Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Κέβιν Χόφλαντ: Ένας… Κίγκαν για την άμυνα!

Ο Κέβιν Χόφλαντ στην ΑΕΚ Λάρνακας. Ό,τι προ διετίας θα φάνταζε (κακόγουστο) αστείο, αποτελεί εδώ και λίγες μέρες πραγματικότητα. Ο Γιόρδι Κρόιφ πιστώνεται τη μετεγγραφή ενός παίκτη με προϋπηρεσία βασικού σε Αϊντχόφεν, Βόλφσμπουργκ και Φέγενοορντ. Αληθινό colpo grosso!
Στα 31 του ο Ολλανδός κεντρικός αμυντικός έρχεται να πασπαλίσει χρυσόσκονη το όχι ιδιαίτερα λαμπερό κυπριακό πρωτάθλημα και να γίνει ο ηγέτης της οπισθοφυλακής στην ομάδα του Τον Κάανεν. Ο Χουμπ Χόφλαντ λογικά θα έχει πάψει να αισθάνεται απογοητευμένος. Ο πάλαι ποτέ επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στο Βέλγιο και μετέπειτα προπονητής ομάδων νέων είχε ένα όνειρο: να δει το γιο του να βαδίζει στα χνάρια μεγάλου ειδώλου του: του Κέβιν Κίγκαν!

Ο Άγγλος αστέρας διέπρεπε στην Μπούντεσλιγκα και είχε στεφθεί πρωταθλητής με το Αμβούργο πέντε μέρες πριν την 7η Ιουνίου 1979, όταν ο Χουμπ έγινε πατέρας. Αυτονόητα ο πρωτότοκος πήρε το όνομα του Κίγκαν, μεγάλωσε από τα γεννοφάσκια του με μια μπάλα στα πόδια, έγινε ένας ποιοτικός ποδοσφαιριστής. Όχι όμως στη γραμμή κρούσης, αλλά στην οπισθοφυλακή. Ένας «Κίγκαν της άμυνας»!
Δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμη 13 χρόνια από τη 10η Οκτωβρίου 1997, όταν ο τότε 18χρονος κεντρικός αμυντικός έκανε με τη φανέλα της Φορτούνα Σιτάρντ την πρώτη του εμφάνιση στην Έρεντιβισιον (πρώτη κατηγορία του ολλανδικού πρωταθλήματος). Τρία καλοκαίρια αργότερα η Αϊντχόφεν τον ενέτασσε στο δυναμικό της και το φθινόπωρο του 2000 ο Χόφλαντ μετρούσε την πρώτη του συμμετοχή με την εθνική Ολλανδίας. Ακολούθησαν άλλα πέντε παιχνίδια με το εθνόσημο, η κατάκτηση του πρωταθλήματος και του σούπερ καπ του 2001, η παρουσία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Όλα συνοδεύτηκαν από καλές εμφανίσεις, οι οποίες έφεραν προτάσεις από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μίλαν!
Η γκαντεμιά
Ψηλός, δυνατός στις μονομαχίες σε έδαφος και αέρα, τεχνίτης, εκπαιδευμένος σε θέματα τακτικής, ευφυής στο άνοιγμα του παιχνιδιού. Οι Ολλανδοί έβλεπαν στο πρόσωπο του νεαρού τον αντικαταστάτη του Φρανκ ντε Μπουρ στο πλευρό του Γιάαπ Στάαμ, τον μελλοντικό αριστερό στόπερ των «οράνιε». Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια…
Τον υποχρέωσε στο λεγόμενο «τσάκισμα καριέρας». Το φθινόπωρο του 2002 μια ρήξη τένοντα στον δεξιό αστράγαλο, σε αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Άρσεναλ, φρέναρε βίαια την ευρισκόμενη σε τροχιά απογείωσης καριέρα του. «Ήταν μια άσχημη περίοδος», θυμάται το νέο απόκτημα της ΑΕΚ. Όσο ο ίδιος δούλευε σκληρά για την επιστροφή του, ο συμπαίκτης του Βίλφριντ Μπόουμα άρπαξε την ευκαιρία και καθιερώθηκε στην ενδεκάδα της Αϊντχόφεν και της εθνικής Ολλανδίας.
Μετά από σχεδόν ετήσια αποχή ο Χόφλαντ επέστρεψε στα γήπεδα, όμως μετά από 20 συμμετοχές την περίοδο 2003/04 ο τότε τεχνικός της Αϊντχόφεν, Γκούους Χίντινκ, του κατέστησε σαφές πως δεν τον υπολόγιζε για βασικό. «Ουσιαστικά με ξαπέστειλε», εκτιμά ο 31χρονος άσος, ο οποίος -παρά την ύπαρξη προτάσεων από τις Τότεναμ και Σαμπντόρια- επέλεξε ως επόμενο σταθμό της καριέρας του την άσημη τότε Βόλφσμπουργκ.
Οι συμπτώσεις
Το εύλογο «γιατί» είχε απάντηση δύο λέξεις: Έρικ Γκέρετς. Το 2000 ο Βέλγος είχε πάρει στην Αϊντχόφεν τον Χόφλαντ και με την εμπιστοσύνη που του έδειξε τον βοήθησε να καθιερωθεί στην ενδεκάδα και να χριστεί διεθνής. Ο αριστεροπόδαρος αμυντικός τον θεωρούσε πνευματικό πατέρα του, εξ ου κι επέλεξε τους «λύκους».
Στην Κάτω Σαξονία ο Χόφλαντ ήθελε να κάνει νέο ξεκίνημα στην καριέρα του: να βοηθήσει στην καταξίωση τον σύλλογο και να επιστρέψει στην εθνική Ολλανδίας εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006. Επειδή δεν είναι ο τύπος που κάνει μισές δουλειές, μετακόμισε στη Γερμανία με τη σύζυγό του Τζένι και τον τότε εννιάμηνο γιο τους Ντίλαν (σ.σ. διάσημος ποδοσφαιριστής με αυτό το όνομα δεν υπάρχει) -ο τελευταίος έχει σήμερα δύο αδέλφια (Μίλαν, Λέβι).
Με γιαγιά καταγόμενη από την Αυστρία και μητέρα που τον είχε διδάξει εξ απαλών ονύχων τα γερμανικά, ο Χόφλαντ προσαρμόστηκε γρήγορα στην Μπούντεσλιγκα και έμεινε ακλόνητος στην ενδεκάδα της Βόλφσμπουργκ, μολονότι ο σύλλογος άλλαξε τέσσερις προπονητές: Έρικ Γκέρετς, Χόλγκερ Φαχ, Μίχαελ Οένινγκ Κλάους Άουγκενταλερ. Το καλοκαίρι του 2007 η έλευση του Φέλιξ Μάγκατ και το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα στους «λύκους» έφεραν τον Ολλανδό στην πόρτα της εξόδου ένα χρόνο πριν τη λήξη του συμβολαίου του (όπως είχε συμβεί και στην Αϊντχόφεν).
Στην επιλογή νέας εργοδότριας ο 31χρονος είχε πάλι πρώτιστο κριτήριο τον προπονητή, εξ ου και συμφώνησε με τη Φέγενοορντ, στον πάγκο της οποίας καθόταν ο Μπερτ φαν Μάρβαϊκ, ήτοι ο επί τριετία προπονητής του στη Φορτούνα Σιτάρντ! Οι ομοιότητες δεν τελειώνουν εδώ. Όπως και με τον Γκέρετς στη Βόλφσμπουργκ, έτσι και με τον φαν Μάρβαϊκ στη Φέγενοορντ ο Χόφλαντ πρόλαβε να συνεργαστεί μόλις μια χρονιά.
Την περίοδο 2008/09 οι Γκέρτιαν Φέρμπεεκ και Λέον Φλέμινγκς του έδωσαν λιγότερο χρόνο συμμετοχής, ενώ την περασμένη σεζόν μέτρησε μόλις οκτώ συμμετοχές υπό τον Μάριο Μπιν, ο οποίος (ως άλλος Χίντινκ) τον ενημέρωσε πως για την περίοδο 2010/11 υπολογίζει για βασικό τον Αντρέ Μπαχία.
Ο Χόφλαντ, ο οποίος είχε απηυδήσει ν’ ακούει τους οπαδούς της ομάδας του να τον αποκαλούν «φραγκοφονιά» (σ.σ. τον κατηγορούσαν ότι είχε «καθίσει» πάνω στο τετραετές συμβόλαιό του), βρέθηκε τον Ιανουάριο πολύ κοντά στη μετεγγραφή του στην Αλεμάνια Άαχεν, εν τέλει όμως κατέληξε αυτό το καλοκαίρι στην αγκαλιά της ΑΕΚ. Ο σύλλογος της Λάρνακας δεν διαθέτει προπονητή που είχε δουλέψει παλιά με τον υψηλόσωμο αμυντικό, έχει όμως τα χρώματα της Φορτούνα Σιτάρντ: κίτρινο και πράσινο. Μένει να αποδειχθεί αν ο οιωνός είναι καλός…

Μια πρωτότυπη απολογία
Στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής της περιόδου 2005/06 η Βόλφσμπουργκ υποδέχτηκε την Κολωνία. Προηγήθηκε λίγο πριν το τέλος του πρώτου μέρους, όμως στο 77’ ο Χόφλαντ -έχοντας δεχτεί ήδη 12 λεπτά νωρίτερα κίτρινη κάρτα για διαμαρτυρία- μ’ ένα αχρείαστο φάουλ πήρε πρόωρο το δρόμο προς τα αποδυτήρια. Εκμεταλλευόμενοι το αριθμητικό πλεονέκτημα οι «τράγοι» ισοφάρισαν στο 88’, ενώ ο Ολλανδός τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τεσσάρων αγωνιστικών. Ως απολογία ο αριστεροπόδαρος στόπερ ναύλωσε το τρένο, το οποίο μετέφερε τους οπαδούς των «λύκων» στο τελευταίο παιχνίδι του πρώτου γύρου, το εκτός έδρας με την Καϊζερσλάουτερν, στο οποίο έκανε και την επανεμφάνισή του!

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ
Ημερομηνία γέννησης:7 Ιουνίου 1979
Τόπος γέννησης:Χέιρλεν (Ολλανδία)
Ύψος: 1,85 μ
Βάρος: 78 κιλά
Οι ομάδες του
Λιμπούργκια (ως το 1997)
Φορτούνα Σιτάρντ (1997-2000)
Αϊντχόφεν (2000-04)
Βόλφσμπουργκ (2004-07)
Φέγενοορντ (2007-10)
Οι συμμετοχές του
192 στην Έρεντιβισιον (8 γκολ)
76 στην Μπούντεσλιγκα (2 γκολ)
7 με την εθνική Ολλανδίας (0 γκολ)
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου