Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Το τελευταίο αντίο στον Ρόμπερτ Ένκε


Η Γερμανία σήμερα πενθεί και συνοδεύει (παρουσία τουλάχιστον 100.000 ανθρώπων, όπως προβλέπουν οι πιο ήπιες εκτιμήσεις) στην τελευταία του κατοικία τον Ρόμπερτ Ένκε. Ο 32χρονος Γερμανός διεθνής τερματοφύλακας έκοψε το νήμα της ζωής του το απόγευμα της περασμένης Τρίτης πέφτοντας στις ράγες του τρένο στο προάστιο Άιλφεσε. Η αυτοκτονία του ήταν ένα ισχυρότατο σοκ για τη γερμανική και διεθνή κοινή γνώμη.
Η καριέρα του είχε πάρει την ανιούσα μετά την επιστροφή του στη Γερμανία το 2004 για λογαριασμό του Ανόβερο, οι πιθανότητες παρουσίας του στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νοτίου Αφρικής ήταν εξαιρετικές, η προοπτική μετεγγραφής του σ’ έναν κορυφαίο σύλλογο σχεδόν βέβαιη. Η προσωπική του ζωή επίσης ήταν σε πολύ καλό δρόμο. Η επί 14ετία σύντροφός του Τερέζα ήταν το στήριγμά του, η υιοθεσία (τον περασμένο Μάιο) της σήμερα οκτάμηνης Λέιλα ένα ισχυρό αντιστάθμισμα για την προ τριετία απώλεια της κορούλας τους Λάρα, η οποία γεννήθηκε με (31.08.04) και πέθανε από (17.09.06) καρδιακή ανεπάρκεια. Ο ίδιος ο Ένκε ήταν πιο ώριμος από ποτέ. Σοβαρός, ψύχραιμος, λιγομίλητος, φιλικός, παθιασμένος με το ποδόσφαιρο όσο και με τις τέχνες, τον πολιτισμό, τις κοινωνικές και φιλοζωικές οργανώσεις.

Όλα όμως ήταν μια ψευδαίσθηση, άριστα καλλιεργημένη από τον ίδιο, προκειμένου να φέρει απρόσκοπτα εις πέρας το σχέδιο του. Το σχέδιο τερματισμού της ζωής του. Γι’ αυτό το θέατρο άλλωστε απολογήθηκε στην οικογένεια και το περιβάλλον του στο αποχαιρετιστήριο γράμμα του. Μόνον ο ίδιος γνωρίζει γιατί σήκωσε λευκή σημαία στον αγώνα κατά της κατάθλιψης, η οποία τον συνόδευε, όπως αποκάλυψε -σε μια συγκινητική συνέντευξη Τύπου μόλις 19 ώρες μετά το χαμό του- η σύζυγός του, από το 2003. Και έξι χρόνια αργότερα τον κατέβαλε. Οι κρίσεις αποτυχίας τον είχαν οδηγήσει στο σημείο να φοβάται (παντελώς αβάσιμα) ότι ένεκα της κατάθλιψης θα του έπαιρναν πίσω τη Λέιλα!
Εν μέσω βαθύτατης οδύνης η γερμανικής ποδοσφαιρική ομοσπονδία ζήτησε (και πήρε άμεση καταφατική απάντηση) από την αντίστοιχη της Χιλής να ματαιωθεί η προγραμματισμένη για χθες φιλική αναμέτρηση των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων των δύο χωρών. Σήμερα όλη η ποδοσφαιρική και όχι μόνο Γερμανία θα αποτίσει ύστατο φόρο τιμής στον Ρόμπερτ Ένκε. Η επίσημη έκθεση της σωρού του θα λάβει χώρα στο στάδιο του Ανόβερο (χωρεί μόνον 45.000 άτομα, εξ ου και θα τοποθετηθούν γιγαντοοθόνες περιμετρικά της αρένας), όπως και η επιμνημόσυνη τελετή που θα μεταδοθεί ζωντανά από το πρώτο κρατικό κανάλι της Γερμανίας (ARD). Ακολούθως ο αδικοχαμένος άσος θα κηδευτεί στο νεκροταφείο του Έμπεντε, ακριβώς δίπλα στον τάφο της Λάρα. Εκεί, όπου από την περασμένη Πέμπτη η Τερέζα έχει αφήσει μια πέτρινη καρδιά, στην οποία με μπλε κιμωλία η μητέρα της έχει γράψει ένα συγκινητικό χαιρετισμό: «Λάρα, ο μπαμπάς έρχεται»… 
Από τον Παντάνι ως τον Φάσανου
Η αυτοκτονία του Ένκε δεν αποτελεί ούτε εξαίρεση ούτε μεμονωμένο περιστατικό στο χώρο του αθλητισμού. Η «Α.τ.Κ.» σταχυολογεί μερικά από τα πιο γνωστά κρούσματα της περασμένης τριακονταετίας.
Ιούλιος 1979: Εν μέσω απόγνωσης για την προσβολή του από μια ανίατη ασθένεια ο πρώην διεθνής Ούγγρος ποδοσφαιριστής Σάντορ Κότσις αυτοκτονεί βουτώντας στο κενό από τον τέταρτο όροφο κλινικής στη Βαρκελώνη.
Μάιος 1981: Ερωτική απογοήτευση οδηγεί τον 24χρονο λίμπερο της Αλεμάνια Άαχεν, Ράινερ Ρίλε, σε αυτοκτονία με υπνωτικά.
Νοέμβριος 1992: Βουτηγμένος στα χρέη ο 46χρονος πρώην άσος του Αμβούργου, Χούμπερτ Σελ, κρεμιέται σε μια παιδική χαρά στο Φιρτ.
Μάιος 1994: Οξύτατα προσβεβλημένος από καρκίνο ο Ισπανός ποδηλάτης Λουίς Οκάνα αυτοκτονεί στην οικία του στη νότια Γαλλία.
Οκτώβριος 1997: Ο Βολιβιανός ποδοσφαιρικός αστέρας Ραμίρο Καστίγιο κρεμιέται στην οικία του στο Λα Παζ. Υπέφερε από κατάθλιψη μετά το θάνατο του εννιάχρονου γιου του.
Μάιος 1998: Ο Τζάστιν Φάσανου κρεμιέται σ’ ένα λονδρέζικο γκαράζ κατόπιν έκδοσης διεθνούς εντάλματος σύλληψής του για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου. Ο 37χρονος ήταν ο πρώτος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που παραδέχτηκε δημοσίως την ομοφυλοφιλία του.
Μάιος 1999:Προερχόμενος από ερωτική απογοήτευση ο 21χρονος Σβεν Μάιερ, πρωταθλητής Γερμανίας στο καλλιτεχνικό πατινάζ, αυτοπυροβολείται στο Βερολίνο.
Σεπτέμβριος 1999: Ο πρώην Γάλλος ποδηλάτης Τιερί Κλαβεϊρολά αυτοκτονεί στην οικία του στο Γκρενόμπλ σε ηλικία 40 ετών.
Μάρτιος 2000: Σε ηλικία 52 ετών ο πρώην άσος της Σάλκε Άλμπαν Βιστ κόβει το νήμα της ζωής του.
Αύγουστος 2000: Ο Μιτς Χάλπερν, ένας εκ των κορυφαίων παγκοσμίως διαιτητών μποξ, αυτοπυροβολείται σε ηλικία 33 ετών στο Λας Βέγκας.
Απρίλιος 2001: Ο πρωταθλητής Ευρώπης στις αμαξοδρομίες Χανς-Γιόχαν Σταμπ αυτοκτονεί στην οικία του στο Χάιντεναου.
Φεβρουάριος 2002:Υποφέροντας από μανιοκατάθλιψη ο ποδοσφαιριστής Γκουίντο Έρχαρντ αυτοκτονεί σε ηλικία 32 ετών πέφτοντας στις ράγες του σιδηροδρομικού σταθμού στο Όφενμπαχ.
Απρίλιος 2002: Η παλαίμαχος διεθνής χειροσφαιριστής Ράσα Σούλσκαϊτ αυτοκτονεί σε ηλικία 36 ετών στην οικία της στο Λέβερκουζεν.
Μάιος 2003: Ο 46χρονος πρώην αναβάτης Αντρέι Τυλίτσκι απαγχονίζεται στην οικία του στην Κολωνία. Αντιμετώπιζε προβλήματα με τα χρήματα και το αλκοόλ.
Φεβρουάριος 2004: Ο 34χρονος Ιταλός ποδηλατικός αστέρας Μάρκο Παντάνι αυτοκτονεί με υπερβολική δόση κοκαΐνης. Από το 1998 υπέφερε από κατάθλιψη ένεκα πολλών δικών για ντόπινγκ.
Σεπτέμβριος 2007: Ο 53χρονος πρώην μάνατζερ του Μονάχου 1860, Έντγκαρ Γκίνεν, ευρίσκεται κρεμασμένος στην οικία του.
Απρίλιος 2008: Ο 43χρονος πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής της Ανατολικής Γερμανίας, Στέφεν Κράους, αυτοκτονεί πηδώντας από τον έκτο όροφο μιας κλινικής, στην οποία νοσηλευόταν με βαριά εγκαύματα που είχε αποκομίσει σε μια έκρηξη σε σιδηρουργείο.
Μάιος 2008: Ο 30χρονος Άμπραμ Ράζελμαν, διεθνής ποδοσφαιριστής της Νοτίου Αφρικής, κόβει το νήμα της ζωής του στο Μπλουμφοντέν.
Ιούνιος 2008: Στη διάρκεια του Euro2008 ο 34χρονος Πολωνός Άνταμ Λέντβον, ο οποίος αγωνιζόταν στην αυστριακή Κέρντεν, αυτοκτόνησε.
Φεβρουάριος 2009: Ο 46χρονος Αμερικανός Μάικ Γουίτμαρς, ασημένιος ολυμπιονίκης στο μπιτς βόλεϊ στην Ατλάντα το 1996, αυτοκτονεί στο γκαράζ ενός φίλου του από αναθυμιάσεις. Τον ίδιο μήνα αφαιρεί τη ζωή του ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της ορεινής ποδηλασίας, Κριστόφ Ντιπουί. Ο 40χρονος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση ένεκα ντόπινγκ.
Ιούλιος 2009: Ο 37χρονος Ιταλοκαναδός Αρτούρο Γκάτι, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο μποξ, βρέθηκε κρεμασμένος στο εξοχικό του στο Πόρτο δε Γκαλίνιας. Ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ.
Σεπτέμβριος 2009: Ο Ιρλανδός μποξέρ, Ντάρεν Σάδερλαντ, αργυρός ολυμπιονίκης το 2008, κρεμάστηκε στην κατοικία του στο Λονδίνο σε ηλικία 27 ετών.
Νοέμβριος 2009: Ο Βέλγος ποδηλάτης Ντιμίτρι ντε Φάουβ αυτοκτόνησε υπό ανεξιχνίαστες μέχρι στιγμής συνθήκες. Από το 2006 και ένα τραγικό ατύχημα φημολογείται πως υπέφερε από κατάθλιψη.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου