Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2007

Τόνι Κρόος: Το «10» το καλό!



Με πέντε γκολ και τέσσερις ασίστ οδήγησε τη Γερμανία στην τρίτη θέση του πρόσφατου Παγκοσμίου Κυπέλλου U17 στη Ν. Κορέα. Ήταν το καλύτερο πλασάρισμα της «νατσιονάλμανσαφτ» από το χαμένο τελικό του 1985 και του απέφερε τη διάκριση του καλύτερου ποδοσφαιριστή της διοργάνωσης! Το 2005 τον ίδιο τίτλο είχε κατακτήσει ο Βραζιλιάνος Άντερσον (σ.σ. μετεγγράφη το περασμένο καλοκαίρι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ) και το 2003 ο Σεσκ Φάμπρεγας της Άρσεναλ.
Το μέλλον του Τόνι Κρόος, περί ου ο λόγος, δεν προοιωνίζεται λιγότερο λαμπρό απ’ αυτό των προκατόχων του. «Ο Ότμαρ Χίτσφελντ θα αδημονεί να σε έχει ξανά στο Μόναχο και να μπορεί να συνεχίσει την εξέλιξή σου», ψιθύρισε στο αυτί του 17χρονου ο Φραντς Μπέκενμπαουερ κατά την παράδοση του βραβείου. Ο «Κάιζερ» έχει έναν πρόσθετο λόγο να χαίρεται για την εξέλιξη του Κρόος, αφού εδώ και ενάμιση χρόνο ο ταλαντούχος μεσοεπιθετικός ανήκει στο δυναμικό της Μπάγερν.

«Αυθεντικό ταλέντο»
Το Δεκέμβριο του 2004 ο Ούλι Χένες είχε κάνει την πρώτη επαφή με τον γιο του Ρόλαντ Κρόος, προπονητή υποδομών της Χάνζα Ρόστοκ, και το καλοκαίρι του 2006 ο Τόνι μετακόμισε έναντι 100.000 ευρώ (οι Βαυαροί ουδέποτε διέθεσαν τόσα χρήματα για παίκτη τέτοιας ηλικίας!) στο οικοτροφείο της Μπάγερν απορρίπτοντας προτάσεις των Βέρντερ, Σάλκε και Τσέλσι!
Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο ο Χίτσφελντ τον έβαλε να παίξει με την επαγγελματική ομάδα σε φιλικό τουρνουά στο Ζάλτσμπουργκ, ενώ στην τρέχουσα σεζόν τον αφήνει να προπονείται με τους επαγγελματίες και εγγυάται πως «αυτή την περίοδο ο Τόνι θα πάρει χρόνο συμμετοχής στην Μπούντεσλιγκα. Είναι ποδοσφαιριστής δρόμου, ένα αυθεντικό ταλέντο και στο γήπεδο κάνει πάντοτε το σωστό, χωρίς να πρέπει να του το πεις. Είναι ο επόμενος διεθνής της Μπάγερν»!
«Από ποδοσφαιρική σκοπιά είναι ό,τι καλύτερο έχω δει τα τελευταία χρόνια από τα τμήματα υποδομών», υποκλίνεται και ο αρχηγός των Βαυαρών, Όλιβερ Καν, αλλά ο μεγαλύτερος θαυμαστής του Κρόος είναι ο Χένες. Για χάρη του ο 55χρονος μέσος αρνήθηκε το καλοκαίρι να δώσει στον Ζε Ρομπέρτο το Νο10: «Αυτή τη φανέλα θέλω κάποια στιγμή να την παραδώσω στον Τόνι»!
Προσγειωμένος
Ο τελευταίος είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία της Μπάγερν που έχει διανύσει τόσο ταχύτατα τη διαδρομή ως την επαγγελματική ομάδα των Βαυαρών! «Οι έφηβοι δεν αποτελούν πλέον πρόκληση για τον Τόνι. Οι αληθινά χαρισματικοί παίκτες μόνο από το επόμενο επίπεδο αρχίζουν να βγάζουν αυτό που απαιτείται από εκείνους. Ευτυχώς ο Τόνι δεν είναι σαλεμένος ή αιθεροβάμων. Είναι προσγειωμένος και δεν υπερεκτιμά πράγματα και καταστάσεις», επισημαίνει ο Κουρτ Νίντερμαϊερ, προπονητής της πρώτης εφηβικής ομάδας της Μπάγερν.
Η μετριοφροσύνη του Κρόος καταδεικνύεται από την απάντησή του στην επισήμανση πως οι Γουέιν Ρούνεϊ και Λιονέλ Μέσι ξεκίνησαν την επαγγελματική τους καριέρα στην ηλικία του. «Το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι στο επίκεντρο. Μ’ αρέσει να παίζω, τίποτε άλλο. Δεν είμαι τίποτε ιδιαίτερο»!
Ο Κρόος μπορεί να γίνει ο οργανωτής που λείπει από τους Βαυαρούς. Ο τρόπος παιχνιδιού του θυμίζει λαγό καταδιωκόμενο από αλεπού: προσποιήσεις με το σώμα δεξιά κι αριστερά, απότομες στροφές, όλα με την μπάλα δεμένη πάνω στο πόδι, μάτι κοφτερό, «εξηντάρες» μπαλιές με ακρίβεια χιλιοστού, καλό σουτ κι αντοχές διακρίνουν τον γεννημένο στις 4 Ιανουαρίου 1990 άσο. Οι έπαινοι δεν αγχώνουν τον ύψους 1,82 μ. μέσο: «Από τότε που παίζω ποδόσφαιρο σε καλό επίπεδο, οι προσδοκίες είναι υψηλές. Έχω συνηθίσει».
Η... όπισθεν
Ο νεαρός οργανωτής θα πρέπει ωστόσο να αλλάξει συνήθειες. Ως κλασικό δεκάρι, αναλαμβάνει καθήκοντα πλέι μέικερ στην εθνική κάτω των 17. «Ωστόσο από την εθνική κάτω των 18 υιοθετείται το σύστημα της εθνικής ανδρών, αυτή είναι η οδηγία του Ματίας Ζάμερ (σ.σ. αθλητικός διευθυντής της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας). Την επόμενη χρονιά συνεπώς η θέση του δεν θα υφίσταται πλέον», επισημαίνει ο Χάικο Χέρλιχ, τεχνικός της εθνικής Γερμανίας U17. «Θα πρέπει να προσθέσουμε και την όπισθεν στο παιχνίδι του Τόνι, διότι στην Μπάγερν ο φαν Μπόμελ σίγουρα δεν θα διεκπεραιώνει τη βρόμικη δουλειά για πάρτη του».
Ως κατακλείδα, μια κουβέντα για τους συλλόγους που απέτυχαν να προσελκύσουν τον Τόνι. Δεν συντρέχει λόγος λύπης. Υπάρχει κι άλλος Κρόος! Ονομάζεται Φέλιξ, είναι ένα χρόνο μικρότερος και παίζει στην εθνική Γερμανίας κάτω των 16...
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου