Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

La Masia: Το λίκνο των παγκόσμιων αστέρων



Εδώ και μια τριετία παίζει το αναντίρρητα πιο θελκτικό ποδόσφαιρο στην υφήλιο, είναι ο μέγας τροφοδότης της (πρωταθλήτριας Ευρώπης και κόσμου) εθνικής Ισπανίας και κυριαρχεί στις βραβεύσεις των κορυφαίων ποδοσφαιριστών. Η Μπαρσελόνα είναι το απόλυτο σημείο αναφοράς στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και η συγκεκριμένη πραγματικότητα ελάχιστα οφείλεται στην επιθετική φιλοσοφία αποτελεί το σήμα κατατεθέν των «μπλαουγκράνα».
Το συστατικό, το οποίο μέχρι πρότινος εξέλιπε από την εξίσωση της επιτυχίας (και της σχεδόν ολοκληρωτικής κυριαρχίας), το μυστικό της επιτυχίας των Καταλανών περικλείεται σε δύο λέξεις: La Masia. Η ακαδημία, στην οποία ανδρώνονται -ποδοσφαιρικά και όχι μόνον- οι μελλοντικοί άσοι της Μπαρσελόνα, οι αυριανοί παγκόσμιοι αστέρες.

Πολύπλευρη διαπαιδαγώγηση

Αυτή η ιδρυθείσα το 1702 φάρμα (αυτό σημαίνει La Masia στα καταλανικά), 100 μέτρα μακριά από το «Καμπ Νου», εκτείνεται σε 610 τ.μ. (περιλαμβάνει κουζίνα, αίθουσα γευμάτων, σαλόνι, βιβλιοθήκη, γραφεία, μπάνια, ντουζιέρες και τέσσερα μεγάλα υπνοδωμάτια με αποδυτήρια) και από το 1979 φιλοξενεί τα τμήματα υποδομής του συλλόγου.
Επί του παρόντος στις εγκαταστάσεις της φιλοξενούνται 48 ποδοσφαιρικά ταλέντα, 11 καλαθοσφαιρικά και μια μεγάλη ελπίδα του χόκεϊ, ενώ οι υπόλοιποι τρόφιμοί της καταλύουν στα μικρά δωμάτια δύο κρεβατιών στις σκοτεινές κατακόμβες του «Καμπ Νου».
Το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει σχολείο το πρωί, προπόνηση το απόγευμα και ακολούθως ξανά σχολείο, αν αυτό απαιτείται. Κεφάλαια, όπως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, οι κίνδυνοι των ναρκωτικών, της φήμης και της διασημότητας, καθώς και η απαραίτητη για την επιτυχία ηθική στο χώρο εργασίας είναι αναπόσπαστα κομμάτια της διδασκαλίας.
«Διδάσκουμε αξίες, οι οποίες δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Στόχος είναι να κάνουμε τους τροφίμους μας καλύτερους παίκτες και ανθρώπους διδάσκοντάς τους σεβασμό, συνεργασία, αυτοθυσία, αφοσίωση. Θέλουμε να είναι ευτυχείς απλώς που παίζουν στην Μπαρσελόνα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ξέρουν πότε πρέπει να ζοριστούν, ότι πρέπει να σέβονται τον προπονητή εξ ίσου με τον μάγειρα», τονίζει ο Κάρλος Φολγκέρα, διευθυντής της Masia από το 2001.
Το αφεντικό της Masia

Ο 42χρονος λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των πιτσιρικάδων και των προπονητών τους, των δασκάλων τους και των οικογενειών τους. Είναι αυτός που τους απαγορεύει τα σκουλαρίκια, τις μακριές και περίεργες κομμώσεις και τους γαλουχεί στην ταπεινότητα ενός παίκτη του συλλόγου. Περιτριγυρίζοντας τα δωμάτια και ατενίζοντας τις φωτογραφίες των προηγούμενων αποφοίτων της ακαδημίας ο Φολγκέρα είναι σε θέση να θυμηθεί ιστορίες για κάθε έναν από τους πιτσιρικάδες του. Το γεγονός ότι η τριάδα των τελικών υποψηφίων για τη Χρυσή Μπάλα την περασμένη Δευτέρα απαρτιζόταν αποκλειστικά από δικά του «παιδιά» αποτελεί ύψιστη προσωπική τιμή για τον επικεφαλής της Masia.
Από την τελευταία αποφοιτούν όσοι ξεπερνούν τις προσδοκίες, ενώ αποβάλλονται όσοι δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της. Στο τέλος της περιόδου οι προπονητές αποφασίζουν ποιοι παίκτες θα συνεχίσουν σ’ αυτήν και ποιοι όχι. Είναι μια δύσκολη στιγμή και, μολονότι οι αποχωρούντες είναι η πλειονότητα, η Μπαρσελόνα αντιμετωπίζει τη φάρμα ως μια επένδυση εκ των ουκ άνευ. Ορθώς, όπως αποδεικνύεται.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου