Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

KOP… made in China!


«Θ’ αγοράσουν οι κόκκινοι τους κόκκινους;» Αν το προχθεσινό πρωτοσέλιδο ερώτημα της συντηρητικής “Daily Mail” λάβει θετική απάντηση, η παγκοσμιοποιημένη Πρέμιερσιπ θα αποκτήσει σύντομα έναν καινούργιο, απίστευτα ισχυρό παίκτη: το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας, το οποίο κινείται για την εξαγορά της 18 φορές πρωταθλήτριας Λίβερπουλ!
Η τελευταία τελεί υπό πώληση από τον Απρίλιο και οι Κινέζοι εισήλθαν στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για την απόκτησή της με άνθρωπο-βιτρίνα τον Κένι Χουάνγκ. Πίσω από τον πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία που εξέφρασε ενδιαφέρον για τους υπερχρεωμένους «ρεντς» ευρίσκεται η China Investment Corporation (CIC), η οποία διαχειρίζεται τις επενδύσεις της Κίνας στο εξωτερικό. Σε πρώτη φάση ο Χουάνγκ δεν θέλησε να προβεί σε σχόλια, χαρακτήρισε «καθαρή εικασία» το προχθεσινό δημοσίευμα των “Times” και διέψευσε την κατάθεση επίσημης πρότασης αγοράς του συλλόγου.

Πιέζουν οι πιστωτές
Τα γεγονότα, ωστόσο, δείχνουν να επιβεβαιώνουν τη βρετανική εφημερίδα. Τους περασμένες μήνες μέσω πώλησης μετοχών της αμερικανικής τράπεζας Μόργκαν Στάνλεϊ η CIC απέκτησε ρευστότητα 422 εκατομμύρια ευρώ, ποσό ίσο με το συνολικό χρέος της Λίβερπουλ. Τυχαίο; Δύσκολο να το πιστέψει κάποιος… Επιπροσθέτως ο Χουάνγκ δεν επιδεικνύει για πρώτη φορά ενδιαφέρον για τον κόσμο του αθλητισμού. Το 2002 είχε συμβάλλει στη μετεγγραφή του σούπερ σταρ του κινεζικού μπάσκετ, Γιάο Μινγκ, στους Χιούστον Ρόκετς.
«Ένας αθλητικός οργανισμός όπως η Λίβερπουλ δεν επιτρέπεται να ανήκει στην κυβέρνηση της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας», ισχυρίστηκε ο σημαίνων αρθρογράφος της “Daily Telegraph” Χένρι Ουίντερ, ωστόσο η ηθικο-πολιτική διάσταση της εξαγοράς περνά σε δεύτερη μοίρα. Στην πρώτη γραμμή, όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, φιγουράρει το οικονομικό.
Και στον συγκεκριμένο τομέα, η Λίβερπουλ ευρίσκεται ένεκα της παγκόσμιας κρίσης σε εξαιρετικά δεινή θέση -όπως και όλοι οι σύλλογοι της Βρετανίας. Τα χρέη μόνο προς την Βασιλική Τράπεζα της Σκοτίας (Royal Bank of Scotland, εφ’ εξής RBS) φτάνουν τα 286 εκατομμύρια ευρώ και το ίδρυμα πιέζει το σύλλογο για άμεση μείωση του ποσού κατά 120 εκατομμύρια.
Ήδη από τον Απρίλιο οι νυν ιδιοκτήτες (εξαιρετικά αντιπαθείς στους οπαδούς) της Λίβερπουλ, οι Αμερικανοί Τομ Χικς και Τζορτζ Τζίλετ τζούνιορ, έβαλαν πωλητήριο στο σύλλογο. Αρχικός τους στόχος ήταν η είσπραξη 780 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο αμφισβητείται αν θα μπορέσουν να βρουν προσφορά έστω και στα 600.
Από ιερά εξέταση οι υποψήφιοι αγοραστές
Κόντρα στη θέληση των Αμερικανών ιδιοκτητών της Λίβερπουλ οι πιστωτές των «ρεντς» τοποθέτησαν σε ρόλο εμπορικού διευθυντή τον Μάρτιν Μπράουτον, προκειμένου να τρέξει γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά τις διαδικασίες πώλησης.
Το αφεντικό των Βρετανικών Αερογραμμών έχει να επιλέξει, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, ανάμεσα στον Χουάνγκ, ο οποίος στη δεκαετία του 1980 εργαζόταν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, την οικογένεια Αλ Καράφι από το Κουβέιτ και τη Rhône Capital (αμερικανικό Private-Equity-Group). Μεταξύ αυτών η προτίμησή του δείχνει να γέρνει υπέρ του Κινέζου.
Όχι τυχαία. Πρόσφατα η αγγλική λίγκα -ταρακουνημένη από τον διασυρμό της την περασμένη περίοδο με αφορμή την υπόθεση Πόρτσμουθ (σ.σ. τέθηκε σε καθεστώς οικονομικής επιτήρησης)- αποφάσισε να οριοθετήσει ακόμη πιο αυστηρά κριτήρια για τους υποψηφίους αγοραστές ή επενδυτές των συλλόγων της.
Το παλιό “Fit and Proper Person’s Test” (οικονομικά υγιές και κατάλληλο πρόσωπο) μετονομάστηκε σε “Owner and Directors Test” (ιδιοκτήτη και παράγοντα) και προβλέπει ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει προθεσμία δέκα ημερών να συγκεντρώσει όλα τα αποδεικτικά καταλληλότητας και ακολούθως θα πρέπει να παρουσιάζεται ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής, προκειμένου να την πείσει ότι έχει τα κεφάλαια για να διοικήσει για τουλάχιστον 12 μήνες και να προστατεύσει το σύλλογο από ενδεχόμενους οικονομικούς κινδύνους.
Με αποθεματικό 251 δισεκατομμυρίων η CIC (εκπροσωπούμενη από τον Χουάνγκ) είναι βέβαιο πως θα περάσει πανεύκολα ακόμη κι αυτήν την Ιερά Εξέταση, σε αντίθεση π.χ. με τον Σύριο επιχειρηματία Γιαχία Κιρντί, στον οποίο θα ήθελε να πωλήσει ο Χικς. Ο εδρεύων στον Καναδά Κιρντί εκπροσωπεί ένα κονσόρτσιουμ από την εγγύς Ανατολή και είναι πρόθυμος να πληρώσει αντίτιμο μεγαλύτερο των χρεών αφήνοντας τοιουτοτρόπως ένα μικρό κέρδος στους Χικς και Τζιλέτ. Ο Σύριος έχει συμφωνήσει ήδη μαζί τους στην τιμή πώλησης, ωστόσο δεν θεωρείται αξιόπιστος από την RBS και τον Μπράουτον.
Μ’ ένα σμπάρο… τρία τρυγόνια!
«Μια κόκκινη χαραυγή μπορεί να απαλλάξει τη Λίβερπουλ από τα προβλήματά της», εικάζουν οι “Times” και, αν όντως το ενδιαφέρον από το Πεκίνο είναι αληθινό, οι συνέπειες για τον σύλλογο του Μέρσεϊσαϊντ θα είναι ευεργετικές: θα απαλλαγεί μονομιάς από τα χρέη, θα προχωρήσει απρόσκοπτα στην κατασκευή του νέου σταδίου και θα μπορέσει να ενισχύσει κατάλληλα το ρόστερ του, προκειμένου έπειτα από δύο δεκαετίες να επιστρέψει στην εγχώρια κορυφή.
Κι επειδή το μετεγγραφικό παράθυρο κλείνει στο τέλος του Αυγούστου, οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Λίβερπουλ έχουν ενταθεί τις περασμένες μέρες, ώστε ο νέος ιδιοκτήτης να έχει το χρονικό περιθώριο να φέρει νέους αστέρες. Για τους ήδη υπάρχοντες οι φίλοι των «ρεντς» δεν έχουν πλέον λόγο ν’ ανησυχούν. Μετά τον αρχηγό Στίβεν Τζέραρντ και ο Φερνάντο Τόρες, ο οποίος φερόταν στο πρόθυρα μετεγγραφής ένεκα της δυσχερούς οικονομικής θέσης των «ρεντς», δήλωσε πιστός στη Λίβερπουλ.
«Είμαι πολύ ευτυχής που είμαι ξανά εδώ και αληθινά χαρούμενος που θα μείνω εδώ με όλους τους φίλους μου στην ομάδα», δήλωσε στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου ο Ισπανός παγκόσμιος πρωταθλητής. «Η προσήλωση και η αφοσίωσή μου στο σύλλογο και στους οπαδούς παραμένουν αναλλοίωτα από την πρώτη μέρα που υπέγραψα το συμβόλαιό μου. Πλέον κοιτάζω μόνο τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας», κατέληξε ο 26χρονος επιθετικός.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου