Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Ό,τι λάμπει, (δεν) είναι πάντα χρυσός

Η αρχική λίστα (των 59 υποψηφίων) δημοσιεύτηκε αρχές του μήνα. Δεν απασχόλησε άνθρωπο. Η τελική (των τριών υποψηφίων) θα ανακοινωθεί στις 30 Νοεμβρίου, ένα δεκαπενθήμερο μετά το πέρας του έτους αξιολόγησης (15.11.2014-15.11.2015). Ως τις 11 Ιανουαρίου, όταν θα λάβει χώρα το ετήσιο γκαλά της FIFA στη Ζυρίχη και θα απονεμηθεί το τρόπαιο, θα ασχοληθούν μαζί της άπαντες.
Ενδιάμεσα κυκλοφόρησε και η ενδιάμεση λίστα (των 23 υποψηφίων) για τη Χρυσή Μπάλα (Ballon DOr) της FIFA. Το France Football επιχείρησε ήδη ποικίλες δημοσιογραφικές προσεγγίσεις, αλλά ο «Ρεπόρτερ» έρχεται να προσφέρει και ορισμένες νέες οπτικές γωνίες. Σε τελική ανάλυση, η ενασχόληση με το χρυσάφι είναι πάντα -εκτός από επικερδής- και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

ΑΣΤΡΟΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Οι 23 υποψήφιοι ανήκουν σε μόλις οκτώ ομάδες, όλες αγωνιζόμενες στο τρέχον Τσάμπιονς Λιγκ. Τη μερίδα του λέοντος κατέχει η (πρωταθλήτρια Ευρώπης) Μπαρσελόνα με μισή ντουζίνα υποψηφίων (ποσοστό 26%) ακολουθούμενη από τις Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν που έχουν από πέντε (ποσοστό 21,7%) και τη Μάντσεστερ Σίτι με τρεις (ποσοστό 13%).
Σε επίπεδο εθνικοτήτων η (παγκόσμια πρωταθλήτρια) Γερμανία και η (φιναλίστ του Μουντιάλ) Αργεντινή έχουν από τρεις υποψηφίους. Χιλή, Γαλλία και Βέλγιο ακολουθούν με δύο υποψηφίους έκαστη, ενώ από μία υποψηφιότητα έχουν οι Ισπανία, Βραζιλία, Κροατία, Ουρουγουάη, Ουαλία, Πορτογαλία, Κολομβία, Πολωνία, Ολλανδία, Ακτή Ελεφαντοστού και Σουηδία.

ΜΠΑΡΣΕΛΟΝΑ (6)
Αντρές Ινιέστα (Ισπανία)
Χαβιέρ Μαστσεράνο (Αργεντινή)
Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή)
Νεϊμάρ (Βραζιλία)
Ιβάν Ράκιτιτς (Κροατία)
Λουίς Σουάρες (Ουρουγουάη)
ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (5)
Γκάρεθ Μπέιλ (Ουαλία)
Καρίμ Μπενζεμά (Γαλλία)
Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία)
Τόνι Κρόος (Γερμανία)
Χάμες Ροντρίγκες (Κολομβία)
ΜΠΑΓΕΡΝ (5)
Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι (Πολωνία)
Τόμας Μίλερ (Γερμανία)
Μάνουελ Νόιερ (Γερμανία)
Άριεν Ρόμπεν (Ολλανδία)
Αρτούρο Βιδάλ (Χιλή)
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ (3)
Σέρχιο Αγουέρο (Αργεντινή)
Κέβιν Ντε Μπράινε (Βέλγιο)
Γιαγιά Τουρέ (Ακτή Ελεφαντοστού)
ΤΣΕΛΣΙ (1)
Εντέν Αζάρ (Βέλγιο)
ΠΑΡΙ Σ.Ζ. (1)
Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς (Σουηδία)
ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ (1)
Πολ Πογκμπά (Γαλλία)
ΑΡΣΕΝΑΛ (1)
Αλέξις Σάντσες (Χιλή)

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ
Με βάση το εξειδικευμένο portal, transfermarkt.de, η αγοραστική αξία των 23 υποψηφίων ανέρχεται στα 1,347 δισεκατομμύρια ευρώ. Με αυτά τα χρήματα ένας υποψήφιος επενδυτής θα μπορούσε να πάρει ένα από τα ακόλουθα πακέτα ποδοσφαιρικών συλλόγων: α) Ρεάλ Μαδρίτης (718 εκατ. ευρώ) και Μπαρσελόνα (657), β) Μάντσεστερ Σίτι (516), Παρί Σ.Ζ. (408) και Άρσεναλ (402) και γ) Μάντσεστερ Γ. (393), Γιουβέντους (390), Λίβερπουλ (356) και Μίλαν (212)!

«ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΕΣ» ΑΠΟΥΣΙΕΣ
Στη λίστα των 23 υποψηφίων δεν υπάρχουν παραδοσιακοί σύλλογοι (βλέπε Μάντσεστερ Γ., Λίβερπουλ, Ίντερ, Μίλαν), ομάδες με εξαιρετική παρουσία τα τελευταία χρόνια (βλέπε Σεβίλλη και Ατλέτικο Μαδρίτης), ενώ «χώρεσε» μόλις ένας τερματοφύλακας, αλλά ουδείς αμυντικός.
Μεταξύ των παικτών, για την απουσία των οποίων δεν φαίνεται να υπάρχει πειστική εξήγηση, ξεχωρίζουν οι: Τζανλουίτζι Μπουφόν (τερματοφύλακας, Γιουβέντους), Φίλιπ Λαμ (αμυντικός, Μπάγερν), Άλμπα (αμυντικός, Μπαρσελόνα), Τζόρτζιο Κελίνι (αμυντικός, Γιουβέντους), Αντρέα Πίρλο (μέσος, Γιουβέντους), Νταβίδ Σίλβα (μεσοεπιθετικός, Μάντσεστερ Σίτι), Κάρλος Μπάκα (επιθετικός, Σεβίλλη) και Κάρλος Τέβες (επιθετικός, Γιουβέντους).
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΡΕΠΟΡΤΕΡ στις 25.10.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου