Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Πέγεια fuxia!



Το λογοπαίγνιο επινοήθηκε για πρώτη φορά στις 11 Μαρτίου και τρεις μέρες αργότερα έκανε το γύρο της Κύπρου. Η αγαπημένη σειρά των παικτών της Ομόνοιας και του Νεντίμ Τούτιτς δεν ήταν η (τηλεοπτική) Αίγια fuxia αλλά η (ποδοσφαιρική) Πέγεια fuxia! Αναμφίβολα οξυδερκές, αλλά όχι απόλυτα ακριβές. Όπως αποδείχθηκε ενάμιση μήνα αργότερα, φανατικοί θαυμαστές της σειράς είναι και οι παίκτες του ΑΠΟΕΛ και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Και αν υπήρχε επίσημη ποδοσφαιρική AGB, τότε θα υπήρχαν και τα απτά τεκμήρια πως εδώ και (σχεδόν) μια εξαετία το συγκεκριμένο σίριαλ απλά… τρελαίνει κόσμο και μηχανάκια!


Πετυχημένη συγχώνευση

Το σενάριο αρχίζει να ξεδιπλώνεται το καλοκαίρι του 2003, όταν ένας σύλλογος πρωτοεμφανίζεται στην τρίτη κατηγορία. Το πλήρες όνομά του είναι ΑΠΟΠ/Κινύρας Πέγειας κι αποτελεί προϊόν της συγχώνευσης του ΑΠΟΠ Πέγειας και του Κινύρα Έμπας. Το βλέμμα του είναι στραμμένο προς τα πάνω και όριο του… ο ουρανός. Δύο πρώτες θέσεις σε ισάριθμες χρονιές φέρνουν την ομάδα στην ύψιστη κατηγορία και αντιμέτωπη με την πρώτη μεγάλη δοκιμασία χαρακτήρα: τον άμεσο υποβιβασμό.
Τα θεμέλια είναι γερά, το σκαρί αντέχει. Ο σύλλογος αξιοποιεί το ένα βήμα προς τα πίσω για να πάρει φόρα και να κάνει δύο προς τα μπρος. Επανέρχεται στην πρώτη κατηγορία μέσα σ’ ένα χρόνο και το πάρτι ξεκινά! Υπό τον Ντούσαν Μιτόσεβιτς αρχικά και τον Έντουαρντ Ερανοσιάν ακολούθως η ομάδα διαψεύδει παταγωδώς τις Κασσάνδρες: απεμπλέκεται νωρίς από τη μάχη για την παραμονή και μέχρι την προτελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου διεκδικεί την είσοδο στην πρώτη τετράδα! Στο κύπελλο η προημιτελική φάση αποδεικνύεται τερματικός σταθμός απέναντι στην επικείμενη πρωταθλήτρια Ανόρθωση (0-2 εντός, 0-0 εκτός), αλλά το μήνυμα προς τον ανταγωνισμό έχει σταλεί…
Σκάνδαλο ντόπινγκ

Η περίοδος 2008/09 ξεκινά ευυπόληπτα, αλλά καλό σίριαλ χωρίς δραματουργία είναι Ανάσταση χωρίς Γολγοθά, κοινώς… δεν υπάρχει. Λίγο πριν τον εντός έδρας αγώνα με τον Εθνικό Άχνας (10η αγωνιστική) σκάει η βόμβα πως στα εργαστήρια του ΟΑΚΑ πως το πρώτο δείγμα του Κάρλος Μάρκες έχει βρεθεί θετικό στον έλεγχο ντόπινγκ! Την επομένη του αγώνα (23.11) έρχεται η επισημοποίηση του σκανδάλου, τη μεθεπομένη η Επιτροπή Αντιντόπινγκ λαμβάνει δείγματα από άλλους οκτώ ποδοσφαιριστές και στις 25 Νοεμβρίου ο Έντουαρντ Ερανοσιάν γίνεται καπνός! Οι διαστάσεις του σκανδάλου κάνουν τον υποβιβασμό της περιόδου 2005/06 να μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό. Εν μέσω χάους το καράβι παραδίδεται στον (μέχρι πρότινος βοηθό προπονητή) Γιώργο Πολυβίου, ο οποίος είχε πιστωθεί την άνοδο στην α’ κατηγορία το 2007 και τώρα παίρνει την ευκαιρία να δείξει την αξία του.
Υπό συνθήκες που δεν θα ευχόταν ούτε στο χειρότερο εχθρό του («Είχα παγώσει, όταν είχα πληροφορηθεί την περίπτωση του Μάρκες, ενώ δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω το βλέμμα του Μεδέιρος, όταν μετά από την προπόνηση του ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. Και δεν ήταν μόνον αυτά τα περιστατικά. Στο ξεκίνημα εκείνης της ταραγμένης περιόδου μας είχαν πάρει παίκτη από το ξενοδοχείο για έλεγχο μόλις δύο ώρες πριν από αγώνα! Το ίδιο είχε συμβεί και στη διάρκεια μιας προπόνησης, ενώ στη διάρκεια των αγώνων βλέπαμε να έρχονται άνθρωποι της υπηρεσίας αντί-ντόπινγκ και γνωρίζαμε τι θα ακολουθούσε…», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην «Α.τ.Κ.» στις 15 Μαρτίου) ο Κύπριος τεχνικός στρώνεται στη δουλειά, αλλά στο μεσοδιάστημα την πόρτα του συλλόγου -και όχι μόνο- έχει χτυπήσει η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Σημείο μεταστροφής

Η κρίση στον τομέα των ακινήτων επηρεάζει άμεσα τη διοίκηση του συλλόγου της Πέγειας που υποχρεώνεται σε πώληση παικτών (βλέπε Μιγκέλ και Βάργκας) προς ενίσχυση του ταμείου. Το τελευταίο παραμένει μείον και ωθεί τους απλήρωτους ποδοσφαιριστές ακόμη και σε απεργία από τις προπονήσεις! Βρισκόμαστε στο τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και η κλήρωση στο κύπελλο με την τότε πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Ομόνοια δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας και στο δεύτερο τη τάξει θεσμό…
Στο μεσοδιάστημα, ωστόσο, η ομάδα έχει σταθεροποιήσει την απόδοση και τη θέση της στο μέσο της βαθμολογίας. Η λευκή ισοπαλία στο «ΓΣΠ» απέναντι στο «τριφύλλι» γίνεται το σημείο μεταστροφής του κλίματος. Ο μέχρι πρότινος βαριά ασθενής πρωταγωνιστής επανέρχεται εντυπωσιακά και δυναμικά στο προσκήνιο: το 3-0 και η πρόκριση επί της Ομόνοιας στο κύπελλο προκαλεί αίσθηση που μετατρέπεται σε θαυμασμό, όταν τρεις μέρες αργότερα συνοδεύεται από το 2-0 στο πρωτάθλημα. Ο ΑΠΟΠ/Κινύρας κλείνει την κανονική περίοδο έχοντας θέσει νέο ρεκόρ συγκομιδής βαθμών στην ιστορία του συλλόγου και του παφιακού ποδοσφαίρου και συνάμα χαρίζει προβάδισμα τίτλου στον ΑΠΟΕΛ. Πού να φαντάζονταν τότε στον Αρχάγγελο πως εκείνη τη χάρη θα την πλήρωναν με τόκο ένα μήνα αργότερα…
Το δεύτερο θαύμα

Λίγο μετά την έναρξη των πλέι οφ οι Πεγειώτες δέχονται ακόμη ένα ισχυρό χτύπημα: η ΟΥΕΦΑ τους επιβάλλει μέσω της ΚΟΠ αφαίρεση έξι βαθμών ένεκα ληξιπρόθεσμων οφειλομένων προς τον πρώην ποδοσφαιριστή Λεωνίδα Βόκολο. Οι παίκτες του Πολυβίου «καταπίνουν» και τη νέα αναποδιά και στον πρώτο ημιτελικό απέναντι στον προερχόμενο από 16 συναπτές νίκες στο πρωτάθλημα ΑΠΟΕΛ επικρατούν στο «Δημοτικό Στάδιο Πέγειας» καθαρά με το (μάλλον φτωχό) 2-0. Οι βάσεις για την έκπληξη έχουν τεθεί και η δουλειά τελειώνει μέσα στο «ΓΣΠ», όπου οι εστεμμένοι πρωταθλητές καταφέρνουν να παραβιάσουν την εστία του Μπάρντι μόνο από την άσπρη βούλα.
Η πρόκριση στον τελικό είναι γεγονός, η ποδοσφαιρική Κύπρος παραμιλά για τον ΑΠΟΠ/Κινύρας που υποχρεώνει τα ρεκόρ να φυλλορροούν στο διάβα του και παράγει ιστορία δυσανάλογα μεγάλη των πάσης φύσεως μεγεθών που αντιπροσωπεύει. Καταπώς φαίνεται όμως σ’ αυτό το πανέμορφο γαλατικό χωριό του κυπριακού ποδοσφαίρου η μοναδική έγνοια είναι μήπως κάποια στιγμή πέσει ο ουρανός στο κεφάλι τους!
Όσο αυτό δεν συμβαίνει, η Πέγεια fuxia θα συνεχίζει να καθηλώνει κόσμο. Μπροστά άλλωστε υπάρχει ο τελικός του κυπέλλου απέναντι στην ΑΕΛ και η αγωνία για το αν η μοίρα επιφυλάσσει ένα happy end στον ταλαιπωρημένο πρωταγωνιστή. Γι’ αυτό μείνετε συντονισμένοι. Όπως θα έλεγε και η αγγλόφωνη παροικία της Πέγειας, the story is to be continued. The show must go on, συμπληρώνουμε εμείς

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΠ/ΚΙΝΥΡΑ
ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΡΟΥ
Α’ γύρος
Ομόνοια Αραδίππου - ΑΠΟΠ/Κινύρας     0-2
29’ Τζακς, 56’ Δημητρίου
ΑΠΟΠ/Κινύρας - Ομόνοια Αραδίππου     1-2
9’ Δημητρίου /24’ πέν. Αλξάντροφ, 74’ πέν. Μίρτσιελ 
Β’ γύρος
ΑΕΚ - ΑΠΟΠ/Κινύρας         0-2
32’ Λίρι, 63’ Δημητρίου
ΑΠΟΠ/Κινύρας - ΑΕΚ         1-1
54’ Εντουάρντο / 90’ Κατσής
Προημιτελικά
Ομόνοια - ΑΠΟΠ/Κινύρας  0-0
ΑΠΟΠ/Κινύρας - Ομόνοια  3-0
25’ Βασκονσέλος, 49’ Ράνεμ, 66’ Μπεντζελούν
Ημιτελικά
ΑΠΟΠ/Κινύρας - ΑΠΟΕΛ  2-0
32’ Μπούις, 58’ Βασκονσέλος
ΑΠΟΕΛ - ΑΠΟΠ/Κινύρας  1-0
16’ πέν. Αλεξάνδρου
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου