Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Παίξτε το!

Το διάλειμμα κράτησε 151 μέρες. Τόσες μεσολάβησαν από το ΑΠΟΕΛ-ΑΕΛ στο ΓΣΖ (20 Μαΐου) ως το Απόλλων-Ανόρθωση στο Τσίρειο (18 Οκτωβρίου) που στιγματίστηκαν από σοβαρά επεισόδια. Και πολύ άντεξε, ενδεχομένως να σκεφτούν κάποιοι -ου μην και οι περισσότεροι…
Είναι γραφικό σε τέτοιες περιπτώσεις να γίνεται λόγος για σκηνικά ντροπής, ενώ ουδείς (σύλλογος, παράγοντας, προπονητής, παίκτης, σύνδεσμος οπαδών) αισθάνεται τέτοια και τόση ντροπή, ώστε να απολογηθεί δημόσια.
Το πινγκ πονγκ με το μπαλάκι των ευθυνών που ακολούθησε την αναβολή του κυριακάτικου ντέρμπι στη Λεμεσό αποτελεί ακόμη μια επιβεβαίωση ότι στην Κύπρο άπαντες ενδιαφέρονται για την ομάδα τους και ουδείς για το άθλημα.
Οι διαφωνούντες ας εστιάσουν στη ζέση, με την οποία σε κάθε ανάλογη περίσταση οι σύλλογοι επιδιώκουν να κριθεί η τύχη του αγώνα (όχι στο χορτάρι, αλλά) στα χαρτιά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, και στην περίπτωση του μηδέποτε διεξαχθέντος ντέρμπι στο Τσίρειο ο πειθαρχικός εισαγγελέας προσανατολίζεται περισσότερο σε άλλες λύσεις παρά στη διαταγή διεξαγωγής του παιχνιδιού (με ή χωρίς θεατές).
Όμως για την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων (και την αποτροπή των επίδοξων μιμητών) δεν είναι αναγκαία συνθήκη η οριστική ματαίωση του αγώνα. Τουναντίον. Ένα άμεσο, κοινό αίτημα των δύο συλλόγων -με την αμέριστη υποστήριξη της ΚΟΠ- για επιλογή νέας ημερομηνίας θα ισοδυναμούσε μ’ ένα ηχηρό μήνυμα αφ’ ενός προς τους πάσης φύσεως ανεγκέφαλους (πως δεν ορίζουν αυτοί τη μοίρα ενός αγώνα), αφ’ ετέρου προς τους πάσης φύσεως επενδυτές (ότι η αξιοπιστία του προϊόντος διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού).

Παρά τα όσα έχουν μεσολαβήσει από την περασμένη Κυριακή δηλητηριάζοντας το κλίμα, χρόνος ακόμη υπάρχει. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει και η ανάλογη βούληση από τις εμπλεκόμενες πλευρές. Αν ναι, έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου για μια πρωτοποριακή κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν όχι, ας γίνει συνείδηση ότι η αυξανόμενη αδιαφορία επενδυτών και οπαδών είναι μεν απόρροια κρίσης -αλλά όχι οικονομικής.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΡΕΠΟΡΤΕΡ στις 25.10.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου