Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

«Το μεγαλύτερο στοιχηματικό σκάνδαλο στην Ευρώπη»!


Ενώπιον του μέχρι στιγμής μεγαλύτερου στοιχηματικού σκανδάλου ευρίσκεται το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αυτό ήταν το αβίαστο και ασφαλές συμπέρασμα της προχθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν η Εισαγγελία και η Αστυνομία του Μπόχουμ. «Περισσότερα από 200 παιχνίδια μέσα στο 2009 είναι ύποπτα για αλλοίωση ή απόπειρα αλλοίωσης αποτελέσματος», κατέδειξε τις διαστάσεις του σκανδάλου ο Φρίντχελμ Άλτχανς, διευθυντής της αστυνομίας του Μπόχουμ, η οποία ανακάλυψε την απάτη υποκλέπτοντας τηλεφωνικές συνομιλίες υπόπτων για οργανωμένο έγκλημα.
Από τα άνω των 200 παιχνιδιών τα 32 έχουν λάβει χώρα στη Γερμανία (τέσσερα στη β’ κατηγορία, τρία στην γ’, 18 στα περιφερειακά πρωταθλήματα, πέντε στα τοπικά και δύο στο πρωτάθλημα κάτω των 19), τα 29 στην Τουρκία (σε όλες τις κατηγορίες), τα 22 στην Ελβετία (β’ κατηγορία), τα 17 στο Βέλγιο (β’ κατηγορία), τα 14 στην Κροατία (α’ κατηγορία), τα 13 στην Ουγγαρία (α’ κατηγορία), τα 11 στην Αυστρία (α’ και β’ κατηγορία), τα οκτώ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (α’ κατηγορία) και τα επτά στη Σλοβενία (α’ κατηγορία).

Την περασμένη Πέμπτη οι αρχές έκαναν έφοδο σε πλήθος οικιών και γραφείων σε Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία και Μεγάλη Βρετανία. Κατέσχεσαν άφθονο αποδεικτικό υλικό, καθώς και μετρητά και περιουσιακά στοιχεία ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Υπό προσωρινή κράτηση τέθηκαν 17 άτομα (15 συλλήψεις στη Γερμανία, με επίκεντρο το Βερολίνο, τη Νυρεμβέργη και την περιοχή του Ρουρ, και δύο στην Ελβετία).
Μεταξύ των συλληφθέντων στη Γερμανία ήταν και οι Κροάτες αδελφοί Φίλιπ και Μίλαν Σάπινα, «εγκέφαλοι» του περίφημου σκανδάλου Χόιτσερ, ενώ στη λίστα των υπόπτων φέρεται -σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel- να υπάρχει και ένας διαιτητής! Το όνομά του δεν έχει γίνει γνωστό, η κατηγορία όμως αφορά τη δωροδοκία του για αλλοίωση αποτελέσματος σε αγώνα περιφερειακού πρωταθλήματος τον περασμένο Μάιο.
Σπιλωμένο σεντόνι!
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο μικροσκόπιο των αρχών ευρίσκονται 12 αναμετρήσεις του Γιουρόπα Λιγκ, τρεις του Τσάμπιονς Λιγκ και ένας προκριματικός αγώνα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 21. Εισαγγελία και Αστυνομία τήρησαν σιγή ιχθύος τόσο για τα παιχνίδια όσο και για τα ονόματα των εμπεπλεγμένων παικτών και συλλόγων. Ο Ανώτατος Εισαγγελέας Μπερν Μπίνοσεκ αρκέστηκε να επιβεβαιώσει πως μεταξύ των συλληφθέντων ευρίσκονται οι βασικοί ύποπτοι.
Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο Πέτερ Λίμαχερ, διευθυντής της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΟΥΕΦΑ. Ο Ελβετός αξιωματούχος έκανε λόγο για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο απάτης που έχει υπάρξει μέχρι στιγμής στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο» και επιβεβαίωσε πως αφ’ ης στιγμής τα υπό διερεύνηση παιχνίδια των ευρωπαϊκών κυπέλλων έλαβαν χώρα την τρέχουσα περίοδο είναι εφικτή η άμεση επιβολή κυρώσεων. «Πρώτα όμως πρέπει να κινήσουμε διαδικασία κατά των δραστών. Μετά θα μπορούμε να πούμε ποιες συνέπειες θα υπάρξουν», τόνισε ο Λίμαχερ, ο οποίος ευχαρίστησε την Εισαγγελία και την Αστυνομία του Μπόχουμ για τη δουλειά τους: «Από την άλλη ωστόσο είμαστε βαθιά κλονισμένοι από την έκταση των συμφωνηθέντων αλλοιώσεων αγώνων από διεθνείς σπείρες».
Ανενεργοί συναγερμοί
Ο κλονισμός είναι δικαιολογημένος. Το νέο σκάνδαλο τραντάζει συθέμελα το οικοδόμημα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ακριβώς τη στιγμή που άπαντες πίστευαν πως είχαν ησυχάσει. Μια απατηλή ηρεμία…
Όταν τον Ιανουάριο του 2005 ο τότε επαγγελματίας διαιτητής Ρόμπερτ Χόιτσερ κατηγορήθηκε για αλλοίωση αποτελεσμάτων αποκαλύπτοντας ένα πλέγμα διαφθοράς και στο γερμανικό ποδόσφαιρο, στο οποίο (πλέγμα) συμμετείχαν πολυάριθμοι παίκτες και αξιωματούχοι, η κατακραυγή ήταν τεράστια. Όμως μετά τη σύλληψη των αδελφών Σάπινα και της αυστηρής εξέτασης κι αναδιάρθρωσης της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ο κίνδυνος φαινόταν πως είχε εκλείψει.
Έκτοτε, για παράδειγμα, τα ονόματα των διαιτητών γνωστοποιούνται την ημέρα των αγώνων, στα συμβόλαια των παικτών περιλαμβάνεται απαγόρευση στοιχηματισμού, πολλά στοιχηματικά πρακτορεία μείωσαν το μέγιστο ποντάρισμα και παρατηρούν με ακρίβεια όσους πελάτες τους κερδίζουν υπερβολικά συχνά. Επιπροσθέτως υπάρχει και το τεχνικό σύστημα εποπτείας Sportradar, το οποίο καθημερινά παρατηρεί μέχρι και 8.000 στοιχήματα στο διαδίκτυο και επισημαίνει εντυπωσιακές αλλαγές αποδόσεων.
Όλα αυτά σε 300 σοβαρές εταιρείες στοιχημάτων, οι οποίες συνεργάζονται και ως επί το πλείστον εδρεύουν στην Ευρώπη. Το πρόβλημα όμως παραμένει η ασιατική αγορά. Ένα μεγάλο μέρος των στοιχημάτων στους 200 ευρωπαϊκούς αγώνες, οι οποίοι από προχθές είναι και επισήμως ύποπτοι, παίχθηκε στην Ασία και μάλιστα σε κλειστούς κύκλους. Γι’ αυτό ακριβώς, όπως επισήμανε και ο Λίμαχερ, το Sportradar δεν μπόρεσε να βοηθήσει. Τι ωφελεί συνεπώς η άψογη συνεργασία εθνικών και διεθνών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών με ένα σύστημα, όταν υπάρχουν τρύπες, μέσω των οποίων οι απατεώνες εξαφανίζονται -μαζί με τα εκατομμύριά τους;
Live-betting
Πρόβλημα αποτελεί και η ίδια η προσφορά στοιχημάτων. Για σχεδόν έναν αιώνα το ποντάρισμα ήταν πάνω στη νίκη, στην ήττα ή στην ισοπαλία, σήμερα ο καθένας μπορεί να στοιχηματίσει από το πόσα πλάγια θα υπάρξουν ανά δεκάλεπτο μέχρι το άθροισμα των αριθμών στις φανέλες των σκόρερ. Άρα ένας «πιασμένος» παίκτης δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να βάλει αυτογκόλ, για να πλουτίσει ο ίδιος και οι άλλοι. Μπορεί να κάνει τη δουλειά υπό σαφώς καλύτερη κάλυψη. Κάπως έτσι προέκυψαν περιπτώσεις από την ανατολική Ευρώπη, όπου ομάδες μετά από μια βαριά ευρωπαϊκή ήττα στο πρώτο παιχνίδι πόνταραν σε ήττα τους στον επαναληπτικό, ώστε να βγάλουν τα έξοδα του ταξιδιού. Ήταν και αυτός ένας λόγος για την κατάργηση το 2008 του Κυπέλλου Ιντερτότο.
Πολύ δύσκολο στον έλεγχο για το Sportradar είναι ασφαλώς και το λεγόμενο live-betting, ήτοι ποντάρισμα στη διάρκεια ενός αγώνα. Εξ ου και ο Τέο Τσβάντσιχερ, πρόεδρος της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, είχε ζητήσει ήδη από το 2005 την κατάργηση του live-betting: «Αν κάποιοι απατεώνες μπορούν να αποφασίζουν, αν ένα αποτέλεσμα θα έρθει σύμφωνα με το ποντάρισμα, τότε το άθλημα έχει πεθάνει».
Αν όμως η επιβίωση του σπορ περνά μόνο μέσα από την εξάλειψη του live-betting, τότε οι ελπίδες του είναι λιγοστές. Μόνο το 2005 τα ζωντανά πονταρίσματα έφτασαν τα 260 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτός ο ποταμός δεν γυρίζει πίσω. Και κάθε αποκαλυφθέν σκάνδαλο αλλοίωσης κάνει καλό στο εμπόριο του στοιχήματος, αφού οι πελάτες ανακαλύπτουν διαρκώς τις απεριόριστες δυνατότητες απάτης (και διαφυγής) που προσφέρει το παγκόσμιο δίκτυο…

Η αμαρτωλή περίπτωση της Όσναμπρικ
Στα όρια της πεποίθησης κινούνται πλέον τα γερμανικά Μ.Μ.Ε. αναφορικά με την εμπλοκή της Όσναμπρικ στα παιχνίδια με αλλοιωμένα αποτελέσματα. Σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα της τοπικής “Neue Osnabrücker Zeitung”, η Εισαγγελία του Μπόχουμ υποψιάζεται ως υποκινητή έναν 34χρονο από το Λόνε, ο οποίος με τη συνδρομή  παικτών της Όσναμπρικ «έστησε» δύο παιχνίδια της περασμένης περιόδου: τις ήττες στο Άουγκσμπουργκ (3-0 στις 17 Απριλίου) και στη Νυρεμβέργη (2-0 στις 13 Μαΐου). Στο ακριβές αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα μάλιστα έχει διαρρεύσει ήδη πως πόνταρε 150.000 ευρώ σε ασιατικό πρακτορείο.
Στο ένταλμα σύλληψής του αναφέρονται και τα ονόματα τριών ποδοσφαιριστών της Όσναμπρικ που έλαβαν ποσά, προκειμένου να τον συνδράμουν στο στήσιμο των συγκεκριμένων αναμετρήσεων. Πρόκειται -σύμφωνα πάντα με τον γερμανικό Τύπο- για τον 33χρονο Τόμας Τσίχον (μέχρι το καλοκαίρι αρχηγός της ομάδας, πλέον αγωνίζεται στη Ν. Αφρική. Φέρεται να έλαβε άγνωστο ποσό για την ήττα στο Άουγκσμπουργκ και 5.000 ευρώ για την ήττα στη Νυρεμβέργη) και για τους Τόμας Ράιχενμπεργκερ (35 ετών) και Μαρσέλ Σουόν (24 ετών, νυν άσος της Ζάντχαουζεν) που φέρονται να έλαβαν έκαστος από 25.000 ευρώ για την ήττα στη Νυρεμβέργη.
Η Όσναμπρικ υποβιβάστηκε για δύο βαθμούς το περασμένο καλοκαίρι και ο τότε προπονητής της, Κλάους-Ντίτερ Βόλιτς (πλέον στην Κότμπους), παραδέχθηκε: «Δεν θέλω να είναι αλήθεια, διότι τότε θα γκρεμιστούν όλα μέσα μου. Αν έχω εξαπατηθεί έτσι, τότε δεν χρειάζομαι μόνο υποστήριξη, αλλά και πολλή βοήθεια»…
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου