Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Μπαρσελόνα: Ποδόσφαιρο ενός άλλου Θεού!



Ενίοτε η καλή μέρα δεν φαίνεται από το πρωί. Το πρόσφατο παράδειγμα της Μπαρτσελόνα επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Η ομάδα του Πεπ Γουαρδιόλα έκλεισε με το τρίτο Κύπελλο Πρωταθλητριών της ιστορία της και το πρώτιστο τρεμπλ ισπανικού συλλόγου μια σεζόν, η οποία είχε ξεκινήσει με μια ήττα από τη νεοφώτιστη Νουμάνθια και μια εντός έδρας ισοπαλία κόντρα στη Σανταντέρ.
Ό,τι ακολούθησε αυτά τα δύο συναπτά στραβοπατήματα ομοιάζει με παραμύθι, είναι όμως μια απτή πραγματικότητα. Η Μπαρτσελόνα μετατράπηκε σε μια μηχανή ακατάπαυστης παραγωγής θεαματικού ποδοσφαίρου και τερμάτων θριαμβεύοντας σε όσες διοργανώσεις συμμετείχε και υποχρεώνοντας τους ειδήμονες ανά την Ευρώπη να τρίβουν τα μάτια τους.


Τεκμήρια υπεροχής

Η κυριαρχική ανωτερότητά της πιστοποιήθηκε εντός κι εκτός συνόρων με μια πλειάδα ρεκόρ. Στην Πριμέρα Ντιβισιόν:
-έχει συλλέξει τους περισσότερους βαθμούς (86) σε μια σεζόν από τη διεύρυνση της λίγκας σε 20 ομάδες!
-έχει ισοφαρίσει το ρεκόρ των εκτός έδρας νικών σε μια σεζόν (13), το οποίο μπορεί να καταρρίψει απόψε με επικράτηση στην Κορούνια!
-έχει καταρρίψει το δικό της ρεκόρ τερμάτων στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» σε αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης (6)!
-έχει πετύχει 104 γκολ και χρειάζεται τρία για να ισοφαρίσει το ρεκόρ της Ρεάλ (1989-90)!
-έχει θέσει νέο ρεκόρ συνεχόμενων εκτός έδρας νικών (9)!
-έχει συλλέξει τους περισσότερους βαθμούς στον πρώτο γύρο στην ιστορία της Πριμέρα Ντιβισιόν (50)!
-έχει τη διαχρονικά κορυφαία εκτός έδρας επίθεση με 42 τέρματα!
-έχει την πιο παραγωγική επιθετική τριάδα όλων των εποχών: Λιονέλ Μέσι, Σάμουελ Ετό και Τιερί Ανρί μετρούν αθροιστικά 71 γκολ (23 ο Αργεντινός, 29 ο Καμερουνέζος και 19 ο Γάλλος)!
Στο Τσάμπιονς Λιγκ σκόραρε 32 φορές σε 13 παιχνίδια και ένα παιχνίδι πριν το τέλος της περιόδου έχει συντρίψει το δικό της ρεκόρ τερμάτων σε μια σεζόν με 157 (143 η προηγούμενη κορυφαία επίδοσή της)! Οι «μπλαουγκράνα» φτάνουν στο φινάλε μιας περιόδου, στην οποία έχουν μοιράσει πεντάρες και εξάρες στη μισή Πριμέρα Ντιβισιόν (της Ρεάλ συμπεριλαμβανομένης!) και έχουν σκοράρει πέντε γκολ εναντίον της Λιόν και τέσσερα εναντίον της Μπάγερν (σ’ ένα ημίχρονο!) στην Ευρώπη.
Το στοίχημα Γκουαρδιόλα

Τα προαναφερθέντα επιτεύγματα μεγεθύνονται ένεκα της εποχής, στην οποία το ποδόσφαιρο βασίζεται πολύ περισσότερο στη δύναμη, την ταχύτητα, την τακτική, στην οποία το να καταστρέφεις είναι πολύ ευκολότερο από το να δημιουργείς και στην οποία η αναλογία αθλητών-τεχνιτών στις ομάδες είναι συντριπτικά υπέρ των πρώτων.
Το «εύγε» αξίζει ν’ απονεμηθεί πρώτιστα σε τρεις ανθρώπους: στον Γιόχαν Κρόιφ, δημιουργό της dream team της Μπαρτσελόνα τη δεκαετία του 90, στον Τζουάν Λαπόρτα, πρόεδρο του καταλανικού συλλόγου, και στον Πεπ Γκουαρδιόλα, τον μαέστρο αυτής της ποδοσφαιρικής ορχήστρας. Ο Κρόιφ ήταν εκείνος που πρότεινε επίμονα τον Γκουαρδιόλα για τον πάγκο των «μπλαουγκράνα». Ο Λαπόρτα ήταν εκείνος που (για δεύτερη φορά μετά το 2003 και την πρόσληψη Ράικααρντ) ανέλαβε το ρίσκο μιας τέτοιας κίνησης (πόσο εύκολο είναι ν’ απορρίψεις κοτζάμ Ζοζέ Μουρίνιο;), ο Γκουαρδιόλα ήταν εκείνος που έχτισε την ομάδα γύρω από παίκτες βγαλμένους από την υποδειγματική ακαδημία «Λα Μασία» και της θύμισε τις αγωνιστικές ρίζες και καταβολές της: έλεγχος της μπάλας, έλεγχος του χώρου, διαρκής κίνηση όλων σε άμυνα και επίθεση (σαν ακορντεόν).
Αποτέλεσμα; Στους πρώτους ένδεκα μήνες του ως επαγγελματίας προπονητής ο 38χρονος κατέκτησε τρία τρόπαια και έγινε μόλις ο τρίτος που στέφεται -τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής- πρωταθλητής με την Μπαρτσελόνα (πριν από αυτόν μόνον οι Γιοσέπ Σαμιτιέρ και Γιόχαν Κρόιφ) και μόλις ο έκτος που κατακτά -τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής- (πριν από αυτόν μόνον οι Μιγκέλ Μουνιόθ, Τζιοβάνι Τραπατόνι, Γιόχαν Κρόιφ, Κάρλο Αντσελότι και Φρανκ Ράικααρντ)!
Το τέλος της ηττοπάθειας

Με τον Γκουαρδιόλα στον πάγκο η Μπαρτσελόνα κατόρθωσε να αποτινάξει τη στάμπα της ομάδας loser, να προσθέσει ακόμη περισσότερο ειδικό βάρος στην «μπλαουγκράνα» φανέλα και να γίνει ισότιμο μέλος των αληθινά μεγάλων της Ευρώπης. Η διαδικασία ωρίμανσης ολοκληρώθηκε σε τρία στάδια: ξεκίνησε με το 6-2 στη Μαδρίτη επί της Ρεάλ που την είχε πλησιάσει στους τέσσερις βαθμούς κι έκανε όνειρα τίτλου, συνεχίστηκε με την ισοπαλία-πρόκριση στο Λονδίνο επί της Τσέλσι, καίτοι είχε δεχτεί από νωρίς το γκολ και τέλειωσε το παιχνίδι με δέκα, και ολοκληρώθηκε στη Ρώμη, όπου εν τη απουσία τριών από τα τέσσερα βασικά στελέχη της άμυνάς της εξαφάνισε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που είχε συμπληρώσει 25 παιχνίδια χωρίς ήττα στη διοργάνωση!
Έχοντας μιμηθεί το προ δεκαετίας τρεμπλ των «κόκκινων διαβόλων» η Μπαρτσελόνα βάζει πλέον πλώρη να γίνει η πρώτη ομάδα που θα υπερασπίσει το στέμμα της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ποια μεγαλύτερη επιβεβαίωση μπορεί να υπάρξει για τους Καταλανούς από το να επιτύχουν εκεί, όπου τα περασμένα 15 χρόνια έχουν αποτύχει οι Μίλαν, Γιουβέντους, Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Και ποια μεγαλύτερη ηδονή μπορεί να υπάρξει για τους οπαδούς των «μπλαουγκράνα» από το να πανηγυρίσουν αυτό το ιστορικό επίτευγμα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», όπου θα λάβει χώρα την επόμενη περίοδο ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ;
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου