Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Κορυφαίος στην Ευρώπη ο Φρανκ Ριμπερί!



Ήταν η επιβεβαίωση μιας εύκολα προβλεπόμενης κατάληξης, η απόλυτη απονομή δικαιοσύνης με ύψιστο κριτήριο την απόδοση, συνάμα όμως και η υλοποίηση του διακαούς πόθου του νικητή. Στη χαραυγή της τέταρτης δεκαετίας της ζωής του ο Φρανκ Ριμπερί είδε το μεγάλο όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα, όταν στο «Γκριμαλντί Φόρουμ» ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, αποκάλυψε πως το όνομα του συμπατριώτη του ήταν χαραγμένο πίσω από το βραβείο του κορυφαίου παίκτη στην Ευρώπη για την περίοδο 2012/13.

Λαμβάνοντας υπερδιπλάσιες ψήφους (36) από τον δεύτερο Λιονέλ Μέσι (Μπαρσελόνα, 14 ψήφοι) και δωδεκαπλάσιες από τον τρίτο Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης, 3 ψήφοι) ο 30χρονος αριστερός εξτρέμ παρέλαβε το UEFA Best Player in Europe Award ως ανταμοιβή και επιστέγασμα μιας ονειρώδους χρονιάς, στη διάρκεια της οποίας συνέβαλε τα μέγιστα στο να γίνει η Μπάγερν ο πρώτιστος γερμανικός σύλλογος που κατακτά το τρεμπλ (πρωτάθλημα, κύπελλο, Τσάμπιονς Λιγκ).
«Αυτή η διάκριση είναι η κορωνίδα μιας πολύ ιδιαίτερης χρονιάς. Είναι μια πολύ ξεχωριστή στιγμή η εδώ παρουσία μου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμπαίκτες μου στην Μπάγερν, τους υποστηρικτές μου, την οικογένεια και τα παιδιά μου», δήλωσε αμέσως μετά την παραλαβή του βραβείου ο Ριμπερί, ο οποίος έγινε ο πέμπτος Γάλλος (μετά τους Ραϊμόν Κοπά, Μισέλ Πλατινί, Ζαν-Πιερ Παπέν και Ζινεντίν Ζιντάν) που λαμβάνει αυτή τη διάκριση και ο πρώτος άσος της Μπούντεσλιγκα που βραβεύεται τοιουτοτρόπως μετά τον Ματίας Ζάμερ το 1996!

Έμπνευση Πλατινί
Το βραβείο απονεμήθηκε για τρίτη χρονιά στη σειρά από την UEFA, η οποία συνδιοργανώνει την ψηφοφορία από κοινού με τη EUROPEAN SPORT MEDIA (μέλη της είναι το γερμανικό kicker, η πορτογαλική A Bola, η ολλανδική De Telegraaf, η ισπανική Marca, η ολλανδική ELF, η τουρκική Fanatik, η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, η ρωσική Sport-Express, το βελγικό Sport-Magazine, η δανέζικη Tipsbladet και το αγγλικό World Soccer).
Το UEFA Best Player in Europe Award θεσμοθετήθηκε το 2011 κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Μισέλ Πλατινί, ο οποίος ήθελε να αναβιώσει το πνεύμα της πάλαι ποτέ διάκρισης για τον Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή της χρονιάς. Υπενθυμίζεται ότι από το 1956 ως το 2009 ο κορυφαίος της Ευρώπης παρελάμβανε (από το γαλλικό αθλητικό περιοδικό France Football) τη «Χρυσή Μπάλα», η οποία όμως ακολούθως απονέμεται στον ποδοσφαιριστή της χρονιάς ανά την υφήλιο.
Στην ανάδειξη του κορυφαίου παίκτη στη γηραιά ήπειρο για την αγωνιστική περίοδο 2012/13 συμμετείχαν (όπως και την περασμένη διετία) 53 καταξιωμένοι αθλητικογράφοι, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τις χώρες-μέλη της UEFA. Η Κύπρος εκπροσωπήθηκε αυτή τη χρονιά από τη Cytavision και τον (εκ των βασικών παρουσιαστών της εκπομπής του Champions League) Αλέξη Πάμπο.
Υποψήφιοι για το βραβείο του κορυφαίου παίκτη στην Ευρώπη ήταν όλοι οι παίκτες (ανεξαρτήτως εθνικότητας), οι οποίοι την περασμένη περίοδο αγωνίστηκαν σε σύλλογο χώρας-μέλους της UEFA. Οι ποδοσφαιριστές αξιολογούνται με βάση τις επιδόσεις τους εντός κι εκτός συνόρων, καθώς και με την εθνική τους ομάδα, από το Σεπτέμβριο του 2012 ως και τον Αύγουστο του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου