Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Το άκρως ενδιαφέρον πρότζεκτ της ΑΕΚ Λάρνακας



Σ’ έναν χώρο διαποτισμένο από ερασιτεχνισμό, όπως το κυπριακό πρωτάθλημα, δύσκολα προσπερνάς οποιαδήποτε πρωτοβουλία προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τούτου δοθέντος είναι μάλλον απογοητευτικό (για το μέλλον του αθλήματος γενικότερα και για τον δημοσιογραφικό κλάδο ειδικότερα) το αδιάφορο προσπέρασμα του πρότζεκτ, με το οποίο επιλέγει να πορευτεί στην επάνοδό της στην ύψιστη κατηγορία η ΑΕΚ.
Εν έτει 2010 ο σύλλογος της Λάρνακας αποφάσισε να διαφοροποιηθεί ουσιαστικά από το σύνηθες μοντέλο προσλαμβάνοντας έναν αθλητικό διευθυντή, τον Ολλανδό Γιόρδι Κρόιφ. Έναν ποδοσφαιράνθρωπο, ο οποίος -με τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις γνωριμίες του- ανέλαβε να σχηματοποιήσει αγωνιστική ταυτότητα και προσανατολισμό για την ομάδα και να τη στελεχώσει με προπονητή και παίκτες ικανούς να υπηρετήσουν τους στόχους της.

Κίνηση αυτονόητη σε κάθε προηγμένη ποδοσφαιρικά χώρα, αλλά ριζοσπαστικά καινοτόμος στα μέρη μας, όπου τις αρμοδιότητες του αθλητικού διευθυντή αναλαμβάνει πότε ο προπονητής, πότε η διοίκηση, πότε ο ατζέντης που τροφοδοτεί την ομάδα με παίκτες και πότε όλοι οι προαναφερθέντες! Εγγυημένο μπάχαλο, δηλαδή, το οποίο αποτελεί τη βασική αιτία του αδιάκοπου ξηλώματος ρόστερ στους κυπριακούς συλλόγους.
Τέτοιες χαοτικές καταστάσεις (με οδυνηρές συνέπειες για το ταμείο μιας ομάδας) αποτρέπονται αποτελεσματικά μ’ έναν αθλητικό διευθυντή, ο οποίος εγγυάται ότι ο προπονητής δεν αλλάζει στην πρώτη στραβή, οι παίκτες σε κάθε μετεγγραφική περίοδο, ο στόχος προϊούσης της περιόδου και ο αγωνιστικός προσανατολισμός κάθε καλοκαίρι.
Γιατί; Διότι απλά όλα τα προαναφερθέντα είναι αποφάσεις και επιλογές του, από τις οποίες αξιολογείται για την επαγγελματική του επάρκεια. Διαρκείς αλλαγές αποκαλύπτουν λάθη του και τον ωθούν πιο κοντά στην ανεργία. Εξ ου και σκέφτεται διπλά, προτού αποφασίσει. Εξ ου και στηρίζει τις επιλογές του περισσότερο και αποτελεσματικότερα απ’ ό,τι μια ανίδεη περί ποδοσφαίρου διοίκηση. Εξ ου και, όταν πρέπει ν’ αντικαταστήσει προπονητή, δεν επιλέγει στα κουτουρού αλλά με βάση ένα συγκεκριμένο προφίλ, το οποίο μπορεί να υπηρετήσει τις ανάγκες και τις επιδιώξεις της ομάδας.
Τι χρειάζεται ένας επιτυχημένος αθλητικός διευθυντής; Γνώση του αντικειμένου, προκειμένου να παίρνει τις σωστές αποφάσεις, και εμπιστοσύνη. Αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι ο Κρόιφ πληροί το πρώτο κριτήριο, τότε όλο το ενδιαφέρον (και το βάρος) μετατοπίζεται στη διοίκηση της ΑΕΚ. Τον εμπιστεύεται επαρκώς, ώστε να του αφήσει -ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων- επαρκή χρόνο, για να δρέψει τους καρπούς της δουλειάς του; Ή τον θεωρεί τόσο αναλώσιμο όσο έναν οποιονδήποτε προπονητή;
Στην πρώτη περίπτωση η αίσια κατάληξη δεν είναι εγγυημένη, αλλά πιθανή. Στη δεύτερη η επιστροφή στη μιζέρια της κυπριακής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας δεν είναι πιθανή, αλλά δεδομένη. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τη στάση της.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου