φίρμας. Ο 20χρονος ταξίδεψε με κανονικό αεροπλάνο, συνοδευόμενος από τους γονείς του, και μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο μ’ ένα μικρό πούλμαν. «Όταν τον ξεναγήσαμε στις εγκαταστάσεις μας, έκανε σαν μικρό παιδί, όταν είδα τα πρώτα παπούτσια του Φραντς Μπέκενμπαουερ και του Ντέιβιντ Μπέκαμ. Το ποδόσφαιρο τον ενθουσιάζει πραγματικά», αποκάλυψε ακολούθως ο Χάινερ. Γι’ αυτήν την ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα με τα παιδικά μάτια η Μάντσεστερ Σίτι προσέφερε το περασμένο καλοκαίρι 150 εκατομμύρια ευρώ. Η Μπαρσελόνα (φυσικά) αρνήθηκε.

ΧΡΥΣΗ ΜΠΑΛΑ 2009
1. Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή/Μπαρσελόνα)                       473 πόντοι
2. Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία/Ρεάλ)                    233 πόντοι
3. Τσάβι (Ισπανία/Μπαρσελόνα)                                       170 πόντοι
4. Άντρες Ινιέστα (Ισπανία/Μπαρσελόνα)                        149 πόντοι
5. Σάμουελ Ετό (Καμερούν/Ίντερ)                                    75 πόντοι
6. Κακά (Βραζιλία/Ρεάλ)                                                   58 πόντοι
7. Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς (Σουηδία/Μπαρσελόνα)         50 πόντοι
8. Γουέιν Ρούνεϊ (Αγγλία/Μάντσεστερ Γ.)                        35 πόντοι
9. Ντιντιέ Ντρογκμπά (Ακτή Ελεφαντοστού/Τσέλσι)     33 πόντοι
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου