Ως αυθεντικοί ποδοσφαιράνθρωποι οι Μισέλ Πλατινί και Καρλ-Χάιντς Ρούμενιγκε ήταν οι πρώτοι που αντιλήφθηκαν την κρισιμότητα της κατάστασης και έσπευσαν να σημάνουν συναγερμό. «Αν αυτό το σενάριο γίνει πραγματικότητα από την πολιτική ηγεσία της Ε.Ε., τότε για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ξημερώνουν επικίνδυνες εποχές. Τότε… καληνύχτα!», κατέστησε σαφές ο Γερμανός πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γάλλος πρόεδρος της UEFA: «Το πιθανό άνοιγμα της ευρωπαϊκής τηλεοπτικής αγοράς δημιουργεί ανησυχίες. Αν επέλθει, θα αλλάξει όλο το ποδοσφαιρικό τοπίο».
Το τηλεοπτικό οικοδόμημα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ενός εμπορίου ύψους δισεκατομμυρίων, απειλείται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο. Από το τελευταίο αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες ένα πόρισμα, το οποίο μπορεί να έχει περισσότερο αντίκτυπο απ’ ό,τι και ο περίφημος νόμος Μποσμάν της 15ης Δεκεμβρίου 1995!
Εκείνο το πόρισμα είχε απαγορεύσει τις αποζημιώσεις για παίκτες, των οποίων το συμβόλαιο με τον μέχρι πρότινος εργοδότη τους είχε λήξει. Έκτοτε οι απολαβές των ποδοσφαιριστών εκτινάχθηκαν όπως και τα χρέη στις πέντε κορυφαίες ευρωπαϊκές λίγκες, οι οποίες στο διάστημα παρουσιάζουν παθητικό άνω των δέκα δισεκατομμυρίων.
Επανάσταση μέσω… Nova!
Ο υποψήφιος νέος Μποσμπάν ακούει στο όνομα Κάρεν Μέρφι. Σε αντίθεση με τον Βέλγο, η 46χρονη Αγγλία δεν έχει επαγγελματική σχέση με το ποδόσφαιρο. Η 46χρονη διευθύνει την παμπ “Red, White & Blue”, στην οδό Φόσετ σε μια φτωχική γειτονιά του Πόρτσμουθ, και από το 1995 δείχνει εκεί παιχνίδια της Πρέμιερ Λιγκ μέσω ενός αποκωδικοποιητή της ελληνικής συνδρομητικής πλατφόρμας Nova (σ.σ. προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης των αναμετρήσεων και με αγγλικό σχόλιο).
Με αυτόν τον τρόπο η Μέρφι εξοικονομούσε ετησίως σχεδόν 8.000 ευρώ. Προ πενταετίας, έπειτα από μια αναμέτρηση της Άρσεναλ με την Ουίγκαν, η βρετανική συνδρομητική πλατφόρμα Sky και η αγγλική λίγκα κινήθηκαν νομικά εναντίον της 46χρονης. Η τελευταία έχασε δύο μάχες σε δικαστήρια του Πόρτσμουθ, τα οποία -ένεκα παραβίασης του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας (σ.σ. κάθε κανάλι που αγοράζει δικαιώματα έχει το μονοπώλιο εντός συνόρων)- την καταδίκασαν σε πρόστιμο 9.300 ευρώ, ωστόσο εκείνη δεν παραιτήθηκε.
Προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με το ακόλουθο επιχείρημα: «Όταν θέλω ν’ αγοράσω ένα αυτοκίνητο, μπορώ να πάω σε οποιονδήποτε έμπορο σε οποιαδήποτε χώρα. Όταν θέλω να δω ποδόσφαιρο, μπορώ να πάω μόνον στο αντιπρόσωπο του Sky και να τον πληρώσω δέκα φορές παραπάνω».
Αλληλέγγυα η Κόκοτ
Στο πλαίσιο των προηγούμενων δύο δικών της Μέρφι το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου είχε θέσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πλείστες ερωτήσεις για την εφαρμογή του Δικαίου της Ένωσης. Στο Λουξεμβούργο τα πράγματα αντιμετωπίζονται διαφορετικά απ’ ό,τι στην Αγγλία. Σύμφωνα με την άποψη της Τζούλιαν Κόκοτ, μίας εκ των οκτώ Γενικών Συνηγόρων, στην προκειμένη περίπτωση ελλοχεύει μια σοβαρότατη απειλή της ελευθερίας παροχής υπηρεσιών.
«Ο περιορισμός της πώλησης και θέασης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε μια χώρα αντιβαίνει το νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε η Κόκοτ, ωστόσο αυτό που ανησύχησε σφοδρά τους αξιωματούχους, νομικούς και συμβούλους της Πρέμιερ Λιγκ ήταν η ένταση των εκφράσεων της και η άποψή της ότι «το υπάρχον μοντέλο δικαιωμάτων ανά χώρα είναι ισοδύναμο προς το όφελος από τον αφανισμό της εσωτερικής αγοράς»!
Κατά την Κόκοτ η οικονομική εκμετάλλευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Πρέμιερ Λιγκ στην Αγγλία δεν έχει υπονομευτεί μέσω της χρήσης ελληνικού αποκωδικοποιητή, αφού και η Nova έχει πληρώσει για ν’ αποκτήσει το συγκεκριμένο πακέτο. Αφ’ ης στιγμής το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακολουθεί κατά κανόνα (σε ποσοστό 70%) τις συστάσεις των Γενικών Συνηγόρων, η αναταραχή στις ομοσπονδίες, στους συλλόγους, στους εμπόρους και στους κατόχους των δικαιωμάτων είναι ήδη μεγάλη.
«Είναι πιθανό ένα γερμανικό συνδρομητικό κανάλι ν’ αγοράσει τα δικαιώματα για το Τσάμπιονς Λιγκ έναντι 50 εκατομμυρίων ευρώ και ένα ελληνικό έναντι δύο», επιχειρηματολογεί ο Πλατινί, ο οποίος διαβλέπει ότι ένα εμπόριο δισεκατομμυρίων (όπως αυτό των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο) κινδυνεύει να καταρρεύσει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, αν η Κάρεν Μέρφι κερδίσει -όπως κάποτε ο Μποσμάν- την αποφασιστική μάχη στο Λουξεμβούργο.
Το δεύτερο χαστούκι;
Υπενθυμίζεται ότι μόλις προ λίγων εβδομάδων το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε απαγορεύσει στην UEFA και στη FIFA ν’ αυξήσουν το όριο πώλησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε συνδρομητικές πλατφόρμες, ακριβώς επειδή αναγνώρισε την αξίωση των πολιτών για παρακολούθηση των μεγάλων αθλητικών γεγονότων σε ανοικτά κανάλια ως «ουσιωδώς μεγαλύτερης κοινωνικής σημασίας» από τα πιθανά κέρδη των δύο ομοσπονδιών.
Ενδεχόμενη δικαίωση της Μέρφι θα τορπιλίσει την ισχύ της UEFA και των κατά τόπους λιγκών στις διαπραγματεύσεις του για νέα τηλεοπτικά συμβόλαια, αφού ουδέν κανάλι θα είναι διατεθειμένο να προσφέρει ακόμη και τα σημερινά (ήδη υπέρογκα) ποσά για ένα πακέτο, στο οποίο ο καθένας θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση -και μάλιστα νόμιμα- μέσω της αγοράς ενός φθηνότερου αποκωδικοποιητή από άλλη χώρα.
Οι λίγκες, ιδίως αυτές των περιζήτητων κορυφαίων πρωταθλημάτων (Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία), θα μπορούν σε αυτήν την περίπτωση να αξιώσουν μεγαλύτερα ποσά για την ευρωπαϊκή πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους, αλλά θα πρόκειται για ημίμετρο. Τα Μ.Μ.Ε. είναι διατεθειμένα να πληρώσουν χρυσάφι, αρκεί να έχουν εξασφαλισμένη αποκλειστικότητα. Και ακριβώς αυτή απειλείται θανάσιμα από την Κάρεν Μέρφι, η οποία σε περίπτωση νίκης (δεν χωρεί αμφιβολία πως) θα εξελιχθεί στην ηρωίδα των απανταχού καταναλωτών των ποδοσφαιρικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου