Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Ποδόσφαιρο και προκαταλήψεις


Αν πιστεύετε πως λίγο πριν τη συμπλήρωση μιας δεκαετίας στη νέα χιλιετία δεν υπάρχουν πλείστοι ποδοσφαιριστές και προπονητές που ανασαίνουν με ανακούφιση, όταν διαπιστώνουν ότι δεν έχουν αγώνα κάθε Παρασκευή και 13 (όπως η προχθεσινή), μάλλον ζείτε σε παράλληλο σύμπαν. Για την όσο το δυνατή προσγείωσή σας στην πραγματικότητα, η «Α.τ.Κ.» σας προσφέρει το ακόλουθο σπαρταριστό αφιέρωμα στις πιο επιφανείς περιπτώσεις προκαταλήψεων στο δημοφιλέστερο των αθλημάτων. Προσοχή μόνο, διότι η προσγείωσή σας προμηνύεται… ανώμαλη!

«Γκαντέμη, βοηθέ»!
Σε επίπεδο προπονητών οι Γερμανοί έχουν τη μερίδα του λέοντος. Ως αθλητικός διευθυντής στην Κολωνία (1987/88) ο Ούντο Λάτεκ επί 15 εβδομάδες δεν έβγαζε το μπλε πουλόβερ του, το οποίο έχασε τη μαγεία του μετά από μια ήττα στη Βρέμη. Στην πορεία του προς την ανάδειξη της Βόλφσμπουργκ σε πρωταθλήτρια Γερμανίας για πρώτη φορά στην ιστορία της ο Φέλιξ Μάγκατ δεν αποχωριζόταν για πολλές εβδομάδες την τυχερή (πράσινη) γραβάτα του. Ακόμη πιο μακριά το τράβηξε ο Πέτερ Νόιρουρερ, ο οποίος επί 12 αγωνιστικές δεν εμφανίστηκε στον κομμωτή του! Ακόμη κι αυτό, ωστόσο, ωχριά μπροστά στην απόφασή του πάλαι ποτέ της Φρανκφούρτης, Χορστ Έρμαντραουτ, να απαγορέψει την είσοδο στα αποδυτήρια στο βοηθό του Μπέρνχαρντ Λίπερτ, επειδή «εξέπεμπε αρνητική ενέργεια»!
Το γρουσούζικο κίτρινο
Ο Αργεντινός προπονητής Κάρλος Μπιλάρδο κουβαλούσε πάντα στην τσέπη την Παρθένο Μαρία και για χρόνια απαιτούσε από τους παίκτες του να πηγαίνουν στους αγώνες με… ταξί! Κι αυτό, επειδή οι «γκαούτσος» είχαν κερδίσει στην πρεμιέρα μιας μεγάλης διοργάνωσης, μολονότι μια βλάβη του πούλμαν τους είχε υποχρεώσει να μεταβούν στο στάδιο με ταξί…
Στον ημιτελικό του Κόπα Άφρικα το 2002 (Καμερούν-Μάλι) οι αστυνομικοί ενεπλάκησαν και συνέλαβαν τον Καμερουνέζο βοηθό προπονητή Νκόκο, διότι οι ταξιθέτες του σταδίου είχαν την υποψία πως είχε σπείρει στον αγωνιστικό χώρο ουσίες με μαύρη μαγεία. Το Μάλι εντούτοις ηττήθηκε 3-0.
Πεπεισμένος για την κακοτυχία που συνοδεύει το κίτρινο χρώμα ήταν ο Λουίς Αραγονές, εξ ου και πριν ή στη διάρκεια μιας διοργάνωσης δεν ανεχόταν οτιδήποτε κίτρινο πλησίον του (στο Μουντιάλ του 2006 δεν δέχτηκε την ανθοδέσμη καλωσορίσματος, επειδή αποτελείτο από κίτρινα τριαντάφυλλα) και μια φορά είχε στείλει τον Ραούλ στα αποδυτήρια, επειδή είχε εμφανιστεί στην προπόνηση με κίτρινη φανέλα!
Σε επίπεδο παικτών η γκάμα των προκαταλήψεων είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ξεκινάμε από τα απλά. Ο Βόσνιος Μπρούνο Ακράποβιτς αρνείτο επιμόνως να φορέσει οποιαδήποτε άλλη φανέλα πλην αυτής με το 8, διότι είχε υπογράψει το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό του στις 8.8.88. Ο Άντριαν Μούτου προφυλάσσει εαυτόν από κάθε σκοτεινή δύναμη μ’ ένα απλό τρικ: φορώντας ανάποδα τα εσώρουχά του!
Ο παλαίμαχος Άγγλος διεθνής Πολ Ινς είχε ως γούρι να βγαίνει πάντα τελευταίος από τα αποδυτήρια πριν από ένα παιχνίδι και στη διαδρομή μέσα στις κατακόμβες να μην ακούει ή βλέπει το παραμικρό, εξ ου και μέχρι να πατήσει χορτάρι είχε τη φανέλα του στο κεφάλι! Ο συμπατριώτης του Τζον Τέρι πρέπει να κάθεται πάντα στην ίδια θέση στο πούλμαν, να ακούει πάντοτε το ίδιο CDστο δρόμο προς το γήπεδο και να τυλίγει πάντα τις κάλτσες του τρεις φορές με κολλητική ταινία: πρώτα την αριστερή, μετά τη δεξιά -και πάντα από δεξιά προς τα αριστερά!
Αντιστοίχως ο Γερμανός διεθνής επιθετικός της Λέβερκουζεν, Πάτρικ Χέλμες, ντύνει πρώτα το δεξί πόδι (κάλτσα και παπούτσι), μετά το αριστερό και, προτού βγει στο γήπεδο, φιλά τα παπούτσια του!
Ο μέγας Γκάρι Λίνεκερ είχε μια διαφορετική λόξα. Είτε με τη φανέλα της Τότεναμ και της Μπαρσελόνα είτε με αυτήν της εθνικής Αγγλίας απέφευγε να σουτάρει έστω και μια φορά προς το τέρμα στη διάρκεια της προθέρμανσης. «Δεν θέλω να ξοδεύω γκολ, διότι δεν θα μου μείνουν για το παιχνίδι», είχε επιχειρηματολογήσει ο Άγγλος αστέρας, ο οποίος πίστευε πως κάθε φορά είχε διαθέσιμο μόνο έναν περιορισμένο αριθμό τερμάτων, εξ ου και κάθε γκολ στην προθέρμανση ισοδυναμούσε με σπατάλη!
Γούρικο… κατούρημα!
Βραβείο προκατάληψης αξίζει δικαιωματικά στον παλαίμαχο Αργεντινό τερματοφύλακα Σέρχιο Γκοϊκοτσέα, ο οποίος πριν από κρίσιμους αγώνες που θα κρίνονταν στα πέναλτι φημολογείται πως -περικυκλωμένος από συμπαίκτες του για προστασία από την κοινή θέα- κατουρούσε! Το σκηνικό έλαβε χώρα για πρώτη φορά στον προημιτελικό του Μουντιάλ 1990 απέναντι στη Γιουγκουσλαβία, επειδή αίφνης αισθάνθηκε την ακατανίκητη επιθυμία να κάνει την ανάγκη του. Επειδή με τις αποκρούσεις του η Αργεντινή κέρδισε το παιχνίδι, καθιέρωσε το τελετουργικό, το οποίο παρεμπιπτόντως «δούλεψε» και στον ημιτελικό με την Ιταλία!
Παρόμοια… τρέλα κουβαλά και ο Μάριο Γκόμες. Όταν πρέπει να πάει τουαλέτα πριν από ένα παιχνίδι, ο επιθετικός της Μπάγερν σημαδεύει πάντα έξω αριστερά στη λεκάνη. «Ασφαλώς και γνωρίζω πως πιθανότατα αυτό δεν ωφελεί σε κάτι, αλλά αν κάποια φορά δεν το κάνω και χάσουμε, σκέφτομαι διαρκώς μήπως οφειλόταν σε αυτό»!
Φόνος μαύρης γάτας
Για ν’ απαλλαγεί από τέτοιες υποψίες ο Γκανέζος Άντονι Μπαφόε είχε ελέγξει -λίγο πριν τον τελικό του Κόπα Άφρικα το 1992- ιδιοχείρως το σακίδιο του τερματοφύλακα της Ακτής Ελεφαντοστού. Η τελευταία δεν είχε δεχτεί γκολ στη διοργάνωση και ο Μπαφόε υποψιαζόταν κάποιο είδος βουντού. Η έρευνά του, ωστόσο, αποδείχθηκε άκαρπη…
Στα άκρα ελέω προκατάληψης έφτασε ο Λουίς Φίγκο, ο οποίος στις προπονητικές εγκαταστάσεις της Ίντερ πάτησε -απόλυτα συνειδητά, όπως παραδέχθηκε- με το αυτοκίνητό του μια μαύρη γάτα, επειδή θα μπορούσε να φέρει κακοδαιμονία στην ομάδα του. Εντέλει απέφερε μαζικές διαμαρτυρίες φιλόζωων εναντίον του!
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου