Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Νέο αίμα, ποιοτικό και… πορτογαλ(λ)ικό!

Ένας Γάλλος και δύο Πορτογάλοι είναι οι… μετεγγραφές της εθνικής Κύπρου εν όψει της προκριματικής φάσης του προσεχούς Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στην προσπάθεια εξασφάλισης μιας θέσης στα γήπεδα της Βραζιλίας το καλοκαίρι του 2014 ο Νίκος Νιόπλιας μπορεί να υπολογίζει και στις υπηρεσίες των Βενσάν Λαμπάν, Ντόσα Τζούνιορ και Έλιο Πίντο που πριν λίγες μέρες απέκτησαν την κυπριακή υπηκοότητα και έγιναν διαθέσιμοι για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.
Ως είθισται με κάθε σημαντικό γεγονός, η εξέλιξη αυτή δίχασε. Ορισμένοι μίλησαν για ένα χαρμόσυνο συμβάν, το οποίο εναρμονίζει την εθνική Κύπρου με τη σύγχρονη πραγματικότητα, κάποιοι άλλοι έκαναν λόγο για νέα οπισθοδρόμηση στο θέμα της στήριξης και ανάδειξης ιθαγενών ταλαντούχων ποδοσφαιριστών.

Και οι δύο απόψεις δεν στερούνται αλήθειας. Μια ματιά στον παρατιθέμενο πίνακα με τους νατουραλιζέ στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αρκεί ως πειστήριο για τις πρακτικές ακόμη και των κορυφαίων ομοσπονδιών τα τελευταία χρόνια, από την άλλη μόνον αβάσιμοι δεν είναι οι φόβοι πως η συγκεκριμένη πρακτική μπορεί άνετα να εξελιχθεί σε… φάμπρικα που σταδιακά θα περιορίσει στο ελάχιστο την παρουσία Κύπριων ποδοσφαιριστών στην εθνική ομάδα.
Σε τελική ανάλυση η Κ.Ο.Π. μέχρι σήμερα δεν διεκδικεί βραβείο ως θεματοφύλακας του Κύπριου ποδοσφαιριστή, τουναντίον έχει αποδείξει πλειστάκις ότι ευρισκόμενη σε δίλημμα επιλέγει πάντοτε τον εύκολο δρόμο, την ανώδυνη κι ανέξοδη λύση. Συνεπώς εναπόκειται στην ίδια να αποδείξει ότι η προσφυγή στη συγκεκριμένη πρακτική είναι προσωρινό μέτρο που απλώς θα γεφυρώσει το διάστημα μέχρι την ανανέωση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος με αμιγώς κυπριακό αίμα και όχι εισαγωγής.
Απαραίτητη, ποιοτική ενίσχυση
Σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο δεν χωρεί αμφιβολία πως οι Τζούνιορ, Πίντο και Λαμπάν είναι απαραίτητοι στην εθνική ομάδα και αυξάνουν την ποιότητά της. Και οι τρεις είναι σε εξαιρετική ποδοσφαιρική ηλικία, αγωνίζονται σε ομάδες κορυφής και καλύπτουν θέσεις νευραλγικές, οι οποίες επί του παρόντος μόνον άρτια στελεχωμένες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.
Στο πόστο του κεντρικού αμυντικού οι Γιώργος Μερκής, Παρασκευάς Χρήστου, Στέλιος Πάρπας, Γιώργος Πελαγίας και Αγγελής Χαραλάμπους υστερούν είτε σε ποιότητα είτε σε παραστάσεις είτε σε σταθερότητα σε υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού από τον Πορτογάλο στόπερ της ΑΕΛ.
Το ίδιο ισχύει και στη μεσαία γραμμή, όπου υπάρχουν μεν αξιόλογες μονάδες για συγκεκριμένες θέσεις, ουδείς όμως με το πολυσύνθετο ταλέντο των (αριστεροπόδαρων) Πίντο και Λαμπάν που μπορούν να παίξουν σχεδόν σε όλες τις θέσεις (αμυντικός μέσος, οκτάρι, δεκάρι, αριστερός χαφ) στο κέντρο.
Οι τρεις κυπριοποιημένοι ποδοσφαιριστές συγκεντρώνουν εξαιρετικές πιθανότητες να καπαρώσουν θέσεις στην ενδεκάδα, ωστόσο ακόμη και σε διαφορετική περίπτωση είναι αναντίρρητο πως αυξάνουν τόσο τον εσωτερικό ανταγωνισμό όσο και τις επιλογές του ομοσπονδιακού εκλέκτορα.
Ο ρεαλιστικός στόχος
Το ενδιαφέρον ερώτημα εν προκειμένω είναι αν η εθνική με αυτή τη μετάγγιση αίματος από το εξωτερικό συγκεντρώνει ρεαλιστικές πιθανότητες πρόκρισης στο προσεχές Μουντιάλ. Υπενθυμίζεται πως για τα 13 ευρωπαϊκά εισιτήρια για τη Βραζιλία διαγωνίζονται 53 χώρες χωρισμένες σε εννέα ομίλους. Ο πρώτος κάθε ομίλου περνά αυτόματα στην τελική φάση, ενώ οι οκτώ καλύτεροι δεύτεροι θα δώσουν αγώνες μπαράζ για τα υπόλοιπα τέσσερα εισιτήρια.
Η Κύπρος (122η στη βαθμολογία της FIFA επί του παρόντος) έχει κληρωθεί στον πέμπτο προκριματικό όμιλο με Ελβετία (21η), Νορβηγία (24η), Σλοβενία (34η), Αλβανία (75η) και Ισλανδία (129η). Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι δεν μπορεί να καρπωθεί ρόλο φαβορί για μία θέση στην πρώτη δυάδα του ομίλου.
Ο ρεαλιστικός στόχος οφείλει να είναι το πλασάρισμα μπροστά από τις βαθμολογικά ανώτερες Αλβανία, Σλοβενία και η διεκδίκηση της δεύτερης θέσης, αν κάποιο από τα φαβορί (Ελβετία, Νορβηγία) επιδείξει ασυνήθιστη αστάθεια και μετρήσει απρόσμενα πολλές γκέλες.
 
ΟΙ «ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ» ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Ποδοσφαιριστής                  Γενέτειρα
1. Άρα Πετροσιάν                 Αρμενία
2. Σίνισα Γκόγκιτς                 Σερβία
3. Μιλένκο Σπόλιαριτς         Κροατία
4. Μπόρτστε Τζούρεφ           Σκόπια
5. Ράινερ Ράουφμαν             Γερμανία
6. Βλάνταν Τόμιτς                 Σερβία
7. Σίνισα Ντομπρασίνοβιτς Μαυροβούνιο
8. Σάββας Πουρσαϊτίδης      Ελλάδα
9. Νίκος Κατσαβάκης           Ελλάδα
10. Ντόσα Τζούνιορ              Πορτογαλία
11. Έλιο Πίντο                       Πορτογαλία
12. Βενσάν Λαμπάν              Γαλλία

ΟΙ ΝΑΤΟΥΡΑΛΙΖΕ ΤΟΥ EURO2012
ΓΑΛΛΙΑ (10): Στιβ Μανταντά (Κονγκό), Πατρίς Εβρά (Σενεγάλη), Αντίλ Ραμί (Μαρόκο), Γαέλ Κλισί (Μαρτινίκα), Σαμίρ Νασρί (Αλγερία), Μπλεζ Ματουιντί (Αγκόλα), Γιαν Μ’Βιλά (Κονγκό), Αλού Ντιαρά (Μάλι), Χατέμ Μπεν Αρφά (Τυνησία), Καρίμ Μπενζεμά (Αλγερία)
ΓΕΡΜΑΝΙΑ (7): Τζερόμ Μπόατενγκ (Γκάνα), Ιλκάι Γκιντογκάν (Τουρκία), Σάμι Κεντίρα (Τυνησία), Μεσούτ Εζίλ (Τουρκία), Λούκας Ποντόλσκι (Πολωνία), Μίροσλαβ Κλόζε (Πολωνία), Μάριο Γκόμες (Ισπανία)
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (3): Πέπε (Βραζιλία), Ρολάντο (Πράσινο Ακρωτήρι), Νάνι (Πράσινο Ακρωτήρι), Σιλβέστρ Βαρέλα (Πράσινο Ακρωτήρι)
ΙΤΑΛΙΑ (3): Άντζελο Ογκμπόνα (Νιγηρία), Τιάγκο Μότα (Βραζιλία), Μάριο Μπαλοτέλι (Γκάνα)
ΟΛΛΑΝΔΙΑ (3): Καλίντ Μπουλαρούζ (Μαρόκο), Νάιτζελ ντε Γιονγκ (Σουρινάμ), Ιμπραήμ Αφελάι (Μαρόκο)
ΣΟΥΗΔΙΑ (3): Μπεράνγκ Σαφάρι (Ιράν), Εμίρ Μπαϊράμι (Κόσοβο), Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς (Βοσνία/Ερζεγοβίνη)
ΠΟΛΩΝΙΑ (2): Νταμιέν Περκίς (Γαλλία), Λουντοβίκ Ομπρανιάκ (Γαλλία)
ΚΡΟΑΤΙΑ: Εντουάρντο (Βραζιλία)
ΔΑΝΙΑ: Ζορέ Οκορέ (Ακτή Ελεφαντοστού)
ΤΣΕΧΙΑ: Θίοντορ Γκεμπρέ Σελασί (Αιθιοπία)
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου