Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Ο αιώνιος έφηβος των «κόκκινων διαβόλων»



Σκαρφαλώνοντας τέσσερις θέσεις στο περασμένο δίμηνο η εθνική ομάδα της Σιέρα Λεόνε αναρριχήθηκε στο 121ο σκαλοπάτι της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA. Ποιος ξέρει αλήθεια, πού θα μπορούσε να ήταν σήμερα πλασαρισμένη, αν κάποτε αποφάσιζε ν’ αγωνιστεί μ’ αυτήν ο Ράιαν Τζόζεφ Γουίλσον;
Ο τελευταίος, ωστόσο, έγινε Ράιαν Γκιγκς το 1989, όταν μετά το χωρισμό των γονιών του αποφάσισε να πάρει το επίθετο της μητέρας του Λιν και την υπηκοότητα της γενέτειράς του Ουαλίας. Οι εκ μέρους του πατέρα του αφρικανικές ρίζες παρέμειναν ποδοσφαιρικά μηδαμινής σημασίας και ο Γουίλσον-Γκιγκς δεν έγινε ποτέ για τη Σιέρα Λεόνε ό,τι ο Τζορτζ Γουεά για τη Λιβερία.

Δεν έγινε καν αυτός που μετέτρεψε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε κορυφαίο σύλλογο. Ήταν και είναι όμως ένας από τους βασικούς λόγους που παραμένει τέτοιος σύλλογος την τελευταία εικοσαετία! Στις 2 Μαρτίου 1991 πρωτοεμφανίστηκε με τη φανέλα των «κόκκινων διαβόλων», στις 2 Μαρτίου 2011 ισοφάρισε -με την 606η συμμετοχή του στο πρωτάθλημα- το ρεκόρ του σερ Μπόμπι Τσάρλτον. Σήμερα, στο «Άνφιλντ», ο 37χρονος Ουαλός μπορεί να γίνει ρέκορντμαν συμμετοχών ή να πετύχει το 111ο τέρμα του στο πρωτάθλημα.
Η απόσυρσή του δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Πρόσφατα ανανέωσε το συμβόλαιό του ως το καλοκαίρι του 2012. Για 22η σεζόν του θα πραγματοποιήσει το όνειρό του: «Όλα όσα ανέκαθεν ήθελα, ήταν να παίζω για τη Γιουνάιτεντ». Τελεία και παύλα.
Αυτός είναι ο Γκιγκς. Ακριβολόγος, σεμνός, αποτελεσματικός. Ακριβώς όπως και στο γήπεδο. Αυτές οι αρετές των μετέτρεψαν στον αιώνιο έφηβο του συλλόγου με μια καριέρα γεμάτη τίτλους. «Για την περίπτωσή του δεν έχω λόγια», τον ύμνησε μέσω της σιωπής ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Ο Γκιγκς δεν παρεκτρέπεται. Ακούει το σώμα του, γνωρίζει πότε στην ηλικία του είναι απαραίτητα τα διαλείμματα. Ο Φέργκιουσον του τα δίνει, για την ακρίβεια του τα επιβάλλει. Ο Ουαλός του το ανταποδίδει με καλές εμφανίσεις και σταθερότητα.
Ασφαλώς υπάρχουν και κακές περίοδοι, όπως η περυσινή. Ο Γκιγκς όμως είναι εδώ και καιρό μία σταθερά για τη Γιουνάιτεντ. Οι οπαδοί το διαισθάνονται, εξ ου και τον Ιανουάριο τον ανέδειξαν σε κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών για την ομάδα τους. Μπροστά από τον Καντονά, τον Μπεστ, τον Τσάρλτον, τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Μπέκαμ, τον Σκόουλς, τον Κιν (σ.σ. τον οποίο θα επέλεγε ο Γκιγκς), τον Σμάιχελ, τον Ρούνεϊ. Κάποιοι εξ αυτών ήταν λαμπερές φιγούρες, σε αντίθεση με τον Γκιγκς.
Αλλά σε μια εποχή, στην οποία το «φαίνεσθαι» κυριαρχεί του «είναι», η σεμνότητα και η κλάση μάλλον ξεχωρίζουν. Και είναι ακριβώς αυτά, για τα οποία διακρίνεται ο Γκιγκς, όπως και για τον τρόπο παιχνιδιού του (ουδεμία αποβολή). «Χωρίς να είμαι ασεβής απέναντι σε Μπέκαμ και Σκόουλς, ο Γκιγκς ήταν ο μόνος που ανέκαθεν ήταν ένας σούπερ σταρ», γνωμοδοτεί ο πρώην συμπαίκτης του και νυν τεχνικός της Σάντερλαντ, Στιβ Μπρους. Ένας έπαινος ισοδύναμος με το ιπποτικό χρίσμα.
Στην προσωπική ζωή του ο Γκιγκς είναι παντρεμένος, έχει δύο παιδιά, είναι πρεσβευτής της Unicef, διάγει βίο μακριά από σκάνδαλα. Και μόνο όποιος φροντίζει τόσο καλά το σώμα του έχει τόσο λίγους τραυματισμούς και δύναται στα 37 του να ανταγωνίζεται σε κορυφαίο επίπεδο.
Από το ντεμπούτο του το 1991 μεσολάβησαν πολλά. Δύο από τους νυν συμπαίκτες του, οι δίδυμοι ντα Σίλβα, ήταν μόλις οκτώ μηνών. Εν έτει 2011 ο Γκιγκς διασκεδάζει, όταν οι πιτσιρικάδες συζητούν για κοπέλες, παντελώς άγνωστα στον ίδιο παιχνίδια στον υπολογιστή και γρήγορα αυτοκίνητα. Ο ίδιος εδώ και καιρό έχει απαρνηθεί την Άστον Μάρτιν και τη Φεράρι για χάρη ενός πρακτικού Audi, με το οποίο πριν την προπόνηση πηγαίνει τα παιδιά του στο σχολείο και στο νηπιαγωγείο.
Στα οκτώ του παρακολουθούσε τους αστέρες στο «Ολντ Τράφορντ», διότι ζούσε στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ. Σήμερα είναι ο… Oldie Traffordαυτοπροσώπως. Και είναι πιθανό να παραμείνει για πολύ ακόμη, διότι μετά τον Φέργκιουσον και ο Τζον Ο’Σέι ισχυρίστηκε πρόσφατα: «Μπορώ κάλλιστα να τον φανταστώ να παίζει μέχρι τα 40». Μάλλον πρέπει να τους πιστέψουμε…

Ο ξεχωριστός Γκιγκς

Μοναδικότητα: έχει σκοράρει τουλάχιστον ένα τέρμα σε κάθε σεζόν του, ουδείς άλλος έχει να επιδείξει παρόμοιο επίτευγμα στην Πρέμιερ Λιγκ.
Ρεκόρ: είναι ο πρώτιστος παίκτης της Μάντσεστερ Γ., ο οποίος έφτασε τα 100 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ (στην 519η συμμετοχή του). Μέχρι στιγμής μετρά 158 τέρματα σε 863 επίσημα παιχνίδια (επίσης κορυφαία επίδοση).
Συλλέκτης τίτλων: έχει κατακτήσει 32 τρόπαια, μεταξύ των οποίων 11 πρωταθλήματα (περισσότερα απ’ οποιονδήποτε άλλον).
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου