Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Τεχνολογία και διαιτησία: Αλλαγή εδώ και τώρα!

Στο 19ο Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελούν την 33η ομάδα. Προπονούνται καθημερινά (στο Όντεντααλ Χάισκουλ, σ’ ένα προάστιο της Πραιτόρια) και έχουν την υποστήριξη δύο ψυχολόγων. Αμφότερα είναι απαραίτητα, προκειμένου να αντεπεξέρχονται επιτυχώς στις αυξημένες απαιτήσεις των αγώνων και στις διαρκώς πολλαπλασιαζόμενες επικρίσεις για τα σφυρίγματά τους. Ωστόσο, οι διαιτητές του Μουντιάλ, περί ων ο λόγος, χρειάζονται κάτι ακόμη και μάλιστα όσο η έρημος το νερό: τη χείρα βοηθείας της τεχνολογίας.

Τα με διαφορά λίγων ωρών σκανδαλώδη λάθη στις αναμετρήσεις της φάσης των 16 ανάμεσα σε Γερμανία-Αγγλία και Αργεντινή-Μεξικό παραήταν κραυγαλέα και σημαντικά, ώστε να αφήσουν αδρανή τον Γιόζεπ Μπλάτερ. Ο Ουρουγουανός Χόρχε Λαριόντα και ο Ιταλός Ρομπέρτο Ροσέτι επέστρεψαν σπίτι τους, όπως και άλλοι οκτώ διαιτητές, αλλά φυσικά αυτό δεν κατευνάζει την παγκόσμια κατακραυγή για τον μη καταλογισμό του τέρματος του Λάμπαρντ και την ακύρωση του οφσάιντ γκολ του Τέβες.
Σαθρό άλλοθι
Μέχρι πρότινος η άρνηση του Μπλάτερ να μπει σε συζήτηση για τη χρήση τεχνολογικών βοηθημάτων ήταν κατηγορηματική. Ο 75χρονος κώφευε στις εκκλήσεις προπονητών, παικτών, οπαδών. Προσπερνούσε τις παραπομπές σε άλλα αθλήματα (π.χ. χόκεϊ), στα οποία η χρήση της τεχνολογίας είχε εφαρμοστεί με επιτυχία. Αδιαφορούσε ακόμη και για τις ικεσίες των ίδιων των διαιτητών. Η δικαιολογία του; «Το βίντεο κλέβει από το άθλημα την ανθρωπιά και την ισονομία, αφού οι ερασιτέχνες δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν».
Μια ενδεχομένως κατανοητή, αλλά σίγουρα ξεπερασμένη επιχειρηματολογία. Το βίντεο είναι πραγματικότητα εδώ και καιρό. Σε κάθε στάδιο υπάρχουν δεκάδες οθόνες, βίντεο και χιλιάδες κινητά τηλέφωνα. Σ’ όλα αυτά μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει αμέσως κάποιος την επανάληψη αμφισβητούμενων φάσεων. Οποιοσδήποτε στο γήπεδο γνωρίζει δευτερόλεπτα μετά από ένα σφύριγμα, αν ήταν σωστό -ακόμη και ο διαιτητής.
Όποιος πιστεύει ότι αυτή η γνώση δεν επηρεάζει την περαιτέρω εξέλιξη ενός αγώνα είναι αμετανόητα αφελής. Οι διαιτητές χρειάζονται κι αυτοί βοήθεια, διότι δεν μπορούν πλέον να ελέγξουν τον διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό των αγωνιστικών συμβάντων. Παρεμπιπτόντως αυτό είναι πιο διακρίνει πραγματικά τον επαγγελματικό από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Δύο κατευθύνσεις
Ό,τι όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι έχουν συνειδητοποιήσει εδώ και χρόνια, ο Μπλάτερ το αντιλήφθηκε μόλις την περασμένη Τρίτη, όταν διεμήνυσε πως «θα ήταν ανοησία να μην ανοίξει ξανά η συζήτηση για την τεχνολογία γραμμής τέρματος». Αυτή θα λάβει χώρα στην επόμενη συνεδρίαση της Διεθνούς Επιτροπής Κανονισμών Ποδοσφαίρου, στις 21-22 Ιουλίου. «Τον Οκτώβριο, Νοέμβριο θα έχουμε φέρει ένα νέο μοντέλο, με το οποίο οι κορυφαίοι διαιτητές θα βελτιωθούν περαιτέρω», υποσχέθηκε ο Ελβετός παράγοντας.
Όσοι τον γνωρίζουν καλά, εκτιμούν ότι θα δράσει σε δύο επίπεδα: αφ’ ενός θ’ αλλάξει όλη την ηγετική του ομάδα (τακτική που έχει χρησιμοποιήσει συχνά, όταν θέλει να παρουσιάσει ενόχους για τέτοιες αστοχίες) αφ’ ετέρου θ’ ανασύρει από το συρτάρι ένα παλιό σχέδιο: την καθιέρωση του επαγγελματία διαιτητή. Η δημιουργία μιας δεξαμενής περίπου 80 διαιτητών, οι οποίοι θα διευθύνουν σημαντικές αναμετρήσεις και διοργανώσεις παγκοσμίως.
Το ηλεκτρονικό μάτι
Ο Μάρκους Μερκ, ο οποίος έχει αναδειχθεί τρις κορυφαίος διαιτητής στον κόσμο, δεν τρέφει αυταπάτες: «Ζούμε στον 21ο αιώνα και παραιτούμαστε κάθε είδους τεχνικής. Αυτό δεν βοηθά τους διαιτητές και είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί στην κοινή γνώμη. Τοιουτοτρόπως το ποδόσφαιρο χάνει σε αξιοπιστία απέναντι στους οπαδούς του. Αποφάσεις όπως αυτή στον αγώνα Γερμανίας-Αγγλίας είναι κακές για το ποδόσφαιρο».
Η εισήγηση του Γερμανού; «Έχω υποχρεωθεί να υποστώ πολλή κριτική, αλλά εδώ και χρόνια είμαι υπέρμαχος του κανονισμού 3x2. Σύμφωνα με αυτόν, οι δύο ομάδες και ο διαιτητής έχουν το δικαίωμα δύο φορές ανά παιχνίδια να ασκήσουν βέτο, αφ’ ότου παρακολουθήσουν στο βίντεο μια επίμαχη φάση. Πρόκειται για καθοριστικές σκηνές, τις οποίες με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού ματιού θα μπορούσαμε να επιλύσουμε. Πιστεύω ότι θα ήταν πρόοδος», δήλωσε ο Γερμανός.

Πώς λειτουργούν τα βοηθητικά μέσα
Τσιπ στην μπάλα: μέσω διπλών μαγνητικών πεδίων η θέση της μπάλας προσδιορίζεται με ακρίβεια εκατοστού. Αν περάσει τη γραμμή, ο διαιτητής ενημερώνεται σε κλάσματα δευτερολέπτου. «Η συγκεκριμένη τεχνολογία λειτουργεί με απόλυτη ασφάλεια», δήλωσε κατά την παρουσίασή της στις αρχές Ιουνίου ο πρώην διαιτητής ΦΙΦΑ, Χέλμουτ Κρουγκ.
Κάμερα εστίας: Στις κάθετες δοκούς ή/και στην οριζόντια τοποθετούνται κάμερες που καταγράφουν την πορεία της μπάλας. Έχουν πλειστάκις εξαγγελθεί πιο αξιόπιστα συστήματα, αλλά ακόμη δεν έχουν παρουσιαστεί στη δημοσιότητα. Η συγκεκριμένη τεχνολογία επίσης έχει δοκιμαστεί, αλλά οι πολέμιοί της ισχυρίζονται πως ενίοτε οι παίκτες μπορούν να κρύψουν με το σώμα τους την μπάλα και να εμποδίσουν την ύπαρξη σαφήνειας.
Διαιτητής γραμμών: δύο πρόσθετοι διαιτητές παρατηρούν τη γραμμή  της εστίας αλλά και για παραβάσεις εντός περιοχής που δεν υποπίπτουν στην αντίληψη του διαιτητή. Εν τη παρουσία τους τα σκάνδαλα της περασμένης Κυριακής θα είχαν σίγουρα αποφευχθεί. Από την άλλη, η παρουσία περισσότερων ανθρώπων σημαίνει και περισσότερες ανθρώπινες πηγές λαθών.
Βίντεο:απόφαση κατόπιν μελέτης της επαναληπτικής προβολής είτε από τον τέταρτο διαιτητή είτε από τον πρώτο. Οι εκπρόσωποι των ομάδων μπορούν να έχουν δικαίωμα βέτο. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μοντέλα υπό σκέψη, αλλά η ΦΙΦΑ αρνείται εδώ και χρόνια κατηγορηματικά κάθε είδους βίντεο.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου