Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

ΠΑΜΠΟΚΡΑΤΟΡΑΣ!

Καθολικής αναγνώρισης και αποδοχής για τη δουλειά του (και) στην εθνική ομάδα τυγχάνει πλέον ο Χριστοδούλου
Έπρεπε να είναι η Κύπρος στα μπαράζ για το Euro2016; Ναι, αν ληφθεί υπόψη ότι μεταξύ των προτελευταίων στους εννέα προκριματικούς ομίλους είχε τη μικρότερη βαθμολογική απόσταση από την τρίτη θέση, την κορυφαία βαθμολογική συγκομιδή (12 έναντι 10 της δεύτερης Λιθουανίας) και την καλύτερη επίθεση (16 γκολ έναντι 10 της δεύτερης Γεωργίας).
Όχι, αν συνυπολογιστεί πως από τις εννέα τρίτες της προκριματικής φάσης ουδεμία είχε περισσότερες από τέσσερις ήττες (η Κύπρος έξι), χειρότερο παθητικό από 12 γκολ (η Κύπρος 17), λιγότερες από δύο εντός έδρας νίκες (η Κύπρος μία) και τρεις ανέπαφες εστίες (η Κύπρος μία).
Συμπέρασμα; Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ήταν αρκούντως αξιόμαχο για να διεκδικήσει με αξιώσεις την υπέρβαση, αλλά ακόμη ανεπαρκώς ανταγωνιστικό για να την πετύχει. Το «ακόμη» αποτελεί εν προκειμένω τη λέξη-κλειδί και το μέγιστο παράσημο για τον Πάμπο Χριστοδούλου, ο οποίος και ως ομοσπονδιακός εκλέκτορας αξίζει την επιδαψίλευση του χαρακτηρισμού overachiever.

Η αληθινή υπέρβαση
Ως προπονητής συλλόγων ο 48χρονος έφτιαξε όνομα επιτυγχάνοντας περισσότερα απ’ όσα του προφήτευαν ότι μπορούσε με τα διαθέσιμα -αγωνιστικά και οικονομικά- μέσα ή/και με τις ικανότητές του (σκληρή κι επίμονη δουλειά, εντοπισμός, ανάδειξη κι εξέλιξη ταλέντων, ψυχολογία κινήτρων).
Η -αγωνιστικά απαξιωμένη κι ανυπόληπτη- εθνική Κύπρου δεν συνιστούσε για τον φιλόδοξο τεχνικό μια ουσιωδώς διαφορετική πρόκληση σε σύγκριση με τη Δόξα, τον Ολυμπιακό, ακόμη και την ΑΕΛ. Η υπέρβαση ήταν εκ νέου το ζητούμενο. Και, μολονότι δεν είχε τη δυνατότητα να δουλεύει σε καθημερινή βάση με την ομάδα, ο Χριστοδούλου την πέτυχε.
Η τούρτα δεν είχε κερασάκι (πρόκριση στα μπαράζ ή στην τελική φάση), αλλά αυτό δεν την έκανε λιγότερο εύγευστη. Ο κόσμος αγκάλιασε τη νέα προσπάθεια όχι λόγω των προγραμματικών εξαγγελιών του 48χρονου στις 9 Ιανουαρίου 2014, αλλά ένεκα των έργων του έκτοτε. Η εκτίμηση πως η πρόκριση θα διεκδικηθεί μέχρι τέλους επαληθεύτηκε. Η Κύπρος αποδείχθηκε στην πράξη δυσκολοκατάβλητη ομάδα (επτά από τις οκτώ ήττες τους περασμένους 21 μήνες ήρθαν στο γκολ), η εξέλιξή της υπό τον Χριστοδούλου είναι σταθερά ανοδική. Με την απόδοση στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια του ομίλου η εθνική δεν θα είχε μηδενική συγκομιδή στα παιχνίδια με Ισραήλ (εντός έδρας) και Ουαλία (εκτός έδρας) τον περασμένο Οκτώβριο.

Νέο αίμα
Ήδη από τα φιλικά προετοιμασίας ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας είχε αρχίσει την ανανέωση του έμψυχου δυναμικού της ομάδας. Συνολικά 17 ποδοσφαιριστές κλήθηκαν για πρώτη φορά στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, οι δέκα εξ αυτών πραγματοποίησαν και την πρώτη εμφάνισή τους με το εθνόσημο (βλέπε σχετικό πίνακα).
Ο μέσος όρος ηλικίας μειώθηκε, η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα της ομάδας αυξήθηκε. Στο χορτάρι εμφανίστηκε ένα ορκισμένο σύνολο, πρόθυμο να φτάσει και να ξεπεράσει τα όριά του. Με αλληλεγγύη, αυταπάρνηση, πάθος, πείσμα και μαχητικότητα να «ισοφαρίσει» λάθη, ατυχίες, ελλιπή εμπειρία και ποιότητα.
Το αυθόρμητο, εγκάρδιο, ειλικρινές χειροκρότημα του κόσμου ήταν η επιβράβευση αφ’ ενός για τη μέχρις εσχάτως άρνηση υποταγής, αφ’ ετέρου για την αγωνιστική ταυτότητα που διαμορφώνει γοργά το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Ψήφος εμπιστοσύνης
Η εθνική δεν επαφίεται πλέον στην καταστροφή του παιχνιδιού του αντιπάλου, δεν επιδιώκει να κλέψει αποτελέσματα. Τουναντίον, προσανατολίζεται ολοένα και περισσότερο στην επιβολή του δικού της ρυθμού, στην αξιοποίηση των δικών της αρετών. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων ο απολογισμός της εποχής Χριστοδούλου είναι αρνητικός (ήττες διπλάσιες των νικών), αλλά σε επίπεδο νοοτροπίας και εμφανίσεων το πρόσημο είναι ξεκάθαρα θετικό.
Η αίσθηση πως το νερό έχει μπει στ’ αυλάκι και ότι τα καλύτερα έρχονται αγγίζει τα όρια της βεβαιότητας, εξ ου και η ψήφος εμπιστοσύνης στον εθνικό εκλέκτορα είναι καθολική: από τους παίκτες (τον πιστεύουν κι ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του), από την ηγεσία της ΚΟΠ (χαρακτηρίζει επιτυχημένη τη συνεργασία κι επιθυμεί επέκτασή της) και, τέλος, από το κοινό (άνω των 72.000 ανθρώπων συνέρευσαν αθροιστικά στους πέντε προκριματικούς στο ΓΣΠ).
Έχουν παρέλθει δεκαετίες από τότε που ένας ομοσπονδιακός τεχνικός τύγχανε εφάμιλλης (πανταχόθεν) αναγνώρισης και αποδοχής. Στη σύγχρονη ιστορία της εθνικής ομάδας, δε, η θέση ισχύος του νυν εκλέκτορα είναι απαράμιλλη. Ένας ποδοσφαιρικός… Παμποκράτορας!

Πρεμιέρα με τον Πάμπο
1. Γιώργος Αρέστη
2. Νίκος Εγγλέζου
3. Γρηγόρης Κάστανος
4. Γιώργος Κολοκούδιας
5. Χάμπος Κυριάκου
6. Κωνσταντίνος Λαΐφης
7. Ανδρέας Μακρής
8. Γιώργος Οικονομίδης
9. Ονησίφορος Ρουσιάς
10. Μάριος Στυλιανού

Πρώτη κλήση από τον Πάμπο
1. Νικόλας Ιωάννου
2. Ανδρέας Κίττος
3. Πάνος Κωνσταντίνου
4. Γιώργος Λοΐζου
5. Κωνσταντίνος Μιντίκκης
6. Αλεξάντρε Νέγκρι
7. Κωνσταντίνος Παναγή

Η ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Ημερομηνία  Διοργάνωση    Αποτέλεσμα
05.03.2014      Φιλικό               Κύπρος Β. - Ιρλανδία     0-0       Λευκωσία
27.05.2014      Φιλικό               Ιαπωνία - Κύπρος           1-0       Τόκιο
04.09.2014      Φιλικό               Κροατία - Κύπρος          2-0       Πούλα
09.09.2014      Euro2016          Βοσνία - Κύπρος             1-2       Ζένιτσα
10.10.2014      Euro2016          Κύπρος - Ισραήλ            1-2       Λευκωσία
13.10.2014      Euro2016          Ουαλία - Κύπρος            2-1       Κάρντιφ
16.11.2014      Euro2016          Κύπρος - Ανδόρα           5-0       Λευκωσία
26.03.2015      Euro2016          Βέλγιο - Κύπρος             5-0       Βρυξέλλες
12.06.2015      Euro2016          Ανδόρα - Κύπρος           1-3       Λα Μπέλα
03.09.2015      Euro2016          Κύπρος - Ουαλία            0-1       Λευκωσία
06.09.2015      Euro2016          Κύπρος - Βέλγιο             0-1       Λευκωσία
10.10.2015      Euro2016          Ισραήλ - Κύπρος            1-2       Ιερουσαλήμ
13.10.2015      Euro2016          Κύπρος - Βοσνία             2-3       Λευκωσία
Συνολικός απολογισμός: 4 νίκες, 1 ισοπαλία, 8 ήττες, 16-20 γκολ
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΡΕΠΟΡΤΕΡ στις 18.10.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου