Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Νικολάου: «Εμφανής η ποιοτική βελτίωση των φακέλων»


Τρεις μήνες μετά την παρουσίαση από την ΚΟΠ των νέων -εκτεταμένων κι αυστηρότερων- κριτηρίων της ΟΥΕΦΑ για την αδειοδότηση των συλλόγων την περίοδο 2009/10, η πρώτη φάση της διαδικασίας ολοκληρώνεται αύριο με την εκπνοή της (κατά δύο εβδομάδες παρατεταμένης) προθεσμίας υποβολής των φακέλων από τις ομάδες της β’ κατηγορίας, οι οποίες για πρώτη φορά είναι υποχρεωμένες να καλύψουν τα οικονομικής φύσεως. Η υποβολή των αντίστοιχων φακέλων από τους συλλόγους της α’ κατηγορίας ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα, ήτοι με παράταση επτά ημερών από την αρχικά ορισμένη ημερομηνία (σ.σ. η ΚΟΠ συναίνεσε στο καθολικό σχετικό αίτημα των ομάδων).
Λίγο πριν τη διαδικασία ελέγχου των φακέλων η «Α.τ.Κ.» επικοινώνησε με τον Νικ Νικολάου, υπεύθυνο σε θέματα licensing της κυπριακής ομοσπονδίας, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μέχρι στιγμής εξέλιξη της διαδικασίας:

«Μετά τη μαζική παρουσία των συλλόγων στην παρουσίαση των κριτηρίων τον περασμένο Ιανουάριο ακολούθησε μια εξ ίσου μαζική ανταπόκριση και συνεργασία τους με την ΚΟΠ για την κατάρτιση των φακέλων. Σε πρώτη φάση και χωρίς να υπεισέρχομαι σε λεπτομέρειες μπορώ να πω ότι η εκπλήρωση των οικονομικών κριτηρίων παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δυσκολία για την πλειονότητα των ομάδων, ωστόσο περίπτωση να κάνουμε τα στραβά μάτια στις οποιεσδήποτε παρατυπίες δεν υφίσταται. Ένεκα και της οικονομικής κρίσης ο έλεγχος της ΟΥΕΦΑ (σ.σ. μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή είτε με πρότερη ενημέρωση είτε αιφνιδιαστικά) είναι πιο αυστηρός από τα προηγούμενα χρόνια. Ήδη 3-4 ομοσπονδίες έχουν ελεγχθεί και τιμωρηθεί με χρηματικό πρόστιμο και τη διαδικασία ανέλαβε να «τρέξει» και να επιθεωρήσει η ίδια ΟΥΕΦΑ. Αυτό το ρεζιλίκι θέλει να αποφύγει η κυπριακή ομοσπονδία, η οποία μέχρι στιγμής θεωρείται μία από τις καλύτερες».
Καλύτερη όμως είναι και η εικόνα των φακέλων, οι οποίοι κατατίθενται στην ΚΟΠ από τους συλλόγους. «Σε ό,τι αφορά αυτούς της α’ κατηγορίας η διαφορά στην ποιότητα είναι εμφανής με την πάροδο των χρόνων και την εξοικείωση με το σύστημα αδειοδότησης. Οι ομάδες της β’ κατηγορίας αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες, ακριβώς επειδή εμπλέκονται για πρώτη φορά στη διαδικασία. Αυτός όμως ήταν ο στόχος μας, να ξεκινήσουμε δηλαδή από τώρα να τις εθίζουμε σε αυτόν τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας», υπογράμμισε ο κ. Νικολάου.
Τα νέα κριτήρια
Υπενθυμίζεται πως οι σημαντικότερες αλλαγές στα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ για τη συμμετοχή των συλλόγων στην αγωνιστική περίοδο 2009/10 διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες. Σε αγωνιστικό επίπεδο οι καινοτομίες συνίστανται:
-στην υποχρέωση για ετήσιες ιατρικές εξετάσεις των ποδοσφαιριστών
-στην αύξηση των ομάδων των νέων από τρεις σε τέσσερις και στην επέκταση του ορίου ηλικίας κάτω από τα δέκα χρόνια
-στην εκπαίδευση των νέων.
Σε διοικητικό επίπεδο καθίσταται πλέον υποχρεωτική η πρόσληψη:
-υπευθύνου Μ.Μ.Ε.
-υπευθύνου ασφαλείας
-προπονητή νέων
-βοηθού προπονητή πρώτης ομάδας
Σε επίπεδο υποδομής εφαρμόζεται το σύστημα κατηγοριοποίησης των σταδίων (κατηγορίες 1, 2, 3 και elite): στην κατηγορία 3 ανήκουν το «ΓΣΠ» και το «Αντώνης Παπαδόπουλος», το οποίο όμως δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Στην κατηγορία 2 ανήκουν το «ΓΣΖ» και το «Δασάκι».
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ισχύουν εφ’ εξής τα ακόλουθα:
-αλλάζει η έννοια του υπαλλήλου και πλέον μετρούν όλες οι οφειλές, τόσο σε πρώην όσο και σε υφιστάμενους υπαλλήλους
-υποχρεωτική κατάθεση των προϋπολογισμών
-υποχρεωτική ειδοποίηση της ΚΟΠ για σημαντικά γεγονότα μετά την υποβολή των αιτήσεων και κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου
-παρουσιάζονται οι λογαριασμοί
-συντάσσονται εκθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.
Δεδομένης της δυσκολίας ορισμένων συλλόγων να βρουν υπευθύνους Μ.Μ.Ε. και ασφαλείας, οι οποίοι να ανταποκρίνονται σε απόλυτο βαθμό στα επιθυμητά στάνταρντ, ο κ. Νικολάου διευκρίνισε πως ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της ΚΟΠ να αποδεχτεί στις συγκεκριμένες θέσεις άτομα που δεν έχουν σπουδές στα Μ.Μ.Ε. ή στην αστυνομία, αλλά έχουν αποδεδειγμένα κι αντικειμενικά μεγάλη εμπειρία στους συγκεκριμένους τομείς.
Σε σχετικό ερώτημα της «Α.τ.Κ.» με αφορμή την πρόσφατη αφαίρεση έξι βαθμών από τον ΑΠΟΠ/Κινύρα για οφειλές προς πρώην ποδοσφαιριστή του ο αξιωματούχος της ΚΟΠ επιβεβαίωσε πως πρόκειται για μια περίπτωση που εντάσσεται στο πρώτο από τα νέα οικονομικά κριτήρια της ΟΥΕΦΑ για το 2009 (βλέπε οφειλές σε πρώην και νυν υπαλλήλους) και συμπλήρωσε πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης σε αυτό ο σύλλογος της Πέγειας θα βρεθεί αντιμέτωπος και με κυρώσεις, οι οποίες θα εφαρμοστούν την ερχόμενη περίοδο.
Τέλος, ο κ. Νικ Νικολάου υπενθύμισε πως μια εβδομάδα πριν τη συνεδρίαση της πρωτοβάθμιας επιτροπής της ΚΟΠ όλοι οι σύλλογοι υποχρεούνται να δηλώσουν επίσημα αν και ποιες σημαντικές μεταβολές έχουν επέλθει σε αυτούς μετά την υποβολή των φακέλων τους. Ως σημαντικές μεταβολές νοούνται οι αλλαγές σε διοικητικό επίπεδο, στην τεχνική ηγεσία, ακόμη και στην έναρξη ή διακοπή συνεργασίας με ένα χορηγό.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις της πρωτοβάθμιας επιτροπής θα ληφθούν ως τις 13 Μαΐου και μέχρι τις 23 όσοι σύλλογοι δεν πάρουν άδεια θα έχουν δικαίωμα άσκησης έφεσης. Οι αποφάσεις της δευτεροβάθμιας επιτροπής επ’ αυτών των εφέσεων θα έχουν ληφθεί ως τις 31 Μαΐου, ώστε στις 2 Ιουνίου η ΚΟΠ να είναι σε θέση να αποστείλει στην ΟΥΕΦΑ τον κατάλογο των εγκεκριμένων σωματείων.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου