Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Διαβολικός… παππούς!



«Θα πω συγχαρητήρια στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τα κατάφεραν περίφημα, αλλά δεν θέλω να πω πολλά. Προτιμώ να συγχαρώ το σύλλογο, αυτό το μεγάλο και αξιοπρεπές κλαμπ. Φυσιολογικά οφείλεις να είσαι ευγενής και να σέβεσαι τον αντίπαλο προπονητή, στη διάρκεια της περιόδου ωστόσο είδαμε πολλά πράγματα που δεν μου άρεσαν, συνεπώς αυτό είναι. Συγχαίρω τη Γιουνάιτεντ, επειδή κέρδισαν. Και αυτό είναι όλο».
Η άρνηση του Ράφα Μπενίτεθ να συγχαρεί τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον για το 18ο πρωτάθλημα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν απλώς το φυσιολογικό φινάλε ενός παραληρήματος εκ μέρους του Ισπανού τεχνικού, το οποίο διήρκεσε όλη τη σεζόν. Αρχικά ήταν τα δηκτικά σχόλια για τη δήθεν προνομιακή μεταχείριση των «κόκκινων διαβόλων» από τους διαιτητές και τις ποδοσφαιρικές αρχές, πιο πρόσφατα οι δηλώσεις πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι υποχρεωμένη να κερδίσει το πρωτάθλημα, για να δικαιολογήσει τις πανάκριβες μετεγγραφές της.


Σαράντα εκατομμύρια λίρες ξόδεψε την περασμένη σεζόν ο Φέργκιουσον, έξι λιγότερα ο Μπενίτεθ. Η βασική διαφορά ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη της βαθμολογίας συνίσταται στην ικανότητα του Σκοτσέζου να μετατρέπει μια πλειάδα δευτεροκλασάτων παικτών σε άσους πρώτης γραμμής. Οι Ο’Σέι, Έβανς, Φλέτσερ και Παρκ είχαν σημαντικό μερίδιο στην κατάκτηση του τίτλου. Ακόμη κι όταν φαινόταν να ξεμένει από εναλλακτικές, ο 67χρονος εμφάνισε ένα μικρό Χάρι Πότερ στο πρόσωπο του 17χρονου Φεντερίκο Μακέντα, ο οποίος ξελάσπωσε την ομάδα σε δύο κολλητά παιχνίδια!
Αυτό όμως που με τίποτε δεν μπόρεσε να χωνέψει ο Μπενίτεθ ήταν πως ο αντίπαλός του μετέτρεψε τη δική του αχίλλειο πτέρνα σε κλειδί του θριάμβου του. Πόσα επικριτικά σχόλια δεν είχε ακούσει ο Ισπανός τα περασμένα χρόνια για το διαρκές ροτέισον του, το οποίο επηρεάζει τη συνέχεια και την ομοιογένεια της ομάδας και ξενερώνει τους παίκτες; Στην τρέχουσα περίοδο χρησιμοποίησε όλους κι όλους 23, όμως ο τίτλος κατέληξε στα χέρια του Φέργκιουσον, ο οποίος χρησιμοποίησε 30 και δεν παρέταξε ούτε μια φορά την ίδια ενδεκάδα σε δύο συνεχόμενα παιχνίδια! Όπως έλεγαν και οι παλιότεροι, δεν θέλει κόπο, σενιόρ Μπενίτεθ, θέλει τρόπο…
Και τώρα το 19ο!

Εδώ και 23 χρόνια ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον αποδεικνύει σε κάθε δύσπιστο ότι γνωρίζει άριστα τη συνταγή δημιουργίας σπουδαίων ομάδων. Από το περασμένο Σάββατο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει ακριβώς όσα πρωταθλήματα η Λίβερπουλ (18), η οποία όμως έχει αποχωριστεί τα εγχώρια πρωτεία από το 1990! Στις χαραυγές της τελευταίας δεκαετίας του 20ού αιώνα στο Μέρσεϊσαιντ δεν φαντάζονταν ποτέ πως μετά από 26 πέτρινα χρόνια οι «κόκκινοι διάβολοι» θα μετρούσαν 11 τίτλους στην Πρέμιερ Λιγκ, ενώ το δικό τους καμάρι θα υποχρεωνόταν να περιμένει (τουλάχιστον) μια εικοσαετία για να στεφθεί πρωταθλητής!
Τα πέτρινα χρόνια ξεκίνησαν μετά την αποχώρηση του Κένι Νταλγκλίς. Οι διάδοχοί του στον πάγκο (Γκρέιαμ Σούνες, Ρόι Έβανς, Ζεράρ Ουγέ και Ράφα Μπενίτεθ) απέτυχαν, άλλως περισσότερο άλλος λιγότερο, να οδηγήσουν τον παραδοσιακό σύλλογο ξανά στην κορυφή. Αντιθέτως υποχρεώθηκαν, όπως και άπαντες στο Λίβερπουλ, να παρακολουθούν τον Φέργκιουσον να δημιουργεί διαδοχικά στο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη μία ομάδα τίτλων πίσω από την άλλη -όπως κάποτε έκαναν οι ίδιοι.
Την περίοδο 1991/92, επί παραδείγματι, ο Φέργκιουσον έφερε στο «Ολντ Τράφορντ» τον Πέτερ Σμάιχελ από την Μπρόντμπι, τον Στιβ Μπρους από τη Νόργουιτς, τον Ντένις Ίργουιν από την Όλνταμ, τον Ερίκ Καντονά από τη Λιντς και προώθησε στην πρώτη ενδεκάδα τη χρυσή γενιά των πιτσιρικάδων που είχε κατακτήσει το Κύπελλο Νέων. Αργότερα προσέλκυσε στο Μάντσεστερ τους Ρόι Κιν, Ρούουντ φαν Νίστελροϊ, Γουέιν Ρούνεϊ, Κριστιάνο Ρονάλντο, Μάικλ Κάρικ, Νεμάνια Βίντιτς κ.ο.κ.
Δεν είναι ν’ απορεί κανείς που ο Σκοτσέζος σκέφτεται να μείνει άλλη μια πενταετία στους πάγκους στοχεύοντας στο προσπέρασμα της Λίβερπουλ τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο! Πέντε Κύπελλα Πρωταθλητριών μετρά ο σύλλογος του Μέρσεϊσαϊντ, στα τέσσερα θα φτάσει η ομάδα του σερ Άλεξ Φέργκιουσον, αν την ερχόμενη Τετάρτη επιβληθεί της Μπαρτσελόνα στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ…
Ο δυσκολότερος

Το εφετινό ήταν αναμφίβολα το πιο δύσκολο από τα τρία τελευταία πρωταθλήματα. Η Λίβερπουλ έκανε την καλύτερη πορεία της εδώ και 19 χρόνια ζορίζοντας τα μέγιστα τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την οποία υποχρέωσε και σε μια ταπεινωτική ήττα (1-4) στο «Ολντ Τράφορντ». Μάλιστα εκείνο το χαστούκι είχε ακολουθηθεί από την γκέλα κόντρα στη Φούλαμ προκαλώντας κλυδωνισμούς στους «κόκκινους διαβόλους», οι οποίοι όμως είχαν τις πρέπουσες απαντήσεις. Δύο νίκες με υπογραφή… Μακέντα απέναντι σε Αστον Βίλα και Μίντλεσμπρο εγκαινίασαν ένα σερί επτά αγωνιστικών που έφερε τον τίτλο στο «Θέατρο των Ονείρων».
Είχε προηγηθεί το νικηφόρο σερί 11 αγώνων από τα Χριστούγεννα ως τον Μάρτιο, το οποίο επέτρεψε στη Μάντσεστερ Γ. να καλύψει το χαμένο έδαφος του πρώτου τετραμήνου. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές πρωταθλημάτων η εφετινή δεν περιλάμβανε ούτε εκρηκτικό ξεκίνημα ούτε σύντομη άνοδο στην κορυφή, στην οποία η ομάδα πάτησε για πρώτη φορά στις 17 Ιανουαρίου! Κύρια χαρακτηριστικά των πρωταθλητών αυτή τη σεζόν ήταν η άμυνα (η εστία της έμεινε ανέπαφη σε 23 από τα 37 ματς, ο Εντβιν Φαν Ντερ Σαρ συμπλήρωσε 1311 λεπτά από τις 8 Νοεμβρίου μέχρι τις 3 Μαρτίου), η αποτελεσματικότητα (16 από τις 27 νίκες στο γκολ, πέντε στα τελευταία λεπτά) και οι αντοχές. Την ερχόμενη Τετάρτη στο «Ολίμπικο» η Μάντσεστερ Γ. θα ολοκληρώσει μια σεζόν 66 αγώνων (περισσότεροι από κάθε άλλη αντίπαλό της) κι ενδεχομένως να το πράξει συμπληρώνοντας καρέ τίτλων: Διηπειρωτικό, Λιγκ Καπ, πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ!

ΤΟ ΠΑΛΜΑΡΕ ΤΩΝ ΠΟΛΥΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ ΑΓΓΛΙΑΣ
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ. (18): 1908, 1911, 1952, 1956, 1957, 1965, 1967, 1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2003, 2007, 2008, 2009.
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (18): 1901, 1906, 1922, 1923, 1947, 1964, 1966, 1973, 1976, 1977, 1979, 1980, 1982, 1983, 1984, 1986, 1988, 1990.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου