Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Το ακατανόητο ροτέισον τερματοφυλάκων της ΑΕΚ


Ότι η ΑΕΚ στην παρθενική συμμετοχή της στην κύρια φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης θα κατέβαλε δίδακτρα, ήταν δεδομένο. Ουδείς σύλλογος (μικρός ή μεγάλος, πλούσιος ή φτωχός) έχει αποφύγει τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Ο σύλλογος της Λάρνακας τα κατέβαλε (και με το παραπάνω) στα μέχρι στιγμής παιχνίδια της: τόσο το 0-1 στη Χάιφα όσο και το 1-1 με τη Στεάουα στο ΓΣΠ ήταν συνέπεια ατομικών λαθών στην άμυνα, τα οποία σε τέτοιο επίπεδο σχεδόν αναπόφευκτα τιμωρούνται.

Σίγουρα οι όποιες πιθανότητες πρόκρισης υπήρχαν μετά την κλήρωση δεν έχουν αυξηθεί μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές. Εξ ίσου σίγουρα η ομάδα του Τον Κάανεν επηρεάζεται από τη μετακόμισή της στη Λευκωσία. Το πλέον αδιαμφισβήτητο όμως είναι πως η ΑΕΚ καταβάλλει το τίμημα της κακοδαιμονίας και μιας ακατανόητης επιλογής στην καρδιά της άμυνάς της.
Αναδρομή στην περασμένη περίοδο: ως νεοφώτιστοι οι «κιτρινοπράσινοι» κλέβουν τις εντυπώσεις και κατακτούν την τέταρτη θέση (και το ευρωπαϊκό εισιτήριο) στηριζόμενοι σ’ έναν ισχυρό άξονα: στα μετόπισθεν αυτός αποτελείται από τους Νέγκρι, Χόφλαντ και Σένκελ, οι οποίοι παίζουν μαζί σε άνω του 85% των αναμετρήσεων της ομάδας.
Το καλοκαίρι ο Σένκελ αποχωρεί και για τη θέση του στόπερ αποκτώνται οι Σεράν, Μουρίγιο, στους οποίους λίγο πριν το κλείσιμο της μετεγγραφικής περιόδου προστίθεται και ο Βίλα. Μαζί με τους ήδη υπάρχοντες στο ρόστερ Χόφλαντ και Ντίμεχ ο Τον Κάανεν αριθμεί πέντε κεντρικούς αμυντικούς, εκ των οποίων στο κρίσιμο παιχνίδι απέναντι στη Στεάουα είχε στη διάθεσή του δύο, τον εξής… έναν: Ντίμεχ!
Ο Λίνσεν υποχρεώθηκε να καλύψει τη θέση δίπλα του υπηρεσιακά, διότι οι Χόφλαντ, Σεράν ήταν τραυματίες, ο Μουρίγιο τιμωρημένος και ο Βίλα άνευ δικαιώματος συμμετοχής! Ουδόλως συμπτωματικά το σφάλμα που απέφερε το τέρμα της ισοφάρισης προήλθε από τον Ολλανδό κόφτη που «μασκαρεύτηκε» σε στόπερ…
Πρόκειται ασφαλώς περί κακοδαιμονίας ότι σε 12 επίσημα παιχνίδια στην τρέχουσα περίοδο (οκτώ ευρωπαϊκά και τέσσερα πρωταθλήματος) η ΑΕΚ έχει υποχρεωθεί να παραταχθεί με πέντε διαφορετικά κεντρικά αμυντικά δίδυμα, χωρίς μάλιστα να έχει πραγματοποιήσει ακόμη το ντεμπούτο του ο Βίλα!
Θα ανέμενε κάποιος ότι ένεκα αυτού ο Κάανεν θα επιχειρούσε να κρατήσει όσο το δυνατόν πιο απαράλλακτη την υπόλοιπη σύνθεση στα μετόπισθέν του, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους. Αντ’ αυτού, ωστόσο, ο Ολλανδός τεχνικός ακολουθεί το μοντέλο της κυκλικής χρησιμοποίησης σ’ ένα από τα πιο νευραλγικά πόστα: αυτό του τερματοφύλακα!
Ο μέχρι πρότινος βασικός Αλεσάντρε Νέγκρι έχει παίξει σε πέντε αναμετρήσεις και ο μέχρι πρότινος αναπληρωματικός του Μάρκο Φορτίν σε επτά! Ο μεν Βραζιλιάνος έχει αγωνιστεί με τρία διαφορετικά δίδυμα στόπερ (Χόφλαντ-Ντίμεχ, Χόφλαντ-Σεράν και Ντίμεχ-Μουρίγιο), ο δε Ιταλός με τέσσερα (Χόφλαντ-Ντίμεχ, Χόφλαντ-Σεράν, Χόφλαντ-Μουρίγιο και Ντίμεχ-Μουρίγιο)!
Μέχρι στιγμής ουδείς εκ των δύο έχει υποπέσει στο τεράστιο σφάλμα, ωστόσο η ΑΕΚ καταβάλλει μέχρι στιγμής το τίμημα αυτών των από παιχνίδι σε παιχνίδι αλλαγών στην καρδιά της άμυνάς της. Σε πέντε από τις τελευταίες επτά αναμετρήσεις η εστία της ομάδας έχει παραβιαστεί και αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο κόστισε. Πόσο αποφασισμένοι να επιμείνουν σε αυτήν την επιλογή είναι οι «κιτρινοπράσινοι» θα φανεί, όταν (αργά ή γρήγορα) τους κοστίσει και στο πρωτάθλημα…
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου