Για τους επαΐοντες δεν υφίσταται αμφιβολία. Η απόκτηση του Βέρολιουμπ («Βέρο») Σάλατιτς αποτελεί μέχρι στιγμής την κορυφαία κίνηση της Ομόνοιας στο θερινό παζάρι. Στο πρόσωπο του 26χρονου το «τριφύλλι» απέκτησε έναν ικανότατο κόφτη (που τόσο είχε ανάγκη) με ηγετική φυσιογνωμία, σε άριστη ποδοσφαιρική ηλικία και με ισχυρότατο κίνητρο να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Κι όλα αυτά έναντι μηδενικής αποζημίωσης!
Το αγωνιστικό προφίλ
Για την πλέον αξιόπιστη σκιαγράφηση των αγωνιστικών ικανοτήτων του νέου αποκτήματος της Ομόνοιας η «Α.τ.Κ.» στράφηκε στην -εδώ και χρόνια ρεπόρτερ της Γκρασχόπερ- Εύα Τεντέσκο, η οποία γνωρίζει τον 26χρονο όσο ελάχιστοι. Το αποδεικνύουν οι εξαιρετικά λεπτομερείς απαντήσεις της σε όλα τα ερωτήματα γύρω από τον νέο κόφτη των «πρασίνων».
-Ποιο είναι το αγωνιστικό προφίλ του Σάλατιτς;
-Είναι ένας κλασικός αμυντικός μέσος που χρησιμοποιεί εξίσου καλά και τα δύο πόδια και μπορεί να καλύψει τη θέση μόνος, αλλά και με παρτενέρ, όπως κατά κανόνα συνέβαινε στην Γκρασχόπερ της περιόδου 2010/11. Σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικά αξιόπιστος.
-Ποιες είναι οι αρετές του;
-Η ηρεμία, η προσήλωση στην τακτική, η δύναμη και οι πάσες ακριβείας. Διαβάζει το παιχνίδι του αντιπάλου και συμβάλλει στην ανάπτυξη των επιθέσεων της δικής του ομάδας. Επίσης τραυματίζεται σπάνια. Αδυνατώ να θυμηθώ την τελευταία φορά που είχε χτυπήσει σοβαρά.
-Σε τι δεν είναι ικανός;
-Δεν είναι ο ταχύτερος στη θέση του και δέχεται πολλές κάρτες. Το δεύτερο μειονέκτημα ουσιαστικά είναι συνέπεια του πρώτου. Όταν πηγαίνεις στην μπάλα πιο αργά από τον αντίπαλο, το πιθανότερο είναι να υποχρεωθείς να του κάνεις φάουλ.
-Πώς συμπεριφέρεται στα αποδυτήρια και εκτός αγωνιστικών χώρων; -Πρόκειται για έναν υποδειγματικό χαρακτήρα. Ουδέποτε έχει προκαλέσει πρόβλημα στον εκάστοτε προπονητή του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σχέση του με τον Βούλγαρο Κράσιμιρ Μπαλάκοφ. Ο πάλαι ποτέ προπονητής της Γκρασχόπερ θεωρούσε πως ο Σάλατιτς δεν ήταν επαρκώς ουσιαστικός στο παιχνίδι του, του ασκούσε διαρκώς κριτική και τον άφηνε συχνά στον πάγκο. Αρχικά ο Βέρολιουμπ είχε στραβώσει, αργότερα παραδέχτηκε ότι η κριτική του προπονητή του ήταν διδακτική και του επέτρεψε να ωριμάσει και ως άνθρωπος.
-Μήπως είναι υπερβολικά χαμηλών τόνων;
-Επ’ ουδενί. Απλώς δεν αρέσκεται στην αυτοπροβολή, είναι λιγομίλητος και δεν δίνει ατάκες για πρωτοσέλιδα. Για έναν δημοσιογράφο είναι ο χειρότερος συνομιλητής για να βγάλει αποκλειστικότητα, αλλά ο ενδεδειγμένος για να αναλύσει καίρια έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Οι κουβέντες του είναι λιγοστές, μετρημένες και εύστοχες.
-Η θέση του πάντως απαιτεί διαρκή επικοινωνία με τους συμπαίκτες του.
-Ποδοσφαιρικά ο Σάλατιτς είναι… ομιλητικότατος. Την περασμένη σεζόν ήταν από τους μεγαλύτερους σε ηλικία κι εμπειρία παίκτες στην Γκρασχόπερ. Στα αποδυτήρια και στο γήπεδο νουθετούσε και κατηύθυνε τους πιτσιρικάδες. Γι’ αυτό άλλωστε ο σύλλογος επιθυμούσε διακαώς να ανανεώσουν τη συνεργασία τους.
-Γιατί επέλεξε ν’ αποχωρήσει τώρα, έπειτα από οκτώ χρόνια, από την Γκρασχόπερ και την Ελβετία; -Από πολύ μικρή ηλικία θεωρείτο ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ελβετία. Είχε περάσει με επιτυχία απ’ όλες τις μικρές εθνικές, άπαντες τον έβλεπαν ως τον επόμενο κόφτη της εθνικής Ανδρών, αλλά δεν κλήθηκε σε αυτήν, διότι τα τελευταία χρόνια παρέμεινε στάσιμος.
-Γιατί;
Εκτιμώ ότι έμεινε υπερβολικά πολλά χρόνια στην ίδια ομάδα, ίσως το τωρινό βήμα να έπρεπε να είχε υλοποιηθεί προ διετίας ή και τριετίας. Σ’ αυτό το διάστημα η Γκρασχόπερ από πρωταγωνίστρια (πολυπρωταθλήτρια Ελβετίας γαρ) έχει μετατραπεί -ένεκα κακοδιαχείρισης και οικονομικών προβλημάτων- σε κομπάρσο. Αυτό έπαιξε ρόλο στη μη εξέλιξή του, όπως όμως και η δική του συνειδητή επιλογή να μείνει σε μια ομάδα, όπου δεν είχε σοβαρό ανταγωνισμό. Νομίζω όμως ότι πλέον αντιλήφθηκε πως ήρθε η ώρα να προοδεύσει ξανά, εξ ου και αποφάσισε να γυρίσει σελίδα.
-Γιατί δεν μετακινήθηκε σ’ ένα ισχυρότερο πρωτάθλημα;
-Προτάσεις υπήρχαν και αυτό το καλοκαίρι (Άουγκσμπουργκ, Ρέιντζερς, Σέλτικ) και τα περασμένα. Εξ ου και εξεπλάγην από την επιλογή της Κύπρου, η λίγκα της οποίας δεν συγκαταλέγεται στις προβεβλημένες στην Ευρώπη. Γιατί επέλεξε την Ομόνοια μόνο ο ίδιος μπορεί να απαντήσει. Για ένα είμαι σίγουρη: το έψαξε καλά. Δεν θα έφευγε από την Ελβετία (όπου έχει ζήσει τόσα χρόνια, παίζει σε μια καλή λίγκα και πληρώνεται με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού), αν δεν είχε πειστεί ότι όλο το πακέτο είναι συμφέρον. Εικάζω ότι πρέπει να του έγινε μία πολύ καλή οικονομική πρόταση, ότι δελεάστηκε από την προοπτική να παίξει ξανά σε μια ομάδα που διεκδικεί τίτλους και αγωνίζεται στην Ευρώπη και ότι του άρεσε το περιβάλλον που βρήκε στη Λευκωσία.
-> Το βαπτιστικό του αποτελεί σύνθεση των λέξεων Vera(πίστη) και Ljubav(αγάπη)
-> Δεν είναι παντρεμένος, αλλά εδώ και πέντε χρόνια ευρίσκεται σε σχέση με τη Σλάβιτσα.
-> Είναι παθιασμένος με τα γρήγορα αυτοκίνητα (Άστον Μάρτιν, BMW Μ3 και M6) και δη τα γρήγορα, μικρόβιο που μάλλον του μετέδωσε ο κατά τρία χρόνια μεγαλύτερος αδελφός του, ο οποίος είναι μηχανικός αυτοκινήτων και παίζει ερασιτεχνικά ποδόσφαιρο στην Τσουγκ.
-> Τον ενδιαφέρει η μόδα. Το ντύσιμό του επιμελείται ο Βάζι Κνέζεβιτς, πάλαι ποτέ επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και νυν ιδιοκτήτης της μπουτίκ Alibi.
-> Τον ενοχλεί ότι στη Σερβία τον μπερδεύουν συχνά (ακόμη και σήμερα) με τον επιθετικό του Ολυμπιακού, Μάρκο Πάντελιτς.
-> Αγαπημένος του παίκτης υπήρξε ο Σίνισα Μιχαΐλοβιτς.
-> Έλκει καταγωγή από τη Σρπσκα, το σερβικό κομμάτι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης: «Δεν αισθάνομαι Βόσνιος και πλέον δεν κατέχω καν βοσνιακό διαβατήριο».
-> Είναι φανατικός υποστηρικτής της Παρτίζαν Βελιγραδίου.
-> Ακούει μόνο σερβική μουσική («μόνο αυτή αγγίζει την καρδιά μου») και αγαπημένοι του καλλιτέχνες είναι οι Τσέκα («η Μαντόνα της Σερβίας), η Γέλενα Καρλεούσα και ο Μπόμπαν Ράγιοβιτς.
Ο γεννημένος στο Ζβόρνικ Σάλατιτς μετακόμισε οικογενειακώς στην Ελβετία σε ηλικία έξι ετών, όταν ξεσπούσε δηλαδή ο πόλεμος στην πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία. Έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματά του στην Τσουγκ, στα 15 μετεγγράφηκε στην Γκρασχόπερ κατόπιν εισήγησης του Όλντριχ Σβαμπ, τότε επικεφαλής των τμημάτων υποδομής των «ακριδών», όπου υπό τον Πιτ Χάμπεργκ διδάχθηκε πώς να προφυλάσσει την μπάλα και να τη μεταβιβάζει σωστά ακόμη κι υπό πίεση.
Χρίστηκε διεθνής με τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα από της Ελβετίας U15 μέχρι U21 (σ.σ. συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U20 στην Ολλανδία το 2005), αλλά από το 2006 ουδέποτε κλήθηκε από τους ομοσπονδιακούς εκλέκτορες. Αρχές φθινοπώρου του 2003 είχε κάνει ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα της Γκρασχόπερ, υπό τον Μαρσέλ Κόλερ. Λίγους μήνες αργότερα στέφθηκε πρωταθλητής Ελβετίας -για πρώτη και τελευταία φορά.
Η αγωνιστική πτώση του συλλόγου συνέπεσε με τη δική του ανέλιξη. Στη μαζική εκκαθάριση του ρόστερ το κρίσιμο καλοκαίρι του 2007 ήταν από τους ελάχιστους παίκτες που διατηρήθηκαν και μάλιστα υπέγραψε συμβόλαιο ως το 2011. Μία απόφαση που ουδέποτε μετάνιωσαν στην Γκρασχόπερ…
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ
Ημερομηνία γέννησης: 14.11.1985
Τόπος γέννησης: Ζβόρνικ
Ύψος: 1,86μ
Εθνικότητα: Ελβετική (σερβική)
Θέση: Αμυντικός μέσος
Αγοραστική αξία: 1.000.000 ευρώ
Οι συμμετοχές και τα γκολ του
Πρωτάθλημα Ελβετίας 219/12
Κύπελλο Ελβετίας 12/1
Προκριματικά Europa League 2/1
Κύπελλο UEFA 11/2
Προκριματικά κυπέλλου UEFA 2/-
Κύπελλο Intertoto 4/1
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ