Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Τύφλα να ‘χουν οι τερματοφύλακες!



Το πέναλτι δεν ήταν τέλειο. Δεν ήταν όμως και άσχημα εκτελεσμένο. Η μπάλα δεν κατευθυνόταν για το «Γ», είχε πάρει όμως αρκετό ύψος. Εννέα στους δέκα τερματοφύλακες θα αποτύγχαναν να την αποκρούσουν. Ο Βενσάν Λαμπάν όμως είχε την ατυχία να πέσει στην περίπτωση: στον έναν στους δέκα, ο οποίος -κατά σύμπτωση- δεν επιβιώνει καν στο ποδόσφαιρο ως τερματοφύλακας: στον Έντβιν Λίνσεν!
Την περασμένη Κυριακή ο 31χρονος μέσος της ΑΕΚ έγινε πρωταγωνιστής στην κορυφαία φάση της 25ης αγωνιστικής και σε ένα από τα πλέον σπάνια και περίεργα στιγμιότυπα (όχι μόνο της τρέχουσας περιόδου, αλλά και) της ιστορίας του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Με την καθ’ όλα αξιοζήλευτη απόκρουσή του στο πέναλτι του Λαμπάν απέδειξε ότι η… εξάσκηση με τον κατά δέκα χρόνια μικρότερό αδελφό του (σ.σ. αγωνίζεται στη Φένλο) δεν πήγε χαμένη («Παλαιότερα έπαιζα μπάλα πολύ με τον Μπράιαν και κατά κανόνα καθόμουν εγώ στο τέρμα. Κατά συνέπεια ήταν φυσιολογικό ότι απέκρουσα ένα πέναλτι σε αγώνα πρωταθλήματος», δήλωσε σε ολλανδικά Μ.Μ.Ε. ο Έντβιν).
Συνάμα εισήλθε σε μια εξαιρετικά επίλεκτη ποδοσφαιρική ομήγυρη: αυτή των ποδοσφαιριστών που όχι απλώς έχουν αντικαταστήσει τους τερματοφύλακες των ομάδων τους αλλά επιπρόσθετα δεν έχουν ηττηθεί από τα ένδεκα βήματα. Η «Α.τ.Κ.» παρουσιάζει τα μέλη του συγκεκριμένου κλαμπ.

Χουάν Κάρλος Ρόχας (Μεξικανός)
Στις 18 Οκτωβρίου 2010, στην αναμέτρηση Πατσούκα-Μορέλια (1-1) για το πρωτάθλημα στο Μεξικό, ο τερματοφύλακας της οικοδέσποινας Μιγκέλ Καλέρο ανατρέπει στο 85’ τον αντίπαλο επιθετικό Λουίς Ρέι και αποβάλλεται. Η Πατσούκα δεν έχει άλλες αλλαγές και κάτω από τα δοκάρια υποχρεώνεται να καθίσει ο μέσος Χουάν Κάρλος Ρόχας, ο οποίος με βουτιά που θα ζήλευε ακόμη και τερματοφύλακας διεθνούς κλάσης εξουδετερώνει σε κόρνερ την εκτέλεση του Μεξικανού διεθνούς επιθετικού Μιγκέλ Σαμπά.

Μλάντεν Πέτριτς (Κροάτης)
Στις 23 Νοεμβρίου 2006, η Βασιλεία υποδέχεται τη Νανσί για το Κύπελλο UEFA και στις καθυστερήσεις με το σκορ στο 2-2 ο τερματοφύλακας Φράνκο Κοστάνθο αποβάλλεται για φάουλ ως τελευταίος παίκτης. Σχεδόν απαθής ο Πέτριτς φορά τη φανέλα και τα γάντια του Αργεντινού και αποκρούει το πέναλτι. «Διαλέγεις μία γωνία και πέφτεις», εξήγησε με απόλυτη φυσικότητα μετά το παιχνίδι ο Κροάτης επιθετικός.

Νάιαλ Κουίν (Ιρλανδός)
Περίοδος 1990/91. Στην αναμέτρηση της Μάντσεστερ Σίτι με την Ντέρμπι στην πάλαι ποτέ πρώτη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος (νυν Τσάμπιονσιπ) ο τερματοφύλακας των «πολιτών», Τόνι Κότον, αποβάλλεται και ένεκα της απουσίας αναπληρωματικού κάτω από τα δοκάρια της οικοδέσποινας κάθεται ο Νάιαλ Κουίν, ο οποίος έχει σκοράρει ήδη στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Το πέναλτι αναλαμβάνει να εκτελέσει ο Ντιν Σόντερς, αλλά ο Ιρλανδός -σύμφωνα με την περιγραφή του Τζέιμς Σουίτ- «ακουμπά την μπάλα με το χέρι και τη στέλνει πάνω από τη δοκό του ακριβώς όπως ο Μπανκς είχε αποκρούσει κάποτε πέναλτι του Πελέ».

Μίχαελ Σιένμπεργκ (Δανός)
Στο πλαίσιο της 33ης αγωνιστικής της περιόδου 1999/2000 η Κάιζερσλαουτερν φιλοξενείται στο Φράιμπουργκ. Ο βασικός τερματοφύλακας Γκέοργκ Κοχ τραυματίζεται και αντικαθίσταται στο 31’ από τον αναπληρωματικό Ούβε Γκοσποντάρεκ, ο οποίος τραυματίζεται επίσης και δεν μπορεί να συνεχίσει στην επανάληψη. Κάτω από τα δοκάρια κάθεται ο 33χρονος Δανός αμυντικός, ο οποίος στο 84’ αποκρούει πέναλτι του Αλεξάντερ Ιασβίλι! Ατυχώς για τον ίδιο και την ομάδα του το τέρμα που είχε δεχτεί στο 59’ από τον Κομπιασβίλι αποδείχτηκε το νικητήριο για τη Φράιμπουργκ (2-1).

Γιαν Ρόζενταλ (Γερμανός)
Περίοδος 2008/09, 16η αγωνιστική. Στο ντέρμπι της Σαξονίας η Βόλφσμπουργκ φιλοξενεί το Ανόβερο και προηγείται 2-1, όταν ο Φλόριαν Φρόμλοβιτς ανατρέπει ως τελευταίος παίκτης τον Έντιν Τζέκο κι αποβάλλεται. Ο Ντίτερ Χέκινγκ δεν έχει άλλες αλλαγές και κάτω από τα δοκάρια κάθεται ο Ρόζενταλ, ο οποίος στην πρώτη του επέμβαση αποκρούει το πέναλτι του Βόσνιου διεθνούς επιθετικού των «λύκων»!

Στέφαν Ζίγκερ (Γερμανός)
Στη φάση των 16 του κυπέλλου Γερμανίας την περίοδο 2005/06 οι Κίκερς Όφενμπαχ φιλοξενούνται από τη Χάνζα Ρόστοκ. Μετά το πέρας της ημίωρης παράτασης το σκορ είναι 1-1 και το παιχνίδι οδηγείται στα πέναλτι. Για μια κουτουλιά στον τερματοφύλακα των «πειρατών», Ματίας Σόμπερ, ο πορτιέρε της Όφενμπαχ Σιντ Ράμοβιτς αποβάλλεται. Οι φιλοξενούμενοι δεν δικαιούνται άλλη αλλαγή, κάτω από τα δοκάρια τους κάθεται ο Ζίγκερ (σημαίνει «νικητής» στα γερμανικά), ο οποίος δεν αποκρούει ούτε ένα από τα ακόλουθα τρία πέναλτι, αλλά μπερδεύει τόσο πολύ τους Κιμ Μάντσεν και Αμίρ Σαπουρζαντέ, ώστε να αστοχήσουν και η ομάδα του να πάρει την πρόκριση!
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου