Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Μίτας: «Δεν θέλουμε τα σάπια μήλα!»



Αν κάτι διδάσκει η βραχύβια (μόλις εξάχρονη) ιστορία του ΑΠΟΠ/Κινύρα, είναι πως στο DNAτου έχει καταγεγραμμένη ανεξίτηλα την ιδιαιτερότητα. Διαφέρει, εξ ου και (αξίζει να) βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Το περασμένο Σάββατο ο σύλλογος της Πέγειας ολοκλήρωσε μία από τις μεγαλύτερες υπερβάσεις από καταβολής κυπριακού ποδοσφαίρου. Με την πανάξια κατάκτηση του κυπέλλου πέρασε στην ιστορία κι έκανε τον κόσμο να παραμιλά -όπως αποδείχθηκε, όχι μόνο από θαυμασμό…
Ίσως ν’ αποτελεί και παγκόσμια πρωτοτυπία στα χρονικά του αθλήματος μια ομάδα -αμέσως μετά την κορυφαία επιτυχία της ιστορίας της- να απασχολεί τον εγχώριο Τύπο τόσο ετερόκλητα. Στην πρώτη εβδομάδα μετά την εποποιία στο «ΓΣΠ» κάθε επαινετικό ρεπορτάζ για τον κυπελλούχο συνοδευόταν από δύο για τα νέα προβλήματά του. Αν κάποιος τα συνάθροιζε, θα σχημάτιζε την εντύπωση πως ο άρτι εστεμμένος κυπελλούχος πολύ δύσκολα θα καταφέρει να συγκροτήσει ομάδα για το νέο πρωτάθλημα!

«Το διασκεδάζουμε!»

«Δύο ώρες μετά τον τελικό κάποιοι έγραφαν ήδη πως δεν πληρούμε τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ, ώστε να συμμετάσχουμε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις! Είναι δυνατόν; Προφανώς στην Κύπρο υπάρχουν κάποιοι ανέτοιμοι ή απρόθυμοι να (από)δεχτούν μια επιτυχία, όπως η δική μας, την οποία παρεμπιπτόντως ο φίλαθλος κόσμος ευχαριστήθηκε. Στην Πέγεια ευχαριστούμε τα Μ.Μ.Ε. για τη στήριξή τους, έχουμε όμως παράπονο από μια μειονότητα, η οποία -αντί να παίρνει ή να διασταυρώνει πληροφορίες από τον επίσημο ΑΠΟΠ/Κινύρα- διέσπειρε για άγνωστους λόγους πράγματα αναληθή. Κάθε πρωί πιάναμε το κεφάλι μας με όσα διαβάζαμε ότι τάχα μας συνέβαιναν! Πλέον το διασκεδάζουμε, διότι οι άνθρωποι αυτοί διαψεύδονται καθημερινά. Στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουμε τρεις μέρες πριν την έναρξη της προετοιμασίας (15 Ιουνίου) θα πάρουν και τις πρέπουσες απαντήσεις εκ μέρους μας», δεσμεύεται ο Μιχάλης Μίτας στο ξεκίνημα της χειμαρρώδους συνέντευξής του στην «Α.τ.Κ.»
«Δρούμε ως οικογένεια»

Ο πρόεδρος των κυπελλούχων Κύπρου έχει σαφείς απαντήσεις για κάθε θέμα -υπαρκτό ή κατασκευασμένο. «Πληρούμε όλα τα κριτήρια για τη συμμετοχή στο UEFA Europa League και έχουμε πάρει άνευ ]περιορισμών την άδεια συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα. Ξεπεράσαμε τα οικονομικά προβλήματα από τα μετεγγραφικά λάθη του κ. Ερανοσιάν και την υπόθεση ντόπινγκ. Σήμερα (σ.σ. χθες) είχαμε συνάντηση με την Κ.Ο.Π., στην οποία παρουσιάσαμε τα αναμενόμενα έσοδά μας, με τα οποία εξοφλούμε κάθε μας εκκρεμότητα. Την επόμενη περίοδο δεν θα έχουμε την εφετινή απόκλιση», διαβεβαιώνει ο κ. Μίτας, ο οποίος εξανίσταται όταν ακούει για αθρόα αποχώρηση παικτών από το σύλλογο.
«Από πότε τέσσερις ποδοσφαιριστές σ’ ένα ρόστερ 24 συνιστούν μαζικό κύμα φυγής; Και γιατί άπαντες εστιάζουν μόνο στους παίκτες που έχουν λαμβάνειν από τον ΑΠΟΠ/Κινύρα; Στις υπόλοιπες ομάδες άπαντες είναι εξοφλημένοι έγκαιρα και μέχρι τελευταίας δεκάρας; Ουδείς είπε ή έγραψε πως την περασμένη Δευτέρα εμείς εισπράξαμε κανονικά τα χρήματα από τον τελικό, ενώ η ΑΕΛ όχι, διότι τα δέσμευσε δικαστικός κλητήρας!», ξεσπαθώνει και συνεχίζει: «Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαμε να είχαμε κρατήσει όσους αποχώρησαν. Δεν τους θέλαμε όμως. Η επιτυχία μας είναι πως δρούμε ως οικογένεια. Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να χαλάσει αυτό το κλίμα, εξ ου και δεν θέλουμε τα σάπια μήλα στην ομάδα μας!»
«Εμείς χαράζουμε πολιτική»

Πώς προέκυψαν σάπια μήλα στην Πέγεια; «Κάθε παίκτης κοιτά το συμφέρον του, όπως άλλωστε κι εμείς. Μετά την κατάκτηση του κυπέλλου κάποιοι με συμβόλαιο αξίωσαν αύξηση απολαβών. Είναι στο χέρι μας, αν θα τους τη δώσουμε. Δεν ενδίδουμε όμως σε εκβιασμούς ποδοσφαιριστών ή άλλων. Ξέρουμε την αξία όλων. Όσοι έχουν συμβόλαια, είναι παίκτες μας. Στους υπόλοιπους έχουν κατατεθεί προτάσεις. Αν τις αποδεχτούν, συνεχίζουν, αν όχι, αποχωρούν. Πολιτική στο σύλλογό μας χαράζει το Διοικητικό Συμβούλιο, ουδείς άλλος».
Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

Ο κ. Μίτας δεν δίστασε να αναφερθεί ονομαστικά κι αναλυτικά σε κάθε ποδοσφαιριστή που απασχόλησε την επικαιρότητα ένεκα τάσεων φυγής. Ιδού λοιπόν η αλήθεια για…
…τον Αλεξάντρε Νέγκρι: «Θα συνεχίσει σε άλλη ομάδα την καριέρα του, αλλά ουσιαστικά αποτελεί παρελθόν από την ομάδα μας εδώ και δύο μήνες. Εκτιμώ ότι μπορεί να το έχει μετανιώσει ήδη!»
…τον Γιάννη Σφακιανάκη: «Δεν έλυσε το συμβόλαιό του ούτε διακόψαμε κοινή συναινέσει τη συνεργασία μας. Ήρθαμε σε συμφωνία για την αποδοχή πρότασης της Ανόρθωσης, η οποία μας απέφερε οικονομικό όφελος»
…τον Μάρσιο Φερέιρα: «Τα συμβόλαιό του έληγε, του κάναμε νέα πρόταση, τη χαρακτήρισε τιμητική, αλλά μας διευκρίνισε πως ήθελε να μετακομίσει στη Λεμεσό -όχι για οικονομικούς λόγους»
…τον Κάρλος Εντουάρντο: «Του έχουμε κάνει νέα πρόταση, την οποία μελετά. Δεν μπορεί να υπογράψει πουθενά, διότι έχει συμβόλαιο»
…τον Θεόδωρο Γαλάνη: «Δέχτηκε πρόταση μαζί με διακανονισμό για την εξόφλησή του και συνεχίζει μας. Τόσο ο ίδιος όσο κι εμείς διαψεύδουμε κατηγορηματικά ότι έδωσε τελεσίγραφο στη διοίκηση. Στον ΑΠΟΠ/Κινύρα δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα»
…τον Μάρτιν Βιτάλι: «Είχε υπογεγραμμένο συμβόλαιο, αλλά προς τιμήν του συμφώνησε σε νέα πρότασή μας με μειωμένες αποδοχές, παρά την αρχική συμφωνία μας»
...τον Άγγελο Ευθυμίου: «Το συμβόλαιό του λήγει, την Πέμπτη του προτείναμε νέο με αυξημένες απολαβές, διότι εκτιμούμε την προσπάθεια του. Ήταν από τους αρχηγούς μας»
…τον Φάντζιο Μπούις: «Μολονότι έχει συμβόλαιο και για του χρόνου, του κάναμε πρόταση για αύξηση απολαβών και διακανονισμό των οφειλών μας προς το πρόσωπό του. Θα μπορούσαμε να τον εξοφλήσουμε άμεσα, αλλά θεωρώ πως δεν τιμά την υπογραφή του, όταν έρχεται και απαιτεί 40% αύξηση».
…τον Μπερνάρντο Βασκονσέλος: «Είναι ο μόνος που έχει καταθέσει προσφυγή και την υπόθεση χειρίζονται πλέον οι δικηγόροι μας. Δεν έχει ξεκαθαρίσει τίποτε ακόμη, εκτιμώ όμως ότι με τις ενέργειές του αποτελεί ουσιαστικά παρελθόν για το σωματείο».
Ενισχύσεις προσεχώς!

Σε επίπεδο ενίσχυσης οι συντονισμένες κινήσεις της διοίκησης βρίσκονται προ της παρουσίασης αποτελεσμάτων. «Υπάρχει επιτροπή προγραμματισμού, η οποία συνεδριάζει καθημερινά με τον Γιώργο Πολυβίου και κάνει επιλογές. Ο προπονητής μας δεν ανησυχεί. Από τους 24 παίκτες στο ρόστερ, με συμβόλαια δεσμεύονται οι 17. Αισιοδοξώ πως ως τη Δευτέρα ή Τρίτη θα είναι 21. Μέχρι την Τετάρτη ίσως να έχουμε ανακοινώσει και τις πρώτες μας μετεγγραφές. Πρόκειται για ονόματα γνωστά που τα θέλουμε κι εν όψει της συμμετοχής μας στο UEFA Europa League», τονίζει ο κ. Μίτας, ο οποίος αποφεύγει να θέσει στόχους για την πρώτιστη ευρωπαϊκή παρουσία του συλλόγου: «Ελπίζουμε να έχουμε την τύχη που είχε η Ανόρθωση εφέτος και να εκπροσωπήσουμε επάξια την Κύπρο. Στο πρωτάθλημα στόχος παραμένει μια θέση στην πρώτη οκτάδα. Το μπάτζετ μας θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα. Θα συνεχίσουμε τη συνετή διαχείριση των χρημάτων από τους χορηγούς μας, οι οποίοι πλέον δεν προέρχονται μόνον από την Πάφο αλλά όλη την Κύπρο. Ευκαιρίας δοθείσης να ξεκαθαρίσω πως ο ΑΠΟΠ δεν συντηρείται ούτε αποκλειστικά ούτε κυρίως από developers, εξ ου και δεν επηρεάστηκε όσο γράφτηκε από την κρίση στον τομέα των ακινήτων. Οι φίλοι της ομάδας μας είναι πολλοί και πάντα κοντά σε αυτήν», καθησύχασε ο πρόεδρος των κυπελλούχων.
Επιβράβευση σταθερότητας

Ως καταληκτικό σχόλιο του ζητήσαμε την ισχυρότερη ανάμνησή του από τη σεζόν που φεύγει. «Ο τελικός του περασμένου Σαββάτου ήταν η επιβράβευση των κόπων τεσσάρων ετών. Ένας άθλος. Πίστεψε ο κόσμος, πιστέψαμε κι εμείς. Δικαιωθήκαμε για τη σταθερότητά μας σε διοικητικό επίπεδο αυτά τα χρόνια», αποκρίθηκε ο κ. Μίτας προκαλώντας μια τελευταία ερώτηση για το αν αυτή η σταθερότητα θα επεκταθεί πλέον και σε επίπεδο τεχνικής ηγεσίας: «Ασφαλώς! Ο Γιώργος Πολυβίου, άλλωστε, δεν ήταν για μας μια λύση ανάγκης, αλλά μια απόλυτα συνειδητή κι ώριμη επιλογή. Μετά τη φυγή του Ερανοσιάν είχαμε προτάσεις για άλλους προπονητές, όμως ο Γιώργος ήταν μέλος της ομάδας όλα αυτά τα χρόνια και -σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες φορές (σ.σ. μετά την άνοδο το καλοκαίρι του 2007 και μετά την απομάκρυνση Μιτόσεβιτς)- αισθανόταν έτοιμος να την αναλάβει».
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου