Από το τέλος του τρέχοντος έτους όσοι σύλλογοι επιθυμούν να συμμετέχουν στις διεθνείς διοργανώσεις οφείλουν να προσαρμοστούν στη βασική αρχή του Financial Fair Play (FFP), δηλαδή το break even (ισορροπία εσόδων-εξόδων). Κι αυτό, διότι τον Μάιο του 2013 η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου Συλλόγων (Club Financial Control Panel) θα ελέγξει το οικονομικό έτος 2012 για όσους συλλόγους έχουν εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο εν όψει τις περιόδου 2013/14.
Για όσους βρεθούν με ελλειμματικούς ισολογισμούς θα υπάρξουν μόνο συστάσεις, οι οποίες όμως τον Μάιο του 2014, όταν θα ελεγχθούν αθροιστικά τα οικονομικά έτη 2012 και 2013, θα μετατραπούν σε κυρώσεις. Όσες ομάδες παρουσιάσουν ζημία μέχρι και πέντε εκατομμύρια ευρώ θα λάβουν το πράσινο φως, όσες εμφανίσουν έλλειμμα από πέντε έως 45 εκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν (εμπράκτως και πιστοποιημένα) αυτά τα χρήματα, προκειμένου να πάρουν άδεια συμμετοχής, ενώ στην Πειθαρχική Επιτροπή θα παραπεμφθούν όσοι σύλλογοι εμφανίσουν χρέος άνω των 45 εκατομμυρίων ευρώ.
Από τον Μάιο του 2015, όταν για πρώτη φορά θα εξεταστούν τρία οικονομικά έτη (2012, 2013, 2014) και θα ολοκληρωθεί η περίοδος χάριτος, το FFP θα λειτουργεί στα πρότυπα του συστήματος υπολογισμού του ευρωπαϊκού συντελεστή των συλλόγων. Κοινώς, τον Μάιο του 2016, οι συμμετέχοντες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σύλλογοι θα «ξεφορτώνονται» το οικονομικό έτος 2012 και θα το αντικαθιστούν με το οικονομικό έτος 2015.
Μέσω αυτής της διαδικασίας η UEFA φιλοδοξεί να συμβάλλει στην αποδόμηση της… οροσειράς χρεών που έχει δημιουργηθεί στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το FFPαποτελεί, άλλωστε, το μεγαλύτερο στοίχημα της δεύτερης θητείας του Μισέλ Πλατινί. Θα κερδηθεί; Για πρώτη φορά μετά την επίσημη παρουσίαση του σχεδίου ο Γάλλος πρόεδρος της UEFAείναι υποχρεωμένος ν’ ακούσει φωνές προβληματισμού κι επικρίσεων ακόμη και από άκρως επιφανείς και καταρτισμένους παράγοντες.
Στην εκτίμηση πως μέσω του Financial Fair Play η UEFA δεν στοχεύει στη δικαιοσύνη αλλά στον περιορισμό της ισχύος της Premier Leagueπροέβη ο Στέφαν Σιμάνσκι. «Το πραγματικό κίνητρο πίσω από το FFP είναι η εκτίμηση των 52 εκ των 53 μελών της UEFA πως η Premier League παραείναι ισχυρή. Πιστεύουν ότι, αν εμποδίσουν τους αγγλικούς συλλόγους να ξοδεύουν διαρκώς περισσότερα, θα μπορέσουν να είναι οι ίδιοι πιο επιτυχημένοι. Πρόκειται για θεμελιώδες λάθος», ισχυρίζεται ο διακεκριμένος Άγγλος οικονομολόγος και εξηγεί.
«Η σημερινή θέση του αγγλικού πρωταθλήματος δεν έχει να κάνει μόνο με ολιγάρχες και σεΐχηδες, αλλά με τηλεοπτικές μεταδόσεις, σύγχρονα στάδια και εμπορευματοποίηση. Αυτό το μείγμα μετέτρεψε έναν πάλαι ποτέ ασθενή στην πιο ισχυρή λίγκα στην Ευρώπη. Οι σύλλογοι της Premier League παράγουν συνολικά περισσότερα έσοδα, δεν είναι ασυναγώνιστοι μόνο στον τομέα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του εξωτερικού. Πάντα θα είναι σε θέση να αγοράζουν τους καλύτερους παίκτες».
«Διατρανώνει την κυριαρχία των μεγάλων»
Ο Σιμάνσκι εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Premier League καθιερώνεται ως παγκόσμια λίγκα. Παραδοσιακά στην Ευρώπη υπήρχαν τέσσερα πρωταθλήματα παρεμφερούς ποιότητας. Σύντομα θα υπάρχει μόνον η Premier League και η Primera Division, η Bundesliga και η Serie A θα συρρικνωθούν σε ρόλους δορυφόρων. Γι’ αυτό άλλωστε οι Μπαρσελόνα και Ρεάλ ζητούν εδώ και καιρό παραπάνω αγωνιστικές στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οι μελλοντικοί τζίροι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από έσοδα που μπορείς να εισπράξεις εκτός χώρας. Αν αυτές οι δύο ομάδες παίζουν μόνο δύο φορές το χρόνο στην Ισπανία, έχουν ελάχιστα να πωλήσουν. Αντιθέτως στην Πρέμιερ Λιγκ υπάρχουν πολύ περισσότερα μεγάλα παιχνίδια».
Ο Άγγλος οικονομολόγος εκτιμά ότι εφ’ εξής οι σύλλογοι θα επιδοθούν σ’ ένα κυνήγι εύρεσης παραθύρων στο FFP: «Στο μέλλον οι σύλλογοι θα πρέπει απλώς να διαχειριστούν τους ισολογισμούς τους με τέτοιον τρόπο, ώστε να φαίνεται ότι επιτυγχάνουν το break even, ακόμη κι αν αυτό δεν συμβαίνει. Αποτέλεσμα; Μελλοντικά τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο άδικα. Και οι σύλλογοι θα απασχολούν ολοένα και περισσότερους δικηγόρους και οικονομολόγους -αυτό το αντέχουν περισσότερο οι μεγάλοι παρά οι μικροί. Το FFP διατρανώνει την κυριαρχία των μεγάλων. Όταν θέλεις να βελτιωθείς, πρέπει να ξοδέψεις. Πώς θα γίνεις καλύτερος, αν δεν επιτρέπεται να επενδύσεις»;
«Γιατί δύο κατάλογοι;»
Κατά τον Σιμάνσκι για την UEFA θα είναι πολύ δύσκολο ν’ αποκλείσει από τις διοργανώσεις της μία Ρεάλ, μία Μάντσεστερ Γ. ή μία Μπάγερν, μόνο και μόνο επειδή δεν πληρούν μια οικονομική νόρμα: «Γι’ αυτό άλλωστε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έχει διατυπώσει πολυάριθμες ειδικές περιπτώσεις. Προσωπικά δεν μου φαίνεται πολύ ηθική η ύπαρξη δύο καταλόγων, ενός για τους μεγάλους κι ενός για τους μικρούς.
Ο κατάλογος της UEFA είναι ήδη 80 σελίδες, σε μια πενταετία θα είναι 800. Όταν ρυθμίζεις αγοραστικές δραστηριότητες, πρέπει να βάζεις υπερβολικά λεπτομερείς κανόνες παιχνιδιού για το τι επιτρέπεται και τι όχι. Ακόμη κι αν πιάσει το 95% των απατεώνων, το υπόλοιπο 5% θα είναι το πιο επιτυχημένο. Είναι ένα σύστημα που στο τέλος επιβραβεύει τους πιο επιδέξιους απατεώνες».
Τον προβληματισμό του για τη χαλαρή έως αδιάφορη αντιμετώπιση του FFP από αρκετούς κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους κατέθεσε ο Καρλ-Χάιντς Ρούμενιγκε. Ο πρόεδρος της Μπάγερν και της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) υπογράμμισε ότι «ορισμένοι σύλλογοι στην Ευρώπη δεν παίρνουν το FFP τόσο σοβαρά όσο η Γερμανία. Ωστόσο ακριβώς αυτό πρέπει ν’ απαιτήσει η UEFA, ειδάλλως πάει στο βρόντο όλη η απίστευτη ενέργεια που απαίτησε η διατύπωση των κανονισμών του FFP την περασμένη διετία. Στη Γερμανία δουλεύουμε, ώστε κάθε χρόνο να επιτυγχάνουμε τουλάχιστον το break even. Πρέπει άλλωστε να προετοιμαζόμαστε για την εφαρμογή του FFP. Αναρωτιέμαι, πώς το κάνουν αυτό ορισμένοι σύλλογοι σε Αγγλία, Ιταλία ή Ισπανία; Τρέχουν συνειδητά στη μιζέρια ή πιστεύουν ότι η ιστορία δεν είναι σοβαρή;»
«Το απόλυτο crash test»
Ο Ρούμενιγκε δεν έκρυψε ότι επί του παρόντος είναι μάλλον απαισιόδοξος για την έκβαση του εγχειρήματος: «Η εφαρμογή του Financial Fair Playθα είναι το απόλυτο crash test για την UEFA. Δεδομένο πρώτο: μέχρι σήμερα υπάρχουν κανόνες, αλλά παραμένει ασαφές τι συμβαίνει, όταν δεν τηρούνται. Οφείλουν να υπάρχουν συνέπειες, αλλά ακόμη δεν έχει θεσμοθετηθεί ένας κατάλογος ποινών για περιπτώσεις παρανομίας. Δεδομένο δεύτερο: και το FFP βασίζεται σε λεπτομέρειες. Ανέκαθεν ο άνθρωπος επεδείκνυε τεράστια δημιουργικότητα απέναντι στους θεσμούς. Τώρα λοιπόν θα φανεί πόσο επιθυμεί η UEFA να ελέγξει και να απαγορεύσει τη δημιουργικότητα ορισμένων συλλόγων. Οι παραβάτες πρέπει να τιμωρούνται σκληρά, ακόμη και με αποκλεισμό από τις διεθνείς διοργανώσεις».
Η αποστασιοποίηση των οπαδών
Ερωτηθείς για το αν η εφαρμογή του FFP ωφελεί εν τέλει τους μεγάλους ο πρόεδρος της Μπάγερν σχολίασε: «Αυτό συμβαίνει εδώ και 30 χρόνια. Πού και πού προστίθεται κάποιος, αλλά σε γενικές γραμμές και πριν από 25 χρόνια κυριαρχούσαν η Ρεάλ ή η Μπαρσελόνα. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι σύλλογοι που παλαιότερα δεν διαδραμάτιζαν σπουδαίο ρόλο, αλλά τώρα αναρριχώνται μέσω των ιδιοκτητών τους. Έχω την εντύπωση πως αυτό δεν αρέσει και τόσο στους οπαδούς. Αρχικά, όταν ήρθαν οι ολιγάρχες και οι πατριάρχες έγιναν δεκτοί ενθουσιωδώς, μετά από μερικά χρόνια όμως οι οπαδοί αποστασιοποιούνται, όπως π.χ. συμβαίνει στη Μάντσεστερ Γ. Αντιλαμβάνονται ότι τα συμφέροντα των οπαδών και των ιδιοκτητών συχνά δεν είναι ταυτόσημα. Κατ’ εμένα είναι ορθή απόφαση για την καθιέρωση και συνεπή τήρηση του 50+1 στη Γερμανία (σ.σ. σε όλους τους συλλόγους είναι υποχρεωτικό το 51% των μετοχών ν’ ανήκει στο σωματείο). Οι οπαδοί δεν θέλουν πάντα να φτάνουν πιο ψηλά, πιο γρήγορα και πιο μακριά, ακόμη και σ’ αυτές τις οικονομικές υποθέσεις. Θέλουν να επιστρέψουν στις εποχές της σοβαρότητας και της παράδοσης. Αυτές τις αρχές πρέπει τα επόμενα χρόνια να λάβουμε υπόψη και να προωθήσουμε».
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου